Πολιτισμός

Τριήμερη περιπλάνηση στην ελληνική λογοτεχνία

Με μεγάλη επιτυχία έφθασε στο τέλος του το τριήμερο ταξίδι στην ελληνική λογοτεχνία, το οποίο διοργανώθηκε από το Κέντρο Πολιτισμού «Ιωλκός» σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Β. Σποράδων, το Κέντρο Μαγνησιωτών Συγγραφέων (ΚΕΒΙΜΑΣΥ) και το «Αριστοτέλειο» Κέντρο Εκπαίδευσης και Πολιτισμού, στις 27, 28 και 29 Αυγούστου, στο Αρχοντικό Ζαφειρίου, στον Άγιο Ονούφριο.
Ο κόσμος αγκάλιασε με μοναδικό τρόπο και τις τρεις ημέρες του ταξιδιού. Παρ’ όλο που ο καιρός δεν βοήθησε, ιδιαίτερα την πρώτη μέρα, η συμμετοχή του ήταν εξαιρετικά μεγάλη. Αποκορύφωμα η 3η μέρα, όπου κατακλύστηκε κάθε γωνιά του Αρχοντικού, από φίλους του Κέντρου Πολιτισμού και της λογοτεχνίας.
Τη Δευτέρα 27/8, την εκδήλωση άνοιξε η πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού κ. Αδαμαντία Μουτσινά, αναφερόμενη στο σκεπτικό αυτής της διοργάνωσης και εκφράζοντας ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους συντελεστές αυτού τριήμερου αφιερώματος.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με την κ. Μαρίτα Παπαρούση, αναπλ. καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ξεκινώντας από το ηθογραφικό διήγημα του 1880, περιτρέχοντας τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα και τελειώνοντας με τις διάφορες πεζογραφικές εκδοχές της γενιάς του ’30, στόχευσε με την ανακοίνωσή της «Νεοελληνική Πεζογραφία 1880-1940. Από την ηθογραφία στον Μοντερνισμό» στην ανάδειξη των βασικών χαρακτηριστικών της νεοελληνικής πεζογραφίας, ενώ η κ. Αγγέλα Καστρινάκη, καθηγήτρια Νέας Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης – πεζογράφος, ανέπτυξε το θέμα «Το αγκάθι και το ρόδο: ο έρωτας στον κόσμο του Παπαδιαμάντη». Μέσα από την κειμενική ανάλυση διηγημάτων ανέδειξε όψεις και συμβολισμούς του έρωτα στο έργο του. Ο Αλ. Παπαδιαμάντης βλέπει τον γήινο έρωτα ως συγκαλυμμένο ναρκισσισμό, ενώ θεωρεί πως την αληθινή ευτυχία γεννά ο έρωτας προς το θείο.
Η δε κ. Γιώτα Κούγιαλη, πεζογράφος, γραμματέας του ΚΕΒΙΜΑΣΥ, με μία ιστορία της – μαρτυρία συνέδεσε το διήγημα του Παπαδιαμάντη «η φόνισσα» με την πρακτική βρεφοκτονίας των κοριτσιών στο Πήλιο. Η πρώτη βραδιά έκλεισε με μοναδικές αναγνώσεις αποσπασμάτων από το έργο του «κοσμοκαλόγερου» από τη μοναδική Νένα Μεντή και τον εξαιρετικό ηθοποιό Σταύρο Μερμήγκη.
Η δεύτερη ημέρα, η οποία ήταν αφιερωμένη στον Μ. Καραγάτση, άρχισε με την εξαιρετική τοποθέτηση του κ. Δημήτρη Δημηρούλη, καθηγητή Ιστορίας και Θεωρίας της Λογοτεχνίας Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Παντείου Πανεπιστημίου, με θέμα «1940-2000 – η λογοτεχνία στη μέγγενη της ιστορίας». Μια εξαιρετικού επιπέδου ανάλυση αναφερόμενος στους λογοτέχνες αυτούς, οι οποίοι άφησαν με το έργο τους σημαντικό αποτύπωμα στην ιστορία της λογοτεχνίας εκείνης της χρονικής περιόδου.
Ο θεατρικός συγγραφέας Θανάσης Τριαρίδης ανέλυσε την προσωπική του άποψη για το λογοτεχνικό έργο του Μ. Καραγάτση, συγκρίνοντάς τον ως ισάξιο με τα πιο σημαντικά ονόματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Ο εγγονός του Μ. Καραγάτση, Δημήτρης Τάρλοου, ηθοποιός και σκηνοθέτης, εξήγησε το πώς αυτός προσεγγίζει το έργο του παππού του στο θέατρο και μίλησε για τον Μ. Καραγάτση ως «ένας εσαεί ξένος».

Η βραδιά έκλεισε με την κόρη του Μαρίνα Καραγάτση, συγγραφέα, η οποία διάβασε προσωπικές επιστολές του πατέρα της προς τη μητέρα της, αλλά και άλλα πρόσωπα της οικογενείας, την εποχή της συγγραφής του έργου του «Γιούγκερμαν». Η ανάγνωση αυτών των επιστολών προκάλεσε τη συγκίνηση της ίδιας, αλλά και των παρευρισκόμενων.
Την Τετάρτη 29/8 το ταξίδι συνεχίστηκε με την «ιχνηλάτηση» της σύγχρονης λογοτεχνίας, με τη συνάντηση σημαντικών σύγχρονων συγγραφέων, όπως των Λένας Διβάνη, Κώστα Ακρίβου, Ισίδωρου Ζουργού και Γιάννη Καλπούζου. Και οι τέσσερις κατέπληξαν το κοινό, μιλώντας τόσο για το έργο τους, όσο κυρίως για τα βιώματα των προσωπικών τους εργαστηρίων και φυσικά αναφέρθηκαν γενικότερα για τις τάσεις της σύγχρονης λογοτεχνίας.
Τον συντονισμό των εκδηλώσεων του τριημέρου είχε ο Νίκος Θρασυβούλου, δημοσιογράφος και διευθυντής της αλυσίδας πολιτισμού Ιανός.
Ενώ η βραδιά έκλεισε με ένα σύντομο μουσικό πρόγραμμα, αφιερωμένο στον μεγάλο Μάνο Ελευθερίου από τους μουσικούς Φρόσω Γαρδικλή στο πιάνο και Χριστίνα Μαργαρίου στο τραγούδι. Παράλληλα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του τριημέρου λειτούργησε έκθεση φωτογραφίας του Νίκου Φιλάρετου «Στα χνάρια της ομορφιάς Βόλος και Πήλιο».
Τέλος οι διοργανωτές σημείωσαν ότι ευχαριστούν θερμά το Επιμελητήριο Μαγνησίας για τη συμβολή του στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το