Πολιτισμός

Τριάντα έξι χρόνια Φεστιβάλ Χόρτου Νοτίου Πηλίου

Το Κοινωφελές Ίδρυμα «Γιώργος Αγγελίνης – Πία Χατζηνίκου» συνεπές στο καλοκαιρινό του ραντεβού διοργανώνει για 36η χρονιά το Φεστιβάλ Χόρτου Νοτίου Πηλίου και προσκαλεί καλλιτέχνες και κοινό να συμμετάσχουν στις δράσεις που θα υλοποιηθούν. Λαμβάνοντας υπόψη τις οδηγίες του κράτους σχετικά με τη διεξαγωγή εκδηλώσεων, οι δράσεις θα περιλαμβάνουν ολιγομελή εργαστήρια και σεμινάρια που θα πραγματοποιηθούν στο υπαίθριο θέατρο του Ιδρύματος.
Το φετινό φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού. Παράλληλα η ημερίδα στη μνήμη της Πίας Χατζηνίκου – Αγγελίνη και το εργαστήριο Open Orchestra πραγματοποιούνται χάρις στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Πρόγραμμα:
20 – 25 Ιουλίου, Εργαστήριο ελληνικής παραδοσιακής και ανατολίτικης μουσικής: Υπό την καθοδήγηση του Αχιλλέα Τίγκα οι συμμετέχοντες θα εμβαθύνουν στο ρεπερτόριο φωνητικής και οργανικής μουσικής, κοσμικής και θρησκευτικής, της Κωνσταντινούπολης από τον 18ο έως τον 20ό αιώνα. Συμμετέχει η Ορχήστρα Ανατολικής Μουσικής Κ.Ε.Μ.Φ.Α. (Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης»).
25 Ιουλίου, 21.00, υπαίθριο θέατρο Χόρτου: Συναυλία οθωμανικής και ελληνικής μουσικής. Συμμετέχουν η Ορχήστρα Ανατολικής Μουσικής ΚΕΜΦΑ και η χορωδία κατοίκων Νοτίου Πηλίου «Χορτωδία». Διεύθυνση ορχήστρας: Αχιλλέας Τίγκας, διεύθυνση χορωδίας: Νίκος Αδρασκέλας.
25 Ιουλίου – 2 Αυγούστου, Σεμινάριο δράματος με τον Γιάννη Τράντα: Οι συμμετέχοντες υπό την καθοδήγηση του ηθοποιού και σκηνοθέτη Γιάννη Τράντα θα μελετήσουν το έργο του Αισχύλου, Προμηθεύς Δεσμώτης (αρχαιοελληνικό και νεοελληνικό κείμενο), αλλά και το διήγημα του Αζιζ Νεσίν Μη μιλάς πολύ.
1 Αυγούστου, 21.00, υπαίθριο θέατρο Χόρτου: Η Εστία Θεάτρου Ερινεώς Βόλου παρουσιάζει το έργο του Γιάννη Ρίτσου Αίας. Σκηνοθεσία/ερμηνεία: Γιάννης Τράντας, μουσική: Πέτρος Δουρδουμπάκης, κοστούμια: Δημήτρης Παρθένης (Parthenis), Τέκμησσα, αφηγήτρια: Μαρία Γώγου.
1 – 8 Αυγούστου, Εργαστήρι ορχήστρας «Open Orchestra» με τον Αναστάσιο Στρίκο: Νέοι σπουδαστές μουσικής και φοιτητές των τμημάτων μουσικής των Πανεπιστημίων Ιουνίου και Μακεδονίας θα προετοιμάσουν έργα κλασικής και σύγχρονης ορχηστρικής μουσικής υπό τη διεύθυνση του διευθυντή ορχήστρας Αναστάσιου Στρίκου. Το εργαστήρι πραγματοποιείται χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
8 Αυγούστου, 21.00, υπαίθριο θέατρο Χόρτου: Συναυλία κλασικής μουσικής από το Εργαστήρι Ορχήστρας «Open Orchestra».
9 Αυγούστου, 21.00, υπαίθριο θέατρο Χόρτου: Προβολή ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στη ζωή και το έργο της ιδρύτριας Πίας Χατζηνίκου – Αγγελίνη με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή της. Στον χώρο θα υπάρχει έκθεση από το αρχειακό υλικό του ιδρύματος, ενώ 2 ώρες πριν θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με προσωπικότητες που γνώρισαν και συνδέθηκαν μαζί της.

23 Αυγούστου, 21.00, υπαίθριο θέατρο Χόρτου: Pellegrinaggio al Levante, ένα μουσικό ταξίδι από τη Σικελία στο Φανάρι με μουσικές από όλη τη διαδρομή.
22 – 26 Αυγούστου, Χορωδιακό εργαστήρι με τη Μαρία Έμμα Μελιγκοπούλου: Η διακεκριμένη διεθνώς μαέστρος, με εξειδίκευση στη διεύθυνση και παιδαγωγική χορωδίας, Μαρία Έμμα Μελιγκοπούλου, θα συντονίσει το φετινό εργαστήρι χορωδίας όπου οι συμμετέχοντες, σπουδαστές διεύθυνσης, θα προετοιμάσουν έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών που θα παρουσιάσουν στο κοινό με το πέρας του εργαστηρίου.
26 Αυγούστου, 21.00, υπαίθριο θέατρο Χόρτου: Συναυλία εργαστηρίου Διεύθυνσης Χορωδίας.
5 Σεπτεμβρίου, 21.00, Cine Recital, κινηματογραφική μουσική για τσέλο και πιάνο. Dmitri Gudimov, τσέλο – Ελένη Κουτή, πιάνο.
Για περισσότερες πληροφορίες: www.horto.net, [email protected], 2423065246.
Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού, καθώς και με τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το