Τοπικά

Τρίκαλα: Ένοχοι στέλεχος και νοσηλευτής ψυχιατρικής κλινικής για τον θάνατο τροφίμου που άναψε τσιγάρο και κάηκε

Ένοχοι κρίθηκαν διοικητική διευθύντρια και πρώην νοσηλευτής για τον θάνατο τροφίμου σε ιδιωτική ψυχιατρική κλινική της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Λάρισας.

Το συμβάν καταγράφηκε τον Ιανουάριο του 2017, όταν 54χρονος τρόφιμος βγήκε το πρωί στο σαλονάκι της κλινικής για να καπνίσει και «τυλίχθηκε» στις φλόγες. Εκείνη τη στιγμή ο νοσηλευτής που είχε την εποπτεία της πτέρυγας βρισκόταν σε άλλον χώρο και όταν κατάλαβε τι συνέβη έτρεξε στο σημείο και προσπάθησε να σβήσει τη φωτιά με ένα λάστιχο που βρίσκονταν στην πυροσβεστική φωλιά.

Ο 54χρονος, όμως, είχε εκπνεύσει με την ιατροδικαστική εξέταση να αναφέρει ως αιτία θανάτου την εισπνοή μονοξειδίου του άνθρακα.

Σήμερα στο δικαστήριο βρέθηκαν κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά παραυτουργία οι δύο νοσηλευτές που είχαν βάρδια τη στιγμή του συμβάντος, ο εφημερεύων ιατρός και η διοικητική διευθύντρια της κλινικής, όπως γράφει το larissanet.gr.

Όλοι οι κατηγορούμενοι είχαν αθωωθεί στο πρωτόδικο δικαστήριο που έγινε στα Τρίκαλα, αλλά η υπόθεση οδηγήθηκε ξανά στο ακροατήριο μετά από έφεση που άσκησε ο εισαγγελέας εφετών.

Το χρονικό
Το συμβάν έγινε τον Ιανουάριο του 2017 και συγκεκριμένα στις 17 του μήνα.

Περίπου στις 5:00 ο θανών, που νοσηλευόταν στην κλινική 12 χρόνια και κάπνιζε συστηματικά από μικρή ηλικία, βγήκε να καπνίσει στο σαλονάκι που του είχε υποδείξει το νοσηλευτικό προσωπικό.

Την ίδια στιγμή, ο νοσηλευτής που είχε την ευθύνη του ορόφου βρισκόταν -όπως κατέθεσε- σε δωμάτιο προκειμένου να προετοιμάσει ορό για έναν άλλο τρόφιμο. Περίπου στις 5:20 αντιλήφθηκε τον καπνό στο χώρο και έτρεξε στο σαλονάκι όπου είδε τον 54χρονο, όρθιο, να καίγεται. Λίγο πριν τις 7:00 ειδοποιήθηκε η αστυνομία, την ίδια περίπου στιγμή με τον αδερφό του θύματος.

Ποιοι αθωώθηκαν
Με την ολοκλήρωση των καταθέσεων ξεκίνησε την αγόρευση του ο εισαγγελέας της έδρας προτείνοντας την αθώωση του γιατρού και του δεύτερου νοσηλευτή βάρδιας καθώς όπως ανέφερε βρίσκονταν στον δεύτερο όροφο της κλινικής και δεν θα μπορούσαν να γνωρίζουν τι γίνεται στον πρώτο.

Ωστόσο, πρότεινε την ενοχή της διοικητικής διευθύντριας και του νοσηλευτή του πρώτο ορόφου.

Για τη διευθύντρια επεσήμανε την ευθύνη της για την εφαρμογή του νόμου στην κλινική αναλύοντας το θεσμικό πλαίσιο για το κάπνισμα στις ψυχιατρικές κλινικές. Για τον νοσηλευτή πρότεινε την ενοχή του καθώς δεν ενήργησε σύμφωνα με τον κώδικα δεοντολογίας και δεν είχε την ουσιαστική επιτήρηση των ασθενών του.

Το δικαστήριο αθώωσε τον γιατρό και τον δεύτερο νοσηλευτή και καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης δύο ετών τη διευθύντρια και σε 15 μήνες τον νοσηλευτή -έχοντας αναγνωρίσει νωρίτερα για την πρώτη το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και για τον δεύτερο το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου. Και για τους δύο η ποινή έχει τριετή αναστολή.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ναυάγιο στην Πύλο: «Οι ελληνικές αρχές απέτυχαν», λέει η Frontex – Κατηγορεί την Ελλάδα και για έλλειψη πληροφοριών

«Φαίνεται ότι οι ελληνικές αρχές απέτυχαν να κηρύξουν εγκαίρως επιχείρηση έρευνας και διάσωσης και να…

1 Φεβρουαρίου 2024

Οριστικό τελεσίγραφο τριών μηνών από Γεωργιάδη για τις καθαρίστριες νοσοκομείων με σύμβαση ορισμένου χρόνου

Μόνο έως τις 30 Ιουνίου θα μπορέσουν να παραμείνουν στα νοσοκομεία οι καθαρίστριες που σήμερα…

1 Φεβρουαρίου 2024

Πρώην διευθυντής φυλακών παρακολουθούσε με «κοριό» συναδέλφους του

Σωφρονιστικός υπάλληλος καταδικάστηκε σε φυλάκιση 18 μηνών, με 3ετή αναστολή, επειδή έπεισε κρατούμενο να τοποθετήσει…

1 Φεβρουαρίου 2024

Αγνοείται για 6η μέρα ο 28χρονος στον Αχελώο ποταμό

Η αγωνία για τον 28χρονο άνδρα που αγνοείται από το απόγευμα του Σαββάτου στον Αχελώο…

1 Φεβρουαρίου 2024

Ο Μαλούτας διαιτητής στο Βόλος-Παναιτωλικός

Από την ΚΕΔ/ΕΠΟ ορίστηκαν οι διαιτητές των αγώνων της 21ης αγωνιστικής της Σούπερ Λιγκ. Την…

1 Φεβρουαρίου 2024

Πούτιν: Αυτός είναι ο κρυφός του παράδεισος στα σύνορα τις Ρωσίας… με το ΝΑΤΟ – Βίντεο

Όταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν θέλει να χαλαρώσει από τα προεδρικά του καθήκοντα του, κάνει διακοπές…

1 Φεβρουαρίου 2024