Τοπικά

Τρεις πλειστηριασμοί στο Ειρηνοδικείο Βόλου

Τρεις πλειστηριασμοί ακινήτων έχει ανακοινωθεί πως θα διενεργηθούν σήμερα στο Ειρηνοδικείο Βόλου από τις 4 ώς τις 5 το απόγευμα. Πρόκειται για τρία ακίνητα οφειλετών που «βγαίνουν στο σφυρί» από τράπεζες.

Φυσικά οι πλειστηριασμοί είναι άγνωστο αν θα διενεργηθούν τελικά, καθώς εκτός της δυναμικής παρουσίας των μελών της Κίνησης Πολιτών κατά των Πλειστηριασμών και των Κατασχέσεων, παρατηρείται παντελής απουσία ενδιαφερομένων να πλειοδοτήσουν λόγω της οικονομικής κρίσης.
Ο πρώτος πλειστηριασμός αφορά αγροτεμάχιο στην περιοχή Νεοχωρίου Πηλίου, με τιμή πρώτης προσφοράς το ποσό των 40.000 ευρώ. Το ποσό της οφειλής προς την τράπεζα, που είναι η επισπεύδουσα του πλειστηριασμού, ανέρχεται σε 50.000 ευρώ.

Ο δεύτερος πλειστηριασμός, πάλι στο Ειρηνοδικείο Βόλου, αφορά ακίνητο ιδιοκτησίας οφειλέτριας ομόρρυθμης εταιρείας, με έδρα τη Λάρισα, που έχει λυθεί και τελεί υπό καθεστώς εκκαθάρισης. Πρόκειται για κατάστημα σε ισόγειο πολυκατοικίας στον Βόλο, εμβαδού 267,30 τ.μ., με τιμή πρώτης προσφοράς 431.690 ευρώ, για ποσό οφειλής προς την επισπεύδουσα τράπεζα 50.000 ευρώ.

Ο τρίτος πλειστηριασμός αφορά αγροτεμάχιο επίσης, έκτασης 4.163,10 τ.μ., με ισόγειο κατάστημα-βιοτεχνικό κτίριο 915,25 τ.μ., που βρίσκεται στην εδαφική περιφέρεια του πρώην Δήμου Ν. Ιωνίας. Η τιμή πρώτης προσφοράς για τη διενέργεια του πλειστηριασμού ανέρχεται σε 242.000 ευρώ, ενώ το ποσό οφειλής ανέρχεται σε 200.000 ευρώ.
Από τον Σεπτέμβριο και με τον νόμο 4472/17 αναμένεται να ξεκινήσουν κανονικά οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Οι νεότερες νομοθετικές ρυθμίσεις προβλέπουν αναλυτικά τις διαδικασίες, υπό τις οποίες θα πιστοποιούνται ηλεκτρονικά ,για να έχουν ελεγχόμενη πρόσβαση στα Ηλεκτρονικά Συστήματα Πλειστηριασμών (ΗΛΣΥΠΛΕΙΣ) οι συμβολαιογράφοι, οι ενδιαφερόμενοι πλειοδότες από την Ελλάδα και από το εξωτερικό (εντός ή εκτός ΕΕ) και οι οφειλέτες των οποίων περιουσιακά στοιχεία θα «βγαίνουν στο σφυρί».

