Οικονομία

Οι τρεις κινήσεις Ντράγκι για αναπτυξιακό σοκ στην οικονομία

ntagki

Ντόμινο θετικών εξελίξεων σε νευραλγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας θα φέρει η τριπλή κίνηση Ντράγκι -επαναφορά του waiver, περιορισμός στο haircut των ενεχύρων και συμμετοχή στο πρόγραμμα QE της ΕΚΤ-, που αναμένεται να υλοποιηθεί ενδεχομένως και πριν από την εκπνοή του Ιουνίου.

Η κίνηση Ντράγκι, πέρα από το άμεσο οικονομικό όφελος, σηματοδοτεί κυρίως ότι η χώρα ανακτά σταδιακά την εμπιστοσύνη των αγορών και ότι απομακρύνεται το αρνητικό κλίμα, υπογραμμίζουν οι τραπεζίτες. Οπως λένε θα οδηγήσει σε:
• Αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα. Η περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων θα βοηθήσει στην επιστροφή των καταθέσεων (8 με 10 δισ. μέχρι το τέλος του έτους). Και φεύγουν από το κάδρο Grexit και «κούρεμα» καταθέσων.
• Παροχή περισσότερης και φτηνότερης ρευστότητας στην πραγματική οικονομία από τις τράπεζες.
• Πτώση των επιτοκίων και άνοιγμα στις αγορές για τράπεζες και εταιρείες προς άντληση ρευστότητας.
• Αναβάθμιση του brand Ελλάδα για τη διεθνή επενδυτική κοινότητα, που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για έξοδο και του Δημοσίου στις αγορές.
Η επαναφορά του waiver -να γίνονται δηλαδή αποδεκτοί από την ΕΚΤ ως εγγυήσεις τίτλοι του ελληνικού Δημοσίου- πήρε παράταση μερικές μέρες. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, δήλωσε χαρακτηριστικά την περασμένη Πέμπτη πως η τράπεζα «αναγνωρίζει τη σημαντική πρόοδο που έχει καταγράψει η Ελλάδα, αλλά η χώρα θα πρέπει πρώτα να υλοποιήσει το σύνολο των προαπαιτούμενων δράσεων. Μόλις αυτά εφαρμοστούν, τότε η κεντρική τράπεζα θα λάβει σχετική απόφαση για επαναφορά του waiver». Και συνέχισε: «Είχαμε μια παρουσίαση (για την πορεία του ελληνικού προγράμματος), αλλά το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν έλαβε απόφαση για την επαναφορά του waiver για τα ελληνικά ομόλογα. Θα χρειαστεί και άλλη συνεδρίαση».
Μάλιστα καλά πληροφορημένη πηγή, με γνώση του θέματος, σημειώνει: Η Τράπεζα της Ελλάδος, οι πιστωτές και η ΕΚΤ είναι έτοιμοι ως προς τους επιλέξιμους τίτλους, οι οποίοι μπορούν να δεσμευθούν ως collateral για τη συνήθη χρηματοδότηση.
400 με 500 εκατ
Από την επαναφορά του waiver το όφελος για τις τράπεζες είναι 150 εκατ. ευρώ. Αν το waiver συνοδευτεί και από χαμηλότερο haircut επί της ονομαστικής αξίας των ομολόγων, το όφελος θα είναι υψηλότερο, ενώ θα διευκολυνθεί και η ταχύτερη απεξάρτηση των τραπεζών από τα ομόλογα Πυλώνα ΙΙ του νόμου Αλογοσκούφη. Σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, η επαναφορά του waiver και η συνεπαγόμενη πιο φθηνή αναχρηματοδότηση των τραπεζών, σε συνδυασμό με τη συμμετοχή των κρατικών ομολόγων στους πυλώνες ποσοτικής χαλάρωσης (πρόγραμμα QE) της ΕΚΤ, θα έχουν σημαντική θετική επίπτωση στα αποτελέσματα των τραπεζών, δυνητικού ύψους για το επόμενο έτος περί τα 400 με 500 εκατ.
Οι έμμεσες επιπτώσεις, όμως, όπως η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του ελληνικού Δημοσίου και των ελληνικών τραπεζών, αναμένεται να είναι σημαντικά υψηλότερες.
Ακόμα η ΤτΕ έχει επισημαίνει πως η ολοκλήρωση της αξιολόγησης -και των προαπαιτούμενων- «θα μπορούσε να οδηγήσει στην υλοποίηση της δέσμευσης του ευρωσυστήματος για τη διάθεση των κερδών από τη διακράτηση τίτλων του ελληνικού Δημοσίου (οι οποίοι δεν συμμετείχαν στο PSI). Δέσμευση που έχει αρθεί μετά τη μη ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης του προηγούμενου προγράμματος. Τα λεγόμενα και έσοδα ANFA-SMP, που είναι διαθέσιμα προς αποδέσμευση, προσεγγίζουν τα 10 δισ. έως το 2020 και θα μπορούσαν να συμβάλουν ουσιαστικά στη χρηματοδότηση της οικονομίας και στον περιορισμό του δημόσιου χρέους». Μάλιστα η συμμετοχή των ελληνικών τίτλων στο QE της ΕΚΤ μπορεί να δώσει «ανάσα» 3,5 με 4 δισ. ευρώ στην οικονομία και να περιορίσει το κόστος δανεισμού για Δημόσιο και επιχειρήσεις.
Οι αναλυτές ακόμα σημειώνουν ότι η επαναφορά του waiver μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για να πάρουν οι ελληνικές τράπεζες μακροπρόθεσμα (4ετή) δάνεια (TLTROs) έως 27 δισ. ευρώ με μηδενικό ή ακόμη και αρνητικό επιτόκιο.
Το πρόγραμμα των TLTROs ανακοινώθηκε από την ΕΚΤ στις 10 Μαρτίου και θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τον τρέχοντα μήνα, μαζί με το πρόγραμμα αγοράς εταιρικών ομολόγων. Αυτό σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν με τη σειρά τους να μειώσουν πολύ τα επιτόκια δανεισμού για τις επιχειρήσεις.
Να σημειωθεί ότι τα ομόλογα, έντοκα και οι τίτλοι με εγγύηση του Δημοσίου που κατέχουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, ανέρχονται σε περίπου 15 δισ. ευρώ. Με προηγούμενη απόφασή της η ΕΚΤ σήμερα αποδέχεται κατ’ ανώτατο όριο ως ενέχυρα έντοκα γραμμάτια Δημοσίου ύψους 750 εκατ. ευρώ ανά τράπεζα. Σύμφωνα με αναλυτές, ακόμα και στην περίπτωση που δεν γίνουν αποδεκτά τα ομόλογα με εγγύηση Δημοσίου που έχουν εκδώσει οι τράπεζες με βάση τον νόμο Αλογοσκούφη (Πυλώνας ΙΙ), τα assets που μπορούν να μεταφερθούν από τον ELA στην ΕΚΤ υπολογίζονται σε περίπου 10 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το επιτόκιο για τον ELA ήταν αρχικά στο 2,5% και τώρα στο 1,55%), την ώρα που η ρευστότητα μέσω ΕΚΤ έχει μηδενικό επιτόκιο.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το