Τοπικά

Τρίκαλα: Υλοποιείται το Μουσείο Τσιτσάνη

ΜΟΥΣΕΙ ΤΣΙΤΣΑΝΗ

Στη φάση της υλοποίησης μπαίνει, μετά την έγκριση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού, το Μουσείο Τσιτσάνη στις παλιές φυλακές των Τρικάλων προϋπολογισμού 2.000.000,00 ευρώ (με ΦΠΑ). Συγκεκριμένα, πρόκειται για το ενταγμένο στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας έργο «Επανάχρηση κεντρικού κτιρίου παλαιών φυλακών Τρικάλων – Κέντρο Έρευνας Βασίλης Τσιτσάνης».
Έργο που αλλάζει αρχιτεκτονικά και περιβαλλοντικά τη μορφή του κέντρου της πόλης, το αποκάλεσε ο κ. Αγοραστός. «Πρόκειται για το σημείο όπου βρίσκονται οι παλιές φυλακές και αυτή τη στιγμή αποτελεί εστία περιβαλλοντικής ρύπανσης. Εκεί πλέον δημιουργείται το Μουσείο Τσιτσάνη προϋπολογισμού 2 εκατ. ευρώ. Με αυτό το έργο ολοκληρώνεται η ανάπλαση του κεντρικού ιστού της πόλης των Τρικάλων, αναβαθμίζεται ένας χώρος με έμφαση στον πολιτισμό και ταυτόχρονα γίνεται πράξη η δωρεά της οικογένειας Τσιτσάνη στην πόλη των Τρικάλων. Πρόκειται για ένα σπουδαίο γεγονός διότι ο Τσιτσάνης ήταν μεγάλος μουσικο-συνθέτης και το Μουσείο αυτό θα αποτελέσει πόλο έλξης για τους μουσικόφιλους και όχι μόνο».

Παράλληλα ο περιφερειάρχης σημείωσε ότι τα έργα αυτά στηρίζουν θέσεις εργασίας και δημιουργούν μόχλευση στην τοπική οικονομία και κοινωνία, ενώ ζήτησε ταχύτητα και δουλειά έτσι ώστε το έργο να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2015.

Το ποσό της προς υπογραφή σύμβασης είναι 1.719.999,98 ευρώ. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης για το ποσό των 1.561.853,72 ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό των 158.146,26 ευρώ θα καλυφθεί από ιδίους πόρους του Δήμου Τρικκαίων, σύμφωνα με την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ. Ακολουθεί πλέον η υπογραφή σύμβασης εκτέλεσης μεταξύ Δήμου και αναδειχθέντος στο διαγωνισμό αναδόχου, για την έναρξη των εργασιών.
Σημειώνουμε ότι, το υπόψη έργο υλοποιείται παράλληλα με το έργο «Προστασία – ανάδειξη λουτρού στο κτίριο παλαιών φυλακών Τρικάλων», προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ, που εκτελείται από την 19η Ε.Β.Α., το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει. Οι παρεμβάσεις αφορούν στον ισόγειο χώρο του κτιρίου των Φυλακών όπου και ανεβρέθηκαν τα οθωμανικά λουτρά.
Αναλυτικότερα στοιχεία για το έργο :

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το