Τοπικά

Τρία χρόνια… παρατάσεων για την αποκατάσταση των ζημιών στον δρόμο Βόλος – Τσαγκαράδα – Ζαγορά

«Περιπέτεια» για το έργο της αποκατάστασης των ζημιών που προκλήθηκαν από καιρικά φαινόμενα στην οδό Βόλου – Τσαγκαράδας – Ζαγοράς. Το έργο πήρε νέα παράταση και θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2021. Ο εργολάβος ζητεί από την Περιφέρεια συνεχώς παρατάσεις σε μια περιοχή που τα κατολισθητικά φαινόμενα είναι συνεχόμενα.

Ο διαγωνισμός ανάθεσης του έργου έγινε τον Φεβρουάριο του 2017 και τα έργα ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2018, με τον ανάδοχο να δίνει έκπτωση σχεδόν 50% ενώ η εταιρεία του ζήτησε τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου να αντικατασταθεί από άλλη εργολαβική εταιρεία, που πρότεινε ο ίδιος. Υπήρξε αντικατάσταση και το έργο πήρε παράταση μέχρι τις 16 Μαΐου του 2019. Η προθεσμία παράδοσης του έργου έχει λήξει και σύμφωνα με την εξέλιξη των εργασιών αυτές δεν αναμένεται να ολοκληρωθούν. Ο ανάδοχος ζητούσε συνεχώς παρατάσεις.

Στις 13-5-2019 έγινε το πρώτο αίτημα από τον ανάδοχο που αιτήθηκε παράταση πέντε μηνών μέχρι και την 16/10/2019, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν τους χειμερινούς μήνες στον χώρο του έργου. Στις 10-10-2019 ο ανάδοχος αιτήθηκε δεύτερη παράταση με παραίτηση από τη διεκδίκηση αναθεωρήσεων, για την ολοκλήρωση νέων εργασιών και υπερσυμβατικών ποσοτήτων που προέκυψαν ως αναγκαίες για την ολοκλήρωση του έργου. Οι εργασίες δεν περιλαμβανόταν στον αρχικό προϋπολογισμό.

Στις 13-12-2019 ο ανάδοχος αιτήθηκε τρίτη παράταση για την ολοκλήρωση των υπολειπόμενων εργασιών για την ολοκλήρωση του έργου. Η ολοκλήρωση των εργασιών παρεμποδίστηκε από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή το τελευταίο διάστημα. Επισημαίνεται ότι η φύση των εργασιών (σταθεροποίηση κατολισθητικών φαινομένων) επηρεάζεται άμεσα από τις επικρατούσες μετεωρολογικές συνθήκες και επομένως η επερχόμενη χειμερινή περίοδος δυσχέραινε την εξέλιξη. Η παράταση δόθηκε για 3 μήνες δηλαδή έως την 16/3/2020.

Στις 13-3-2020 ο ανάδοχος αιτήθηκε τέταρτη παράταση για την ολοκλήρωση των υπολειπόμενων εργασιών για την ολοκλήρωση του έργου λόγω των προληπτικών μέτρων της επιδημίας του κορωνοϊού. Η παράταση δόθηκε για 2 μήνες δηλαδή έως την 16/5/2020.

Στις 14-4-2020 ο ανάδοχος αιτήθηκε Πέμπτη παράταση που του δόθηκε
για 4 μήνες δηλαδή έως την 16/9/2020. Στις 11-9/2020 εγκρίθηκε η έκτη παράταση του έργου γιατί λόγω της αυξημένης κυκλοφορίας οχημάτων την περίοδο του 15Αύγουστου δεν εκτελέστηκαν ή/και καθυστέρησαν οι εργασίες αποπεράτωσης του έργου. Η παράταση δόθηκε για ένα μήνα δηλαδή έως 16/10/2020. Η τελευταία παράταση είναι τρίμηνη, μέχρι τον Ιανουάριο.

Αποκατάσταση Ι.Μ. Παναγίας Οδηγήτριας στην Πορταριά
Υπογράφηκε από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, η προγραμματική σύμβαση για το έργο «Συντήρηση-Αποκατάσταση οδού πρόσβασης, υπόγειου και περιβάλλοντος χώρου Ι.Μ. Παναγίας Οδηγήτριας», συνολικού προϋπολογισμού 80.000 ευρώ.

«Με στρατηγικό σχέδιο και σε συνεργασία με την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη και τον σεβασμιότατο μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο, δρομολογούμε έργα που αναδεικνύουν τη θρησκευτική και πολιτιστική μας κληρονομιά και εμπλουτίζουν το τουριστικό προϊόν της Θεσσαλίας» δηλώνει ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Ο πολιτισμός και ο τουρισμός είναι ισχυρά αναπτυξιακά εργαλεία με απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα για την κοινωνία και την οικονομία. Τα μνημεία πρέπει να συντηρούνται και να προστατεύονται. Παράλληλα, με τα έργα δημιουργούμε θέσεις εργασίας και στηρίζουμε την τοπική, πραγματική οικονομία» προσθέτει ο περιφερειάρχης.

Το έργο
Αντικείμενο του έργου είναι η συντήρηση και αποκατάσταση της οδού πρόσβασης, του υπογείου και του περιβάλλοντα χώρου της Ι. Μ. Παναγίας Οδηγήτριας, που έχουν υποστεί σημαντικές φθορές από τις βροχοπτώσεις και τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες των τελευταίων ετών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το