Ελλάδα

Τρία ‘αγκάθια’ στην ατζέντα της 21ης Σεπτεμβρίου

provlimata

Χωρίς ανάσα θα πρέπει η επόμενη κυβέρνηση να ριχτεί στη μάχη της καθημερινότητας, καθώς δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις. Αμέσως μετά τις εκλογές καυτοί φάκελοι υποχρεωτικά θα ανοίξουν και οι νέοι υπουργοί καλούνται να… ισορροπήσουν ανάμεσα στις δεσμεύσεις του μνημονίου και τις προεκλογικές υποσχέσεις.

Πρώτη προτεραιότητα είναι το Aσφαλιστικό, καθώς αναζητούνται ισοδύναμα για να αποφευχθούν νέες περικοπές στις συντάξεις. Στόχος να ξεπεραστεί ο… σκόπελος της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, ενώ δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με την απόφαση του ΣτΕ που ουσιαστικά ακυρώνει τις περικοπές στις συντάξεις.

Το δεύτερο ανοιχτό «μέτωπο» είναι το φορολογικό, όπου μια σειρά δεσμεύσεων θα πρέπει να τρέξουν χωρίς άλλη καθυστέρηση. Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται και περίπου 90.000 δημόσιοι υπάλληλοι, αφού η νέα χρονιά θα φέρει την καθιέρωση ενιαίου μισθολογίου.

1 Την ωρολογιακή βόμβα του Ασφαλιστικού καλείται να απενεργοποιήσει αμέσως μετά τις εκλογές η νέα κυβέρνηση. Τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά, καθώς μία σειρά θεμάτων -όπως η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος- παραμένουν σε εκκρεμότητα και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

To μεγάλο στοίχημα είναι να βρεθούν ισοδύναμα για να αποφευχθούν οριζόντιες παρεμβάσεις και να μην πάει ο… λογαριασμός στους χαμηλοσυνταξιούχους. Η 12μελής επιτροπή «σοφών» που έχει συσταθεί καλείται να λύσει τον γρίφο του Ασφαλιστικού και να καταθέσει προτάσεις μέχρι τις 15 Οκτωβρίου.

Το πρώτο θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, που τέθηκε πέρσι σε εφαρμογή στο ΕΤΕΑ, αλλά μετά τις εκλογές πάγωσε η εφαρμογή της. Τυχόν επαναφορά του μέτρου θα οδηγήσει σε νέες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις ενός εκατομμυρίου ασφαλισμένων.

Το οικονομικό κενό στα επικουