Πολιτισμός

Τριήμερο λογοτεχνικό ταξίδι «Στην Αλεξάνδρεια του Καβάφη και του Τσίρκα» στον Άγ. Ονούφριο

Το Κέντρο Πολιτισμού «Ιωλκός» σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας και Β. Σποράδων, τη «Μαγνήτων Κιβωτό, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Μαγνησίας διοργανώνει για δεύτερη χρονιά το τριήμερο ταξίδι στην Ελληνική Λογοτεχνία στις 26, 27 και 28 Αυγούστου, στο Αρχοντικό Ζαφειρίου στον Άγιο Ονούφριο.
Τίτλος του τριήμερου αφιερώματος «Στην Αλεξάνδρεια του Καβάφη και του Τσίρκα», δίνοντας έτσι έμφαση στην ιδιαίτερη επιρροή που έχει αυτή η πάντα γοητευτική πόλη στην ιστορική και λογοτεχνική ιστορία της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, που θα έχουν ως κεντρικούς θεματικούς άξονες την πόλη της Αλεξάνδρειας, τον Στρατή Τσίρκα και τον Κωνσταντίνο Καβάφη, συμμετέχουν πανεπιστημιακοί, συγγραφείς, ηθοποιοί σε αφηγήσεις κειμένων, οπτικοακουστικό υλικό (Αλεξάνδρεια – Τσίρκας – Καβάφης), το οποίο έχει επιμεληθεί ο Σύνδεσμος Φιλολόγων, ενώ θα παρουσιάζεται ένα σύντομο μουσικό πρόγραμμα στο τέλος κάθε βραδιάς.

Παράλληλα θα λειτουργήσει έκθεση με έργα Αιγυπτιωτών ζωγράφων, από τη συλλογή Δάμτσα του Δήμου Βόλου, τα εγκαίνια της οποίας θα πραγματοποιηθούν στις 26 Αυγούστου, στις 20.00 (Αρχοντικό Ζαφειρίου). Την έκθεση θα προλογίσει η κ. Χρύσα Δραντάκη.
Στόχος της διοργάνωσης αυτής είναι η ανάδειξη της διαχρονικής σχέσης Ελλάδας και Αιγύπτου, η πνευματική κίνηση, η σημαντική προσφορά Αλεξανδρινών πεζογράφων και ποιητών πέρα και γύρω από τον Κωνσταντίνο Καβάφη, πέρα και γύρω από τον Στρατή Τσίρκα. Ταξιδεύοντας στην «Καβαφική Αλεξάνδρεια» μιλάμε και για μια άλλη Ελλάδα. Έτσι μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει την ακμάζουσα παροικία των Ελλήνων στην εύφορη γη του Νείλου από τις αρχές του 19ου αιώνα μέχρι τα μέσα του 20ού, η οποία μας πάει πολλούς αιώνες πίσω, καθώς η σχέση των δύο λαών χάνεται στα βάθη της ιστορίας της Ανατολικής Μεσογείου με πλούσια ιστορία και πλούσιες μνήμες.

Το πρόγραμμα του τριημέρου έχει ως εξής:
– Δευτέρα 26 Αυγούστου, ώρα 20.00, εγκαίνια έκθεσης, με έργα Αιγυπτιακών ζωγράφων από τη συλλογή Δάμτσα του Δήμου Βόλου, προλογίζει η κ. Χρύσα Δραντάκη. Αλεξάνδρεια, η πόλη των γραμμάτων και του Πολιτισμού, Καραγεωργίου Τασούλα, ποιήτρια και δοκιμιογράφος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων, «Η Αλεξάνδρεια των Ελλήνων: Μια πόλη ανεξίτηλα χαραγμένη στη μνήμη», Στεφανάκης Δημήτρης, συγγραφέας, «Αλεξάνδρεια: Το πρόσωπο της πόλης», σύντομο μουσικό πρόγραμμα με τους Βασίλη Λέκκα στο τραγούδι και Ηλία Χατζόγλου στο πιάνο.
– Τρίτη 27 Αυγούστου, ώρα 20.30, Αφιέρωμα: Στρατής Τσίρκας, προβολή οπτικοακουστικού υλικού για τη ζωή και το έργο του Στρατή Τσίρκα, Μαρίτα Παπαρούση, αναπλ. καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, «Ο έμφυλος και ο πολιτισμικός Άλλος στο έργο του Στρ. Τσίρκα», Μαρία Μικέ, καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, «Στρατής Τσίρκας: Αισθητικοί και ιδεολογικοί ορίζοντες της γραφής», θεατρικό αναλόγιο με αποσπάσματα από τα έργα του Στρατή Τσίρκα, αφήγηση: Γρηγόρης Γαλάτης, σκηνοθέτης – ηθοποιός, σύντομο μουσικό πρόγραμμα με τις Χριστίνα Μαργαρίτoυ στο τραγούδι και Φρόσω Γαρδικλή στο πιάνο.
– Τετάρτη 28 Αυγούστου, ώρα 20.30, αφιέρωμα: Κων/νος Καβάφης, Δημήτρης Δημηρούλης, καθηγητής Ιστορίας και Θεωρίας της Λογοτεχνίας στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Παντείου Πανεπιστημίου, «Ο Καβάφης των μελλουσών γενεών», Έρση Σωτηροπούλου, συγγραφέας, «O Καβάφης ως μυθιστορηματικός ήρωας», θεατρικό αναλόγιο με ποιήματα του Κ.Π. Καβάφη, διαβάζει ο Γρηγόρης Βαλτινός, ηθοποιός, σύντομο μουσικό πρόγραμμα αφιερωμένο στην Αλεξάνδρεια με τους Νεφέλη Σγαντζή στο τραγούδι και Ζαφείρη Κουκουσέλη στο πιάνο.
Το τριήμερο των εκδηλώσεων στηρίζουν επίσης το Επιμελητήριο Μαγνησίας, η Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου, το Αριστοτέλειο – Κέντρο Εκπαίδευσης Επιστημών και Πολιτισμού και ο Σύλλογος Εθελοντών ΚΕΘΕΑ – Πιλότος.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το