Τοπικά

Τρία σημαντικά έργα Πολιτισμού στη Σκιάθο σε πορεία υλοποίησης

Αυτοψία σε τρία σημαντικά έργα Πολιτισμού, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 4.000.000 ευρώ, οι εργασίες των οποίων ξεκινούν τον επόμενο μήνα, πραγματοποίησε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, στο πλαίσιο επίσκεψής της στο νησί με αφορμή τις εορταστικές εκδηλώσεις για την διακοσιετηρίδα από το 1821.
Η Λίνα Μενδώνη, συνοδευόμενη από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, τον δήμαρχο Σκιάθου Θοδωρή Τζούμα, την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας Ανθή Μπάτζιου και υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΠΟΑ, επισκέφθηκε το Κάστρο της Σκιάθου, την Ιερά Μονή Εικονίστριας και την Ιερά Μονή Παναγίας Κεχριάς. Τα έργα έχουν ενταχθεί και χρηματοδοτούνται από το ΠΕΠ Θεσσαλίας- ΕΣΠΑ 2014-2021.

Το έργο στερέωσης και αποκατάστασης του Κάστρου Σκιάθου και των κτηρίων του οικισμού στο εσωτερικό του, έχει προϋπολογισμό 2.838.000 ευρώ. Το Κάστρο ιδρύθηκε στα μέσα του 14ου αιώνα. Μετά την εγκατάλειψή του μετατράπηκε σε ερειπιώνα, από τον οποίον διατηρούνται σήμερα τα βάθρα της γέφυρας και η πύλη, ο κεντρικός λιθόστρωτος δρόμος του οικισμού, οι εκκλησίες του Χριστού, του Αγίου Νικολάου και το τζαμί, ενώ σε ερειπιώδη κατάσταση διατηρούνται οι εκκλησίες της Παναγίας Πρέκλας, της Παναγίας Μεγαλομάτας και το κτίριο διοίκησης σε επαφή με το τζαμί. Οι εργασίες αφορούν στην ανάπλαση του μονοπατιού πρόσβασης στο Κάστρο, σε αποκατάσταση των βάθρων της γέφυρας και σε κατασκευή νέας γέφυρας, στην αποκατάσταση της πύλης στη στερέωση – αποκατάσταση των κτιρίων του οικισμού και σε ανάπλαση – ανάδειξη των λιθόστρωτων δρόμων του.

Όπως τόνισε η Λίνα Μενδώνη, «η αποκατάσταση του Κάστρου είναι ένα εμβληματικό έργο, που ξεπερνά τη Σκιάθο, αλλά και την χώρα μας, λόγω της σχέσης του με τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη και τις συνεχείς αναφορές σε αυτό στο έργο του. Πρέπει να δούμε τον χώρο, πέρα από την αυστηρά αρχαιολογική και αναστηλωτική του διάσταση. Η ανάδειξη και η αξιοποίηση του Κάστρου πρέπει να συνδυαστεί με την ιστορική λογοτεχνία και τις μαρτυρίες του Παπαδιαμάντη. Αποτελεί ένα πολύ ενδιαφέρον παράδειγμα μιας διαφορετικής και συνδυαστικής αξιοποίησης». Η Λίνα Μενδώνη επισκέφθηκε, επίσης, το σπίτι του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και συζήτησε με τον Δήμαρχο την περαιτέρω ανάδειξη του ονόματος του Παπαδιαμάντη, καθώς τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 22 γλώσσες και η εμβέλειά του είναι ιδιαίτερα μεγάλη.
Στην Παναγία Εικονίστρια, το έργο προϋπολογισμού 500.000 ευρώ, περιλαμβάνει τη στερέωση και αποκατάσταση, συντήρηση του τοιχογραφικού διακόσμου, του τέμπλου και των εικόνων του καθολικού. Στην Παναγία Κεχριάς, επίσης με προϋπολογισμό 500.000 ευρώ, προβλέπεται η στερέωση και αποκατάσταση, συντήρηση του τοιχογραφικού διακόσμου, του τέμπλου των εικόνων του δαπέδου και των εφυαλωμένων πινακίων του καθολικού της Μονής.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, στο Μπούρτζι της Σκιάθου, μαζί με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό και τον Δημάρχου Σκιάθου Θοδωρή Τζούμα, η Λίνα Μενδώνη ανέφερε τα εξής:

