Ελλάδα

Τρεις υπουργοί Προστασίας του Πολίτη συζητούν για το μεταναστευτικό

υπουργοί

Η δημιουργία συναίνεσης στα μεγάλα θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία, όπως το μεταναστευτικό και η τρομοκρατία, τέθηκαν επί τάπητος στη συζήτηση, που οργανώθηκε απόψε, από το Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση, υπό την Άννα Διαμαντοπούλου, με θέμα: “Η απειλή του φανατικού Ισλάμ & ISIS και η εσωτερική ασφάλεια” και προσκεκλημένους τον αναπληρωτή υπουργό Δημόσιας Τάξης, Ι. Πανούση, και τους προκατόχους του, Μ. Χρυσοχοΐδη και Ν. Δένδια.

“Από τις συζητήσεις μου και με τους δύο έμαθα και μεταφέρω το μήνυμα της συνέχειας στη διαχείριση των μεγάλων προβλημάτων”, είπε ο κ. Πανούσης, προσθέτοντας: “Θέλω να κρατήσω το κεκτημένο του Δένδια στο κέντρο της Αθήνας”. “Πρέπει να τελειώνουμε με το θέμα της διαπραγμάτευσης και να μελετήσουμε το -μεταναστευτικό- θέμα με ριζικές προτάσεις. Πάμε σε πολύ δύσκολες καταστάσεις”, τόνισε, ενώ αναφερόμενος στη Θράκη, είπε ότι υπάρχει ειρηνική συνύπαρξη θρησκειών και πολιτισμών.

Στην επισήμανση, ότι η Γερμανία είναι η χώρα με τις περισσότερες παροχές ασύλου, απάντησε ότι στην Ελλάδα μόνο το 10% των εισερχομένων προσφύγων κάνει αίτηση ασύλου, για να σημειώσει ότι “αναγκαστικά θα καταλήξουμε σε καταυλισμούς”.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στη νέα μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, είπε ότι πρώτον ότι δεν είναι βέβαιος για την δίκαιη κατανομή των μεταναστευτικών ροών, οι οποίες πιά – όπως υπογράμμισε -είναι πολύ μεγάλες και δεύτερον ότι η χρηματοδότηση δεν λύνει τα προβλήματα ασφάλειας και κοινωνικής συνοχής.

Ο κ. Δένδιας, τόνισε ότι το μεταναστευτικό πρόβλημα και το τρομοκρατικό Ισλάμ αποτελούν τη μεγαλύτερη πρόκληση μαζί με την οικονομική κρίση.

Ανέφερε ότι το πλαίσιο είναι ο νόμος Χρυσοχοΐδη, του 2011, ενώ πρότεινε να γίνει ενιαίος φορέας φύλαξης των συνόρων, με τη συμμετοχή του Ναυτικού και του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και είπε ότι το πρόβλημα της φύλαξης, στα χερσαία σύνορα, λύθηκε, όχι με τον φράχτη, αλλά με τις κάμερες.

“Για τα θαλάσσια σύνορα πρότεινα να εγκατασταθούν ραντάρ, αλλά η πρότασή μου δεν έγινε αποδεκτή και ο διάδοχός μου προτίμησε την αγορά σκάφους για τη φύλαξη μιας μελλοντικής ΑΟΖ”, είπε.

Η Ελλάδα, πρόσθεσε, ως μέλος του ΝΑΤΟ και σύμμαχος του Ισραήλ, είναι εν δυνάμει στόχος τρομοκρατών, είτε δικών της συμφερόντων, είτε συμφερόντων των ΗΠΑ, της Βρετανίας, ή του Ισραήλ, στο έδαφός της, για να καταλήξει ότι “πρέπει να ελέγχουμε ποιός μπαίνει στη χώρα”.

Πρέπει να γίνει συστηματική προσπάθεια, συνέχισε ο κ. Δένδιας επαναπατρισμού των μεταναστών, αναφερόμενος ειδικότερα, στους υπηκόους από το Πακιστάν και το Μπανγκλαντές, με τη βοήθεια της ΕΕ και με την απειλή επιβολής κυρώσεων στις εξαγωγές των χωρών αυτών, αν δεν συνεργάζονται.

Ο κ. Χρυσοχοίδης, αναφέρθηκε στην αλλαγή του προφίλ της τρομοκρατίας, καθώς – όπως είπε – το ISIS είναι ένα οργανωμένο ψευδοκράτος, με υποδομές και χρήματα και ζήτησε να αποτελέσει προτεραιότητα η δημιουργία υπηρεσίας διασφάλισης των συνόρων, μαζί με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, καθώς και η αντιμετώπιση των κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης ανθρώπων.

Οι περισσότεροι ομιλητές υπογράμμισαν τη χωριστή γραμμή αντιμετώπισης, που ακολουθεί η Ιταλία στο μεταναστευτικό, δίνοντας έμφαση στην προέλευση από την Αφρική και δη τη Λιβύη, ενώ ειπώθηκε ότι η Ρώμη αξιοποιεί επικοινωνιακά το πρόβλημα, προκειμένου να επιτύχει περισσότερα οφέλη και μεγαλύτερο έλεγχο των επιχειρησιακών δομών, που χτίζει η ΕΕ.

Ο κ. Πάγκαλος, είπε ότι “οι Ευρωπαίοι θέλουν να βάλουν χέρι στα λιβυκά πετρέλαια”, γι αυτό – όπως είπε – θέλουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα επί τόπου, όπως με στρατιωτικά πλήγματα και να μην μεταφερθεί στην Ευρώπη. Ο κ. Μπεγλίτης, υπερασπίστηκε τη συμφωνία του Δουβλίνου, που υπεγράφη επί υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, λέγοντας ότι τότε οι μεγάλες μεταναστευτικές ροές κινούνταν προς βορρά και δεχόμασταν μεγάλες πιέσεις από τις βόρειες χώρες.

Η κ. Διαμαντοπούλου, στην εισαγωγική της ομιλία, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι δεν πρέπει να συγχέουμε το Ισλάμ ως θρησκεία με το φανατικό ισλαμιστικό κίνημα, υπογραμμίζοντας ότι το Ισλαμικό Κράτος μπορεί να ηττηθεί μόνον από τους μετριοπαθείς μουσουλμάνους και με τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας.

Αναφερόμενη στην εσωτερική ασφάλεια, σημείωσε ότι η πολιτική ασφάλειας δεν μπορεί να κλείνει το μάτι, ούτε στις αριστερίστικες ιδεοληψίες, ούτε σε εθνικιστικές κορώνες.

Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Χρήστος Μεμής, ο οποίος αναφέρθηκε στη δέσμη μέτρων που υιοθέτησε μόλις χτες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με έμφαση στην αύξηση των κονδυλίων και στην δικαιότερη κατανομή των προσφύγων. Ειδικό μήνυμα για την εκδήλωση απέστειλε ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δ. Αβραμόπουλος.

Πηγή:ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το