Τοπικά

Τριαντάφυλλος Παπαγεωργίου: Προβλήματα σε μεγάλο σεισμό από παρεμβάσεις σε κτίρια

 

Το ζήτημα της αντοχής των κτιρίων επανήλθε στην επικαιρότητα με τον πλέον τραγικό τρόπο, έπειτα από τον φονικό σεισμό στην Τουρκία. Ο κ. Τριαντάφυλλος Παπαγεωργίου, πρόεδρος στον σύλλογο κατασκευαστών ιδιωτικών έργων Μαγνησίας, αναφέρθηκε στα αίτια κατάρρευσης χιλιάδων κτιρίων στις περιοχές που επλήγησαν από τον Εγκέλαδο…
Οι ζημιές από τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ είναι ανυπολόγιστες, ενώ ο αριθμός των νεκρών στις ισοπεδωμένες πόλεις της γειτονικής χώρας προκαλεί σοκ. Η έκταση των ζημιών, όμως, πέρα από την ένταση του φυσικού φαινομένου, οφείλεται εν πολλοίς στις κακοτεχνίες και παραλείψεις κατά την κατασκευή των κτιρίων που ισοπεδώθηκαν, φανερώνοντας έτσι τις εγκληματικές ελλείψεις στον τομέα της αντισεισμικής προστασίας στην Τουρκία. «Σίγουρα είχαμε ένα ακραίο φυσικό φαινόμενο, αλλά κρίνοντας από όσα έχουμε παρακολουθήσει μέχρι στιγμής από τα δελτία ειδήσεων, καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως η ποιότητα των κατασκευών δεν ήταν σύμφωνη με τους προβλεπόμενους κανονισμούς.
Επίσης, υπήρξαν ανθρώπινες παρεμβάσεις σε δομικά στοιχεία των κτιρίων, π.χ. στα υποστυλώματα, ενώ βλέπουμε πως γίνεται λόγος και για τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν. Τα συστατικά του σκυροδέματος στην Τουρκία δεν ήταν σωστά και δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές», εξήγησε ο κ. Παπαγεωργίου, ο οποίος αμέσως μετά αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να συμβεί κάτι ανάλογο στη χώρα μας: «Στην Ελλάδα, επειδή είχαμε μεγάλους σεισμούς κατά το παρελθόν, όπως και στον Βόλο, εφαρμόστηκαν αυστηροί αντισεισμικοί κανονισμοί και θεωρώ ότι έχουμε αρκετά καλές κατασκευές. Τα κτίρια στη χώρα μας είναι μελετημένα και για τη μη κατάρρευσή τους. Υπάρχουν πρότυπα δόμησης, που είναι υποχρεωτικά για ιδιωτικά έργα και γίνονται ακόμη πιο αυστηρά για τις δημόσιες κατασκευές».
Ο έμπειρος αρχιτέκτονας στάθηκε επίσης στο κομμάτι των ανακατασκευών που γίνονται σε υφιστάμενα κτίρια: «Ένα μεγάλο λάθος που παρατηρείται, είναι πως γίνονται εμπειροτεχνικά. Δεν είναι σωστό να κάνουμε αυθαίρετα προσθήκες ή να δημιουργούμε νέα ανοίγματα, δίχως τη συμβουλή κάποιου μηχανικού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι τα κτίρια που είναι κατασκευασμένα με το δομικό σύστημα Παρασκευόπουλου. Βλέπουμε να κάνουν ορισμένα κάποια «πανωσηκώματα» σε κτίρια που έχουν προδιαγραφές αποκλειστικά για ισόγεια. Τέτοιες παρεμβάσεις μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα σε έναν μεγάλο σεισμό. Πρέπει να αντιλαμβανόμαστε τις αντοχές ενός κτιρίου, ιδίως όταν είναι παλιό και χρήζει επισκευών και ενισχύσεων».
Κλείνοντας, ο Τριαντάφυλλος Παπαγεωργίου υπογράμμισε την ανάγκη της τακτικής συντήρησης των κτιρίων: «Τα μπαλκόνια, τα υποστυλώματα κλπ, θα πρέπει να μπαίνουν στον προγραμματισμό των ιδιοκτητών, γιατί εάν δεν συντηρούνται σωστά, μετά μπορεί να προκύπτουν ζημιές που είναι αδύνατο να διορθωθούν. Ή μια υγρασία σε μια ταράτσα, αν την αφήσουμε να εισχωρεί στον σκελετό και να διαβρώνει τα σίδερα, κάποια στιγμή το κτίριο θα χάσει την αντοχή του και μπορεί να έχουμε δυσμενή αποτελέσματα. Συντήρηση σε μία πολυκατοικία που ανεγέρθηκε εδώ και πολλά χρόνια, δεν σημαίνει ότι βάφω την πρόσοψη και ξεμπερδεύω. Το ευτύχημα είναι ότι έχει αρχίσει να αλλάζει η νοοτροπία».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το