«Με τον Περιφερειάρχη κάναμε αυτοψία σε τρία πολύ σημαντικά έργα, προϋπολογισμού περίπου τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2014-2021 της Θεσσαλίας. Επί της ουσίας είναι η πρώτη φορά που γίνονται έργα Πολιτισμού αυτού του μεγέθους στη Σκιάθο. Αυτή τη στιγμή στην Περιφέρεια Θεσσαλίας εκτελούνται έργα Πολιτισμού, ο προϋπολογισμός των οποίων ξεπερνά τα 35.000.000 ευρώ. Θέλω να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστό, γιατί από τον Δεκέμβριο του 2019, όταν κάναμε μαζί τον σχεδιασμό του τρέχοντος ΕΣΠΑ στην έδρα της Περιφέρειας στη Λάρισα, εντάχθηκαν επί πλέον 30 έργα. Θέλω να ευχαριστήσω όλες τις Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, τις αρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων της Θεσσαλίας, αλλά και τις Κεντρικές Διευθύνσεις του Υπουργείου, γιατί πραγματικά αυτόν τον ενάμιση χρόνο κατέβαλαν κάθε προσπάθεια ωρίμανσης αυτών των έργων, τα οποία ήδη υλοποιούν τηρώντας τα χρονοδιαγράμματα. Τα έργα αυτά ολοκληρώνονται και αποδίδονται, στο τέλος του 2023, στους πολίτες και στους επισκέπτες της Θεσσαλίας, αλλάζοντας εν τοις πράγμασι τον πολιτιστικό χάρτη της Περιφέρειας.
Προγραμματίζουμε ήδη το επόμενο ΕΣΠΑ 2021-2027, γιατί η επένδυση στον Πολιτισμό είναι πάντα ανταποδοτική. Επενδύουμε στα έργα συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης του πολιτιστικού αποθέματος της χώρας, αφενός γιατί έχουμε υποχρέωση στα πλαίσια της βιώσιμης ανάπτυξης, να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές, την πολιτιστική κληρονομιά, αν όχι σε καλύτερη κατάσταση τουλάχιστον στην κατάσταση την οποία την παραλάβαμε. Επομένως, είναι σημαντικό να επενδύονται κεφάλαια στην προστασία, στην αποκατάσταση, στην ανάδειξη, στην αξιοποίηση των αρχαιολογικών χώρων, των μνημείων, των μουσείων. Είναι όμως εξίσου σημαντικό να επενδύει κανείς στον Πολιτισμό, γιατί έτσι όπως αποδεικνύουν διεθνείς μελέτες και στατιστικές, ο Πολιτισμός είναι ένα κατεξοχήν οικονομικό και αναπτυξιακό εργαλείο».

Ο Κώστας Αγοραστός δήλωσε σχετικά: «Θέλω να ευχαριστήσω τη Λίνα Μενδώνη, που είναι μια Υπουργός, που τιμά τον Πολιτισμό. Την ευχαριστώ που είναι εδώ με όλες τις Υπηρεσίες. Είναι εδώ δίνοντας οδηγίες και ταχύτητα στην υλοποίηση των έργων. Είναι επίσης εδώ, κάνοντας μία στρατηγική συμβουλευτικής προστιθέμενης αξίας, αξιοποίησης των μνημείων και των έργων. Ο Πολιτισμός είναι αναπτυξιακό εργαλείο. Ευχαριστώ την Υπουργό και για το ότι για πρώτη φορά εδώ, στη Σκιάθο, σε συνεργασία με τον δήμαρχο, προχωρούν έργα τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ. Αλλά και σε όλη τη Θεσσαλία, 31 έργα, άνω των 35 εκατομμυρίων ευρώ, έχουν ενταχθεί και ξεκινήσει ταχύτατα μέσα σε δύο χρόνια, με στρατηγική και στόχευση για τον πολιτισμό για τον άνθρωπο και για την ανάπτυξη των περιοχών. Τα έργα αυτά προσφέρουν εκατοντάδες θέσεις εργασίας σε όλη τη Θεσσαλία».

Ο Θοδωρής Τζούμας ανέφερε “Είναι μεγάλη χαρά και τιμή να έχουμε στη Σκιάθο την Υπουργό Πολιτισμού και τον Περιφερειάρχη, μια επίσκεψη που σηματοδοτεί την έναρξη των σπουδαιότερων έργων πολιτισμού που έγιναν ποτέ στη Σκιάθο. Φέτος συμπληρώνονται 170 χρόνια από τη γέννηση του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, με το σπουδαίο αυτό αναστηλωτικό έργο στα τοπόσημα που αποτέλεσαν δια βίου πηγή έμπνευσης για τον μεγάλο διηγηματογράφο τιμούμε τη μνήμη του και δημιουργούνται σημεία αναφοράς για τον πολιτιστικό τουρισμού.”

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το