Τοπικά

Τρία χρόνια με αναστολή για απόπειρα απάτης – Ποινή φυλάκισης σε Βολιώτη από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων

Τίτλοι τέλους έπεσαν χθες στην πολύκροτη υπόθεση που απασχόλησε τα προηγούμενα χρόνια τον Βόλο, καθώς το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης τριών ετών με αναστολή, Βολιώτη ελεύθερο επαγγελματία ο οποίος κατηγορούνταν για άμεση συνέργεια σε απόπειρα απάτης και πλαστογραφία, μειώνοντας κατά τρία χρόνια την πρωτόδικη ποινή, που του είχε επιβληθεί από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Μαζί με τον επαγγελματία, που εκπροσωπήθηκε στο δικαστήριο από τον γνωστό Βολιώτη δικηγόρο Μανώλη Παπαπαναγιώτου, κάθισαν συνολικά στο εδώλιο 42 Ρομά, από τους οποίους οι περισσότεροι διαμένουν στη Μαγνησία και τη Λάρισα, οι οποίοι κρίθηκαν αθώοι για το αδίκημα της χρήσης πλαστού εγγράφου, λόγω παραγραφής του αδικήματος, σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο νέος Ποινικός Κώδικας.

Πρόκειται για μια γνωστή υπόθεση, που διαδραματίστηκε πριν από περίπου 15 χρόνια, όταν αθίγγανοι προσπάθησαν να λάβουν δάνεια από τραπεζικά υποκαταστήματα, στον Βόλο, ύψους περίπου ενός εκατομμυρίου ευρώ, με τη χρήση πλαστών δικαιολογητικών. Τα ψεύτικα έγγραφα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τους τα προμήθευε ο ελεύθερος επαγγελματίας, ο οποίος χθες κρίθηκε ένοχος από Πενταμελές Εφετείο, με ποινή τριών ετών φυλάκισης με αναστολή, μόνο για τρεις από τις 42 συνολικά περιπτώσεις που κατηγορούνταν. Οι περισσότεροι αθίγγανοι, ηλικίας από 35 έως και 80 ετών, απαλλάχθηκαν για την απόπειρα απάτης, λόγω μη υποβολής από την τράπεζα δήλωσης, ότι επιθυμούσε τη δίωξή τους. Υπενθυμίζεται πως σε πρώτο βαθμό η υπόθεση είχε εκδικαστεί από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας, με την έδρα να κρίνει ένοχο τον Βολιώτη ελεύθερο επαγγελματία για τις κατηγορίες της άμεσης συνέργειας σε απόπειρα απάτης και πλαστογραφία. Έτσι με απόφαση της 8ης Φεβρουαρίου 2017, του είχε επιβληθεί συνολική ποινή φυλάκισης έξι ετών με αναστολή (τέσσερα έτη για την κατηγορία της άμεσης συνέργειας σε απόπειρα απάτης και τέσσερα έτη για πλαστογραφία), με τον κατηγορούμενο να ασκεί έφεση και να αφήνεται ελεύθερος. Ακόμη με ποινές φυλάκισης 2 και 3 χρόνων με αναστολή είχαν τιμωρηθεί 27 ακόμη κατηγορούμενοι, όλοι Ρομά από περιοχές της Μαγνησίας, της Λάρισας και την υπόλοιπη Ελλάδα, οι οποίοι είχαν κριθεί ένοχοι για τις κατηγορίες της απόπειρας απάτης και ηθική αυτουργία στην πλαστογραφία.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο ελεύθερος επαγγελματίας «κατήρτισε εξ υπαρχής και καθ’ ολοκληρία πλαστά έγγραφα, με σκοπό να παραπλανήσει με τη χρήση τους άλλον, σχετικά με γεγονός, που μπορεί να έχει συνέπειες, τις πλαστογραφίες δε αυτές διέπραξε κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια και η συνολική ζημία υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ».
«Με πρόθεση παρείχε άμεση συνδρομή σε άλλον δράστη, κατά τη διάρκεια και κατά την τέλεση της άδικης πράξης που επιχείρησε να διαπράξει, ήτοι του εγκλήματος της απάτης κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, το συνολικό όφελος της οποίας θα υπερέβαινε το συνολικό ποσό των 30.000 ευρώ, το οποίο (έγκλημα) δεν ολοκληρώθηκε από λόγους ανεξάρτητους της θέλησης του άλλου δράστη».

Κατηγορούνταν ότι την περίοδο της διετίας 2005 και 2006 εξέδωσε δεκάδες ψευδείς βεβαιώσεις εργασίας σε διάφορους απ’ όλη την Ελλάδα (Πάτρα, Αλεξάνδρεια Ημαθίας, Λάρισα, Αττική), οι οποίοι τις χρησιμοποιούσαν, προκειμένου να λάβουν δάνεια ή να αποκτήσουν πιστωτικές κάρτες από συγκεκριμένη τράπεζα.
Αθίγγανος κατηγορούνταν ότι στις 26 Οκτωβρίου 2005 αιτήθηκε δάνειο σε τράπεζα του Βόλου, ποσού 17.900 ευρώ, για αγορά ΙΧ αυτοκινήτου, παρουσιάζοντας ψευδή βεβαίωση απασχόλησης σε επιχείρηση γενικού εμπορίου, όπου φερόταν να λαμβάνει μισθό 714 ευρώ τον μήνα. Ο ίδιος κατηγορούμενος, στις 12 Δεκεμβρίου 2005, αιτήθηκε δάνειο πάλι στην τράπεζα του Βόλου, ποσού 13.980 ευρώ, για αγορά επίσης ΙΧ, πάλι παρουσιάζοντας ψευδή βεβαίωση. Το ίδιο έπραξε στις 7 Σεπτεμβρίου 2006, προκειμένου η εν λόγω τράπεζα να του εκδώσει πιστωτική κάρτα, με όριο αγορών τα 140 ευρώ. Σε μια δεύτερη περίπτωση Βολιώτισσα κατηγορούμενη εμφανίζονταν να κάνει χρήση ψευδών βεβαιώσεων, θέλοντας να της δοθούν από την τράπεζα ποσά, συνολικού ύψους 46.271 ευρώ ως δάνεια, ενώ άλλη κατηγορούμενη από τη Νέα Ιωνία ήθελε να λάβει δάνεια, συνολικού ύψους 39.400 ευρώ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το