Τοπικά

«Τρεις γενιές παράδοσης συναντούν το σήμερα» – Σεμινάρια για χειροποίητα χριστουγεννιάτικα στολίδια «Θ»

ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ ΑΛΚΜΗΝΗ
Η βολιώτισσα εκπαιδεύτρια του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου με φόντο το κέντημα της προγιαγιάς της που είναι 100 και πλέον ετών

Ένα οικογενειακό κειμήλιο ηλικίας ενός και πλέον αιώνα, στάθηκε αφορμή για τη διεξαγωγή σεμιναρίων από το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου, που αφορούν στην κατασκευή χριστουγεννιάτικων στολιδιών. Ο λόγος για ένα παλαιό κέντημα που ανήκει στην ιστορικό Τέχνης και μουσειολόγο Αλκμήνης Μιχαλοπούλου και βρίσκεται στην οικογένεια εδώ και τρεις γενιές. Το έφτιαξε η προγιαγιά της Πιπίνα Ιωαννίδου, η οποία δίδασκε το μάθημα των Οικοκυρικών στο Ανώτερο Δημοτικό Παρθεναγωγείο Βόλου, έχοντας διευθυντή τον Αλέξανδρο Δελμούζο, μέχρι που έκλεισε το 1911 μετά τη γνωστή υπόθεση με τα «Αθεϊκά» του Βόλου.

Αυτό το ξεχωριστό αντικείμενο έδωσε την ιδέα στην εκπαιδεύτρια του Λυκείου Ελληνίδων να διοργανώσει ταχύρυθμα σεμινάρια-εργαστήρια με θέμα «Φτιάχνουμε μόνοι μας τα χριστουγεννιάτικα στολίδια με παραδοσιακές τεχνικές». Το πρώτο σεμινάριο είναι προγραμματισμένο γι’ αυτό το Σαββατοκύριακο 28-29 Νοεμβρίου στο Βόλο, ενώ το διήμερο 5-6 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στον Αλμυρό.

«Το κέντημα έγινε από την προγιαγιά μου την περίοδο που δίδασκε Οικοκυρικά στο Παρθεναγωγείο. Το μοτίβο του έχει ως θέμα τα οκτάκτινα αστέρια, κάτι που βρήκα πως ταιριάζει απόλυτα με το πνεύμα των Χριστουγέννων. Αυτά ήταν τα χριστουγεννιάτικα κεντήματα που στόλιζαν το σπίτι. Είχαν άλλα που έστρωναν την άνοιξη και άλλα για το καλοκαίρι», είπε η κ. Μιχαλοπούλου, για να συμπληρώσει: «Αυτός είναι και ο σκοπός των σεμιναρίων που θα γίνουν. Να μάθουμε να κατασκευάζουμε μόνοι μας στολίδια σ’ αυτό το στυλ και την ίδια τεχνική, αλλά με πιο απλό τρόπο. Εκτός από το άστρο, που ήταν το θέμα που χρησιμοποίησε η οικογένειά μου, θα δείξουμε και πιο λιτά μοτίβα, για να είναι ευκολότερα στην αντιγραφή από άτομα με λιγότερες έως καθόλου γνώσεις στο κέντημα. Για παράδειγμα, θα διδαχτούν συγκεκριμένες τεχνικές, ώστε να φτιάξουμε στρωσίδια για το τραπέζι. Σουπλά και σουβέρ, αλλά και κεντημένες κορδέλες, με τις οποίες θα μπορούμε να τυλίξουμε μπάλες ή μία πιατέλα με χριστουγεννιάτικα κεράσματα».

Η νεαρή μουσειολόγος κλείνοντας αναφέρθηκε στο πάντρεμα της παράδοσης με το σήμερα: «Πρωταρχική αποστολή που έχει το Λύκειο Ελληνίδων είναι η διατήρηση της παράδοσής μας. Βέβαια, όσον αφορά στα στολίδια των Χριστουγέννων, το

παραδοσιακό ενδεχομένως να «βάραινε» τη διακόσμηση ενός μοντέρνου σπιτιού. Για το λόγο αυτό, θα διατηρήσουμε την τεχνική, αλλά θα τη χρησιμοποιήσουμε με έναν διαφορετικό τρόπο που να ταιριάζει στις ανάγκες του σήμερα, δίνοντας μία νεανική πνοή στην πλούσια παράδοση της λαϊκής μας τέχνης».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το