Όποιος επισπεύδει την αναγκαστική εκτέλεση (Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, ΟΤΑ, ιδιώτες κ.λπ.) μπορεί να ζητήσει τη διενέργεια του πλειστηριασμού ηλεκτρονικά, μέσω των ΗΛΣΥΠΛΕΙΣ, και η διαδικασία θα γίνεται Τετάρτη ή Πέμπτη ή Παρασκευή, πρωί ή απόγευμα.
Ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός θα διενεργείται με επιμέλεια του συμβολαιογράφου της περιφέρειας του τόπου, όπου έγινε η κατάσχεση και ο οποίος ορίστηκε για τον πλειστηριασμό, ενώ αρμόδιο να επιλύσει κάθε διαφορά που μπορεί να προκύψει κατά τη διενέργειά του, είναι το δικαστήριο της έδρας του συμβολαιογράφου.
Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, ο συμβολαιογράφος αναρτά στην ιστοσελίδα των ΗΛΣΥΠΛΕΙΣ την αναγγελία διενέργειας πλειστηριασμού, με τα προσωπικά στοιχεία του και επικοινωνίας του, συμπεριλαμβάνοντας την ημερομηνία διεξαγωγής, την τιμή πρώτης προσφοράς, το ποσό εγγύησης, τον υπερσύνδεσμο (προς την ιστοσελίδα του ΕΤΑΑ-ΤΑΝ), όπου έχει αναρτηθεί η περίληψη της κατασχετήριας έκθεσης, ενώ μπορεί να προσαρτά και φωτογραφίες του αντικειμένου που εκπλειστηριάζεται, αλλά και κάθε σχετικό έγγραφο που κατέχει.
Το ύψος του τέλους χρήσης των συστημάτων για τη διενέργεια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, ανέρχεται σε 100 και 350 ευρώ. Το τέλος χρήσης των συστημάτων για τη διενέργεια του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού καταβάλλεται από τον υπερθεματιστή και ορίζεται:
α) Στο ποσό των τριακοσίων πενήντα ευρώ ανά πλειστηριασμό, εφόσον η τιμή πρώτης προσφοράς είναι μεγαλύτερη του ποσού των τριών χιλιάδων ευρώ και
β) στο ποσό των εκατό ευρώ ανά πλειστηριασμό, εφόσον η τιμή πρώτης προσφοράς είναι ίση ή μικρότερη του ποσού των τριών χιλιάδων ευρώ.
Εξ αυτού, ποσό είκοσι ευρώ αποδίδεται από τον οικείο Συμβολαιογραφικό Σύλλογο στο ΤΑΧΔΙΚ, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις παρ. 13 και 1 του άρθρου 959Α του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Στα 6,2 δισ. οι απλήρωτοι φόροι – Ποιοι απειλούνται με κατασχέσεις [πίνακες]

Στα 6,276 δισ. ευρώ ανήλθαν οι φόροι που έμειναν απλήρωτοι το 2023 με τον αριθμό των οφειλετών…

11 Μαρτίου 2024

Κύκλωμα νόθευσης καυσίμων και ποτών: Στη φυλακή ο φερόμενος αρχηγός και άλλοι τρεις κατηγορούμενοι

Προφυλακιστέα κρίθηκαν μετά την απολογία τους στην ανακρίτρια, τέσσερα άτομα, αντιμέτωπα με βαριές κατηγορίες ως…

11 Μαρτίου 2024

Παρόντος του πατέρα του το έβαλε στα πόδια προς άγνωστη κατεύθυνση, λέει η δομή που φιλοξενούσε τον 15χρονο γιο του παλαιοχριστιανού

Ανακοίνωση με τη δική της εκδοχή για το τι συνέβη με τον γιο του παλαιοχριστιανού…

11 Μαρτίου 2024

Eurogroup: Περιοριστικός ο δημοσιονομικός προσανατολισμός το 2025, οι πολιτικές θα πρέπει να παραμείνουν ευέλικτες

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία για τον προσανατολισμό της δημοσιονομικής πολιτικής για…

11 Μαρτίου 2024

Καταδικάστηκε ο 67χρονος λυράρης που εξέδιδε ανήλικο στην Κρήτη – Αθωώθηκε ο γιατρός

Συνολική ποινή φυλάκισης άνω των πέντε ετών -κατά συγχώνευση- επέβαλε το μεσημέρι της Δευτέρας το…

11 Μαρτίου 2024

Ομοφοβικό ρεσιτάλ στην Κέρκυρα: Έκαψαν ομοίωμα του Κασσελάκη σε καρναβάλι

Δεν έχουν τέλος τα ομοφοβικά περιστατικά στη χώρα μας. Μετά το περιστατικό στη Θεσσαλονίκη τις…

11 Μαρτίου 2024