Τοπικά

Τρεις νέες ειδικότητες στο ΙΕΚ Δήμου Βόλου

Αίτηση τροποποίησης της άδειας του ΙΕΚ Δήμου Βόλου με στόχο την ένταξη στο πρόγραμμά του για την περίοδο 2017 – 2018 τριών νέων ειδικοτήτων, θα καταθέσει στη Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης, η ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ με απόφαση που έλαβε στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου την περασμένη Τρίτη. Πρόκειται για τις ειδικότητες του Τεχνικού Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών και του Τεχνικού Εφαρµογών Πληροφορικής (Πολυµέσα/Web designer – developer/Video games) του Τομέα Πληροφορικής, καθώς και του Στελέχους Μηχανογραφημένου Λογιστηρίου -Φοροτεχνικού Γραφείου του Τομέα Διοίκησης Οικονομίας.

Όπως τονίστηκε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ, για την περίοδο 2016-2017 στο Δημοτικό ΙΙΕΚ, λειτούργησαν 6 από τις 10 εγκεκριμένες ειδικότητες µε σπουδαστές πρώτου έτους.

Συγκεκριμένα δεν λειτούργησε πρώτο έτος στις κάτωθι ειδικότητες: Τεχνικός Εσωτερικής Διακόσμησης και Σχεδίασης Αντικειμένων, Συντηρητής Έργων Τέχνης και Αρχαιοτήτων, Τεχνικός Χειροποίητου Κοσμήματος, Σχεδιαστής Μόδας.

Το γεγονός αυτό αποδεικνύει πως οι νέοι γνωρίζουν τη μείωση στην απορρόφηση εργασίας των ανωτέρω επαγγελμάτων.

Σύμφωνα µε έρευνα του Πανεπιστημίου Πειραιώς μερικά από τα επαγγέλματα µε θετικές προοπτικές που αφορούν και τα Ι.Ι.Ε.Κ. είναι: Πληροφορικός, Πληροφορικός-Οικονομολόγος, Πληροφορικός-Μηχανικός, Πληροφορικός Τηλεπικοινωνιών, Πληροφορικός ∆ιαδικτύου, Πληροφορικός ψηφιακής εικόνας, Φοροτεχνικός, Στέλεχος τουριστικών επιχειρήσεων.

Οι προοπτικές αφορούν μεσομακροπρόθεσμες προβλέψεις για τα επόμενα 5 – 10 χρόνια. Οι νέες τεχνολογίες, οι απαιτήσεις της νομοθεσίας περί ασφάλειας των παραγόμενων υπηρεσιών και οι σύγχρονες ανάγκες της αγοράς εργασίας απαιτούν ουσιαστικές γνώσεις και πιστοποιημένη κατάρτιση σε νέες ειδικότητες κοντά στην αγορά εργασίας.

Με βάση το παραπάνω σκεπτικό και µε γνώμονα του ότι το ΔΙΕΚ διαθέτει τον ανάλογο εργαστηριακό εξοπλισμό, προτάθηκε η δημιουργία και λειτουργία των παρακάτω νέων ειδικοτήτων για την εκπαιδευτική χρονιά 2017-2018:

ΤΟΜΕΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ: ΕΙ∆ΙΚΟΤΗΤΑ: Τεχνικός Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών.

ΤΟΜΕΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ: ΕΙ∆ΙΚΟΤΗΤΑ: Τεχνικός Εφαρµογών Πληροφορικής (Πολυµέσα/Web designer – developer/Video games).

ΤΟΜΕΑΣ ∆ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ: ΕΙ∆ΙΚΟΤΗΤΑ: Στέλεχος Μηχανογραφημένου Λογιστηρίου – Φοροτεχνικού Γραφείου.

Για τις παραπάνω ειδικότητες τόσο για τα θεωρητικά, όσο και για τα πρακτικά μαθήματα της εξειδίκευσης θα απαιτηθεί η πρόσληψη εκπαιδευτικού προσωπικού του τομέα της Πληροφορικής Π.Ε. και Τ.Ε. και του τομέα των Οικονομικών – Λογιστικής ΠΕ και ΤΕ.

Σύµφωνα µε εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, η οποία αφορά στις νέες

ειδικότητες στα ΙΙΕΚ, για τη λειτουργία νέων ειδικοτήτων, θα πρέπει να κατατεθεί αίτηση τροποποίησης αδείας µε την υποβολή όλων των δικαιολογητικών που προβλέπονται για αδειοδότηση.

Γιώργος Ξυνός

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το