Ελλάδα

Τριήμερο λουκέτο σε όλα τα Πολυϊατρεία – Χωρίς εξετάσεις οι ασθενείς

Σε μια πρωτοφανή απόφαση να κλείσουν για τρεις ημέρες 23, 24 και 25 Μαίου) όλες οι ιδιωτικές Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας λόγω της υπέρμετρης έμμεσης φορολόγησης που φθάνει και το 70%, κατέληξαν όλες οι Ενώσεις και οι εκπρόσωποι του κλάδου με τη στήριξη μάλιστα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ).
Το πρόβλημα εντάθηκε εδώ και λίγες εβδομάδες όταν έφθασαν τα «ραβασάκια» πληρωμών του προηγούμενου έτους, οπότε και οι γιατροί διαπίστωσαν ότι έπρεπε να καταβάλουν πάνω από το 70% των εισοδημάτων τους ως υποχρεωτική έκπτωση στον ΕΟΠΥΥ ( rebate και clawback)

Το δραματικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει τα εργαστήρια, έχει συσπειρώσει τον κλάδο και έτσι για πρώτη φορά τόσο τα μεγάλα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα όσο και τα μικρά εργαστήρια κατεβαίνουν σε κοινό αγώνα. Τα τρία 24 ώρα που θα μπει λουκέτο σε όλες τις Μονάδες της χώρας, είναι μόνο η αρχή προειδοποιούν οι εκπρόσωποι των φορέων που συμμετέχουν, αφού αναμένεται κλιμάκωση του αγώνα.

Στο μεταξύ σε επιστολή του κοινού μετώπου ιδιωτικού εργαστηριακού τομέα προς τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ επισημαίνεται ότι όλες οι ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής ιατρικής (μικρές, μεσαίες και μεγάλες) πλήττονται καίρια από τις υποχρεωτικές εκπτωπσεις. Οι φορεις τονίζουν επίσης ότι «την ίδια στιγμή το Υπουργείο Υγείας από την αρχή του τρέχοντος έτους, αφενός μεν προσθέτει νέες πανάκριβες διαγνωστικές εξετάσεις στον κωδικό μας, αφετέρου δε καταργεί τελείως σε πολλές κατηγορίες ασθενών την μικρή συμμετοχή του 15% που είχαν οι ασφαλισμένοι του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.(μέτρο κοινωνικά δίκαιο) , χωρίς όμως ο Οργανισμός να αναλαμβάνει το κόστος της κοινωνικής του πολιτικής και να το μεταφέρει ουσιαστικά στις πλάτες μας».

Καταλήγοντας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας ότι τα ιδιωτικά Διαγνωστικά Κέντρα και Εργαστήρια τα οποία εξυπηρετούν πάνω από το 95% των ασφαλισμένων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. καταρρέουν, γιατί κάθε μήνας που περνάει συσσωρεύουν ζημίες οι οποίες προστίθενται στα ήδη μεγάλα χρέη που έχουν συσσωρευτεί από την εφαρμογή αυτών των δύο μέτρων (rebate και claw back).

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το