Ελλάδα

Το τρίτο δεκαήμερο θα επιστρέψει το κουαρτέτο

tsakalwtos stathakis

Στον αντίποδα όλων αυτών, πυκνώνουν οι φωνές στην Κομισιόν, στις χώρες του Νότου αλλά και στην ίδια τη Γερμανία που θεωρούν ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να διαχειριστεί ταυτόχρονα και Προσφυγικό και νέα ελληνική κρίση. Μένει να αποδειχθεί πόσο αποφασιστική θα είναι η παρέμβασή τους σε αυτή την κατεύθυνση.

Προς το παρόν, παραμένει η «ομίχλη» πάνω από τη διαπραγμάτευση και επιβεβαιώνονται όσοι έλεγαν πως το ΔΝΤ κωλυσιεργεί και δείχνει δυσκαμψία στις θέσεις που αναπτύσσει, αφήνοντας παράλληλα να εξελίσσεται ένα παιχνίδι διαρροών. Το παζλ συμπληρώθηκε με το άρθρο του Π. Τόμσεν, που ουσιαστικά εισηγείται ένα διαφορετικό πρόγραμμα και φαίνεται πως δεν είναι ικανοποιημένος από όσα συμφωνήθηκαν τον Ιούλιο.
Η απάντηση της Κομισιόν ήρθε με την εκπρόσωπο του επιτρόπου Οικονομίας Πιέρ Μοσκοβισί, Ανίκα Μπράιτχαρτ, να αναφέρει ότι «οι ευρωπαϊκοί θεσμοί εργάζονται ακόμη πάνω σε ένα πακέτο μέτρων για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν συμφωνηθεί στο Μνημόνιο».
Και να επισημαίνει στη συνέχεια πως «οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θεωρούν ότι αυτό που πρέπει να κάνει η Ελλάδα είναι αυτό που συμφωνήθηκε στο Μνημόνιο τον Αύγουστο».
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον συνεχίζεται η ανταλλαγή e-mails μεταξύ της ελληνικής πλευράς και εκπροσώπων των δανειστών για να διευκρινιστούν συγκεκριμένα ανοιχτά θέματα. Από την πρόοδο που θα συντελεστεί θα εξαρτηθεί το πότε θα επιστρέψει το κουαρτέτο για το «σίκουελ» των συζητήσεων.
Οι εκκρεμότητες
Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό δεν αναμένεται να γίνει μέσα στην εβδομάδα και φαίνεται πως μετατίθεται για το τρίτο δεκαήμερο του μήνα. Στόχος τόσο του κουαρτέτου όσο και της ελληνικής πλευράς είναι η επιστροφή να γίνει όταν οι συζητήσεις θα έχουν φτάσει σε ένα ικανοποιητικό σημείο.
Αυτό συνεπάγεται πως θα υπάρξει συνολική λύση σε όλα τα εκκρεμή θέματα, με κυριότερα αυτά του Ασφαλιστικού, του δημοσιονομικού κενού και των «κόκκινων» δανείων (όπου υπάρχει και το μεγαλύτερο θέμα). Τα συγκεκριμένα θέματα κυριάρχησαν στον πρώτο γύρο των συζητήσεων που είχαν οι εκπρόσωποι των δανειστών με τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη.
Πληροφορίες αναφέρουν πως το κουαρτέτο θεωρεί πως μετά από σχεδόν έξι χρόνια εφαρμογής ενός σκληρού προγράμματος δεν υπάρχουν περιθώρια για νέους φόρους. Εχει καταλήξει στο συμπέρασμα πως η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει εξαντληθεί και οποιαδήποτε παρέμβαση δεν θα βοηθούσε να εισρεύσει ζεστό χρήμα στα ταμεία.
Επομένως, οι δανειστές εστιάζουν στο θέμα των δαπανών και γι’ αυτό η συζήτηση επανέρχεται διαρκώς στις συντάξεις. Ωστόσο, ενώ το ΔΝΤ είναι περισσότερο σκληροπυρηνικό στο θέμα αυτό, στην Κομισιόν εμφανίζονται περισσότερο διαλλακτικοί.
Από τη μία πλευρά Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναγνωρίζουν πως δεν είναι εύκολο για την κυβέρνηση να προχωρήσει σε νέο κύκλο περικοπών στις συντάξεις.
Παράλληλα, έχουν κατανοήσει πως τα προβλήματα είναι πλέον περισσότερο σύνθετα. Δηλαδή, η χώρα εκτός από τη δημοσιονομική πειθαρχεία καλείται να διαχειριστεί και το Προσφυγικό.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το