Πολιτισμός

Τρία καινούργια βιβλία για τη δεκαετία του 1940 παρουσιάζονται μεθαύριο Τετάρτη

(ÁÖÉÓÁ)

Τρία βιβλία με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Τετάρτη στις 18:30, στο αμφιθέατρο “Σαράτση” (κτήριο Παπαστράτου) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Πρόκειται για τα βιβλία “Αυτοί που επέζησαν” της Ρίκα Μπενβενίστε (Πόλις, 2014), “Η αδύνατη επανάσταση” του Πολυμέρη Βόγλη (Αλεξάνδρεια, 2014) και “Δεκεμβριανά 1944” του Μενέλαου Χαραλαμπίδη (Αλεξάνδρεια, 2014).

Με τους συγγραφείς θα συζητήσουν οι: Ιωάννα Λαλιώτου, επίκουρος καθηγητής ΙΑΚΑ, Άννα Ματθαίου, αναπληρωτής καθηγήτρια ΙΑΚΑ και Ρίκη Βαν Μπούσχοτεν, αναπληρωτής καθηγήτρια ΙΑΚΑ. Η εκδήλωση διοργανώνεται από το τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο “Παπασωτηρίου”

Βιογραφικά

Ρίκα Μπενβενίστε

Η Ρίκα Μπενβενίστε γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Ιστορία στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στη μεσαιωνική Ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, στο Παρίσι, απ’ όπου έλαβε και το διδακτορικό της δίπλωμα. Έχει διδάξει στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και σήμερα είναι καθηγήτρια της ιστορίας της Μεσαιωνικής Ευρώπης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Έχει διδάξει στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του τομέα Νεότερης Ιστορίας, Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Λαογραφίας του ΑΠΘ, (2011-2014), ήταν visiting fellow στο τμήμα Ιστορίας του Penn State University (2009 και 2013) και επισκέπτρια καθηγήτρια στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales (2010) και στο Birkbeck College, University of London (2014).

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την ιστορική ανθρωπολογία της μεσαιωνικής Δύσης, την ιστοριογραφία, καθώς και την εβραϊκή ιστορία και το Ολοκαύτωμα.

Πολυμέρης Βόγλης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έλαβε το διδακτορικό δίπλωμα από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο (Φλωρεντία) το 1999. Έχει εκδόσει τις μελέτες Η εμπειρία της φυλακής και της εξορίας, Οι πολιτικοί κρατούμενοι στον Εμφύλιο Πόλεμο (2004) και Η ελληνική κοινωνία στην Κατοχή, 1941-1944 (2010), και έχει συνεπιμεληθεί τον συλλογικό τόμο Ο πειρασμός της αυτοκρατορίας. Δοκίμια για την αμερικανική κυριαρχία (2006). Ασχολείται με την κοινωνική ιστορία του 20ού αιώνα, την Κατοχή και τον Εμφύλιο Πόλεμο, και τη μεταπολεμική ιστορία. Διδάσκει στο ΙΑΚΑ από το 2002.

Μενέλαος Χαραλαμπίδης

Ο Μενέλαος Χαραλαμπίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970. Έλαβε πτυχίο οικονομικών επιστημών από το Πανεπιστήμιο Πειραιά και στη συνέχεια εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο τομέα της Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εκδώσει τις μελέτες “Η εμπειρία της Κατοχής και της Αντίστασης στην Αθήνα”
(2012) και “Δεκεμβριανά 1944. Η μάχη της Αθήνας” (2014)

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το