Τοπικά

Τριάντα νοσηλείες μηνιαίως στην Ψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Βόλου

Οι επιπτώσεις της πανδημίας στην ψυχολογία των πολιτών είναι αποκαλυπτική στα μονίμως γεμάτα από ασθενείς κρεβάτια της Ψυχιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου.

Πρώτα ήταν η οικονομική κρίση, που ανέτρεψε τις ζωές πολλών ανθρώπων, προκαλώντας φαινόμενα κατάθλιψης και άλλες σοβαρές διαταραχές στον ευρύ κλάδο της ψυχικής νόσου. Εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο, όμως υπάρχει η υγειονομική κρίση, που έχει επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Οι περιορισμοί, η αβεβαιότητα και ο φόβος εντείνουν και επιβαρύνουν καταστάσεις σε ασθενείς, που και πριν μπορεί να αντιμετώπιζαν πρόβλημα, αλλά τώρα δυσκολεύονται να το διαχειριστούν και χρειάζονται υποστήριξη από το Νοσοκομείο. Σε πανθεσσαλικό επίπεδο αλλά και ευρύτερα στην περιοχή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, το Νοσοκομείο Βόλου μαζί με το πανεπιστημιακό Νοσοκομείο είναι αυτά, στα οποία μπορούν να γίνουν νοσηλείες ανθρώπων με ψυχιατρικά προβλήματα. Αυτό σημαίνει ότι η Ψυχιατρική Κλινική του «Αχιλλοπούλειου» δέχεται περιστατικά και από άλλες περιοχές. Μάλιστα αρκετές είναι και οι περιπτώσεις που ασθενείς νοσηλεύονται στην ψυχιατρική με εισαγγελική εντολή. Η Ψυχιατρική Κλινική στεγάζεται εδώ και πέντε χρόνια σε ανακαινισμένες εγκαταστάσεις στο ισόγειο της παλιάς πτέρυγας. Και βέβαια μπορεί οι χώροι να είναι ικανοποιητικοί, αλλά λείπει το προσωπικό, ιδίως στους γιατρούς, όπου από τους έξι που αναφέρει το οργανόγραμμα, καλυμμένες είναι μόνο οι τρεις θέσεις. Επίσης οι νοσηλευτές ανέρχονται στους δώδεκα. Η Κλινική διαθέτει δεκατέσσερις κλίνες, αλλά, αν το προσωπικό ήταν περισσότερο, θα μπορούσαν να φτάσουν και τις 20. Ο μέσος χρόνος διαμονής των ψυχικά ασθενών στην Κλινική είναι γύρω στις 15-20 μέρες, γι’ αυτό και εκτιμάται ότι κατά μέσο όρο στην ψυχιατρική νοσηλεύονται 30 άτομα. Μάλιστα η Κλινική εφημερεύει συνεχώς. Ο διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου Κώστας Ασπραδάκης ανέφερε πως «εδώ και περίπου έναν χρόνο οι κλίνες στην Κλινική είναι μονίμως γεμάτες. Και φαίνεται πως η πανδημία έχει παίξει ρόλο στην κατάσταση αυτή. Μάλιστα αρκετοί από τους νοσηλευόμενους προέρχονται από άλλους νομούς, καθώς η Κλινική μας εξυπηρετεί ευρύτερα την 5η ΥΠΕ». Το δυσάρεστο είναι πως στην Ελλάδα δεν επαρκούν οι δομές για να διαμείνει κάποιος, αφού πάρει εξιτήριο από την Ψυχιατρική Κλινική, όπου βέβαια δεν μπορεί να παραμείνει για καιρό. Η μόνη επιλογή για τον άνθρωπο που νοσεί ψυχικά και χρειάζεται μια συνεχή φροντίδα, είναι το οικογενειακό και ευρύτερα συγγενικό περιβάλλον. Υπάρχει, όμως, και ένα ποσοστό γύρω στο 15% από αυτούς που νοσηλεύονται στην Ψυχιατρική Κλινική, που δεν διαθέτουν το πολυπόθητο οικογενειακό ή συγγενικό περιβάλλον για να βοηθηθούν κατάλληλα και πρέπει να περάσουν μόνοι τους όλο αυτό το πρόβλημα και να διαχειριστούν την κατάσταση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η μέση ηλικία αυτών των ανθρώπων που νοσηλεύονται στην Κλινική, είναι μεταξύ 20-40 ετών.

Στα εξωτερικά ιατρεία
Παράλληλα τα εξωτερικά ιατρεία της Ψυχιατρικής Κλινικής λειτουργούν κανονικά σε καθημερινή βάση και με μεγάλο αριθμό ατόμων να προσέρχονται. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Ασπραδάκης, «καθημερινά βλέπουμε στα εξωτερικά ιατρεία γύρω στα 30 άτομα». Μάλιστα ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά που απασχολεί αυτούς τους ανθρώπους είναι η κατάθλιψη, χωρίς βέβαια να λείπουν και άλλα ψυχικά νοσήματα. Μέσα στην οικονομική και υγειονομική κρίση το φαινόμενο της κατάθλιψης έχει ενταθεί, με τους πολίτες όλων των ηλικιών να νιώθουν απογοητευμένοι και αδύναμοι να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Γι’ αυτό και χρειάζονται τη στήριξη των γιατρών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το