Τοπικά

Τριπλάσια ενέργεια μέχρι το 2025 με μειωμένο κόστος για την ανάπτυξη “Θ”

Μέχρι και το 2025 η Ελλάδα θα πρέπει να τριπλασιάσει την παραγωγή ενέργειας στις 150.000 γιγαβατώρες και να μειώσει στο 1/3 το κόστος, προκειμένου να μπορεί να αναπτυχθεί μετατρέποντας τα πλεονεκτήματά της σε μια ενεργειακή βιομηχανία, καλύπτοντας τις ανάγκες της και εξάγοντας ενέργεια στο εξωτερικό.
Το ενδιαφέρον αυτό στοιχείο τονίστηκε στη χθεσινή έναρξη της διημερίδας στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ Μαγνησίας, όπου παρουσιάστηκαν τα συμπεράσματα δύο ερευνητικών έργων για την έξυπνη ενέργεια.
Η διημερίδα διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Έρευνας και Τεχνολογίας Θεσσαλίας του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ/ΙΕΤΕΘ) και αφορούσε στα αποτελέσματα των δύο έργων, του Ήφαιστου και του ΕΠΕΑ-Θ/ΚΡΗΠΙΣ. Το Ήφαιστος υποστηρίζεται από τη ΓΓΕΤ μέσω της Δράσης Αριστεία και αποτελεί μια προσπάθεια συνεργασίας Ε&Α που εστιάζεται στα Ευφυή Ενεργειακά Συστήματα Νέας Γενιάς και περιλαμβάνει επιστήμονες από διάφορες ειδικότητες στον τομέα των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και της Επιστήμης Υπολογιστών.
Στα έργα συμμετείχαν το ΕΜΠ, το Π.Θ., το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το ΕΚΤΑ-ΙΤΕΘ, αλλά και πέντε ΑΕΙ από το εξωτερικό.
Ο αρμόδιος για θέματα ενέργειας στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ελευθέριος Τσουκαλάς ήταν ο κεντρικός υπεύθυνος της ερευνητικής δραστηριότητας που στόχευε στη χρησιμοποίηση της πληροφορικής, του ιντερνέτ και των νέων τεχνολογιών ευρύτερα για το θέμα της ενέργειας.
Ο κ. Τσουκαλάς σημείωσε πως «ετησίως στην Ελλάδα παράγουμε και καταναλώνουμε 50.000 γιγαβατώρες. Μέχρι το 2025 για να υπάρξει η ανάπτυξη και να οικοδομήσουμε μια νέα ενεργειακή βιομηχανία, πρέπει να βάλουμε στόχο για να παράγουμε 150.000 γιγαβατώρες, δηλαδή να τριπλασιάσουμε την παραγόμενη ενέργεια, αλλά στο 1/3 του σημερινού κόστους».
Ο ίδιος πρόσθεσε πως τρία πράγματα χρειάζεται για να υπάρξει ανάπτυξη. Πρώτον, πρόσβαση σε φθηνό κεφάλαιο, δεύτερον, υψηλής ποιότητας τεχνικό προσωπικό, κάτι που έχουμε με τους 110.000 καταρτισμένους μηχανικούς, και τρίτον, φθηνή ενέργεια που μπορούμε να αποκτήσουμε με το ευφυές δίκτυο, την πυρηνική τεχνολογία, τη λελογισμένη χρήση όλων των πηγών ενέργειας, αλλά και τη δυνατότητα εξαγωγών. Μάλιστα θα μπορούσε να διαμορφωθεί ένα περιφερειακό δίκτυο, όπου θα εντάσσονται και χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά και της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής».
Αναφερόμενος στο κόστος της ενέργειας ανέφερε πως είναι κατά μέσο όρο 160 ευρώ η μεγαβατώρα για τη βιομηχανία, 170 ευρώ για την οικιακή χρήση και 180 ευρώ για την εμπορική χρήση. Αλλά για μια βιομηχανική ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει, αν το κόστος της μεγαβατώρας είναι πάνω από 40 ευρώ.
Ο κ. Τσουκαλάς σημείωσε πως «μέχρι και 40% της σημερινής παραγόμενης ενέργειας θα μπορούσε να εξοικονομήσει η Ελλάδα. Και αυτό διαπιστώθηκε με τη χρήση των νέων τεχνολογιών για την καταγραφή της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας και του προφίλ των καταναλωτών. Και υπάρχει ενέργεια που σπαταλιέται, για να αντιμετωπιστεί κάθε ενδεχόμενο».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το