Κόσμος

Τριαντάχρονη θα διασχίσει τον Ειρηνικό μόνη της και κάνοντας κουπί

κανό

Η Σόνια Μπόμσταϊν ετοιμάζεται να επιχειρήσει τον διάπλου του Ειρηνικού Ωκεανού με μόνη κινητήρια δύναμη τα ίδια της τα χέρια, κάτι που έχουν πετύχει μόλις δύο άνδρες στην Ιστορία της κωπηλασίας.

Το ταξίδι των σχεδόν 10.000 χλμ. για την νεαρή από το Πορτ Τάουνσεντ της Ουάσιγκτον σχεδιάζεται να ξεκινήσει στις 18 Μαΐου από την Ιαπωνία και τέσσερις ως έξι μήνες μετά να καταλήξει, αν όλα πάνε καλά, στην δυτική ακτή των ΗΠΑ και το Σαν Φρανσίσκο.

Οπως λέει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ομάδας της, Αντριου Κουλ, «από τη στιγμή που θα εγκαταλείψει την Ιαπωνία, το επόμενο πρόσωπο που θα δει θα είναι στο Σαν Φρανσίσκο … εκτός κάποιος από ένα περαστικό αλιευτικό της πει ένα “γεια” στη μέση του ωκεανού».

Το σκάφος που θα χρησιμοποιήσει είναι ένα αυτοσχέδιο σκάφος μήκους 23 ποδών (επτάμιση μέτρων), το οποίο έχει βάρος 350 κιλά και θα μεταφέρει την ίδια ώρα πάνω από μισό τόνο προμηθειών σε ξηρά τροφή, 180 ενεργειακά ποτά και ειδικό απόθεμα ελαιόλαδου για την καλύτερη δυνατή διατήρηση του σωματικού της βάρους.

Στο φτιαγμένο από κέβλαρ και ανθρακονήματα σκάφος περιλαμβάνεται επίσης ηλεκτρικός αφαλατωτής για πόσιμο νερό.

Η κόπωση που θα αντιμετωπίζει καθημερινά η Μπόμσταϊν κωπηλατώντας 16 ώρες, θα της «καίει» 10.000 θερμίδες και για να προετοιμαστεί η ίδια «έβαλε» επίτηδες 18 κιλά επιπλέον βάρος.

Κατά το ταξίδι η ομάδα της θα την παρακολουθεί από μακριά μέσω δορυφόρου και GPS, χωρίς να υπάρχει κοντά της συνοδευτικό σκάφος.

Για να το κάνει αυτό, κατά τον επικεφαλής της ομάδας, η «η Σόνια δεν είναι τρελή … έχει κίνητρο. Ισως είναι λίγο ξεροκέφαλη. Της μπαίνει μία ιδέα και θα κάνει ο,τιδήποτε για να την πραγματοποιήσει».

Η ίδια δεν κάνει προβλέψεις, καθώς «ελέγχω μόλις το 50% από ότι συμβαίνει εκεί έξω … στην κωπηλασία αντοχής έχω μάθει να μην κάνω μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις … ξέρω ότι έρχεται πολύς πόνος και μετά ακόμη περισσότερος. Ελπίζω απλώς στο τέλος να υπάρχει και λίγη ευτυχία», λέει αφοπλιστικά η Μπόμσταϊν.

Τα τρία χρόνια σκληρής προετοιμασίας της Σόνια για το ταξίδι, επιβεβαιώνουν τα λόγια του. Μέχρι το τέλος του Φθινοπώρου θα ξέρουμε αν η επιμονή της είναι αρκετή να κάνει αυτό που καμία άλλη γυναίκα δεν έχει κάνει μέχρι σήμερα.

Μέχρι σήμερα 16 κωπηλάτες έκαναν το παράτολμο εγχείρημα, αλλά μόλις δύο τα κατάφεραν, ο Γάλλος Gerard d’Aboville το 1991 και ο Emmanuel Coindre το 2005. Η μόνη γυναίκα που προσπάθησε, η Sarah Outen το 2013, κατέληξε εκτός πορείας στις Αλεύτιες Νήσους το 2013, μετά από 5 μήνες. Μάλιστα, ήταν η δεύτερη προσπάθειά της, καθώς το 2012 μία τροπική καταιγίδα διέλυσε το σκάφος της.

Πηγή:ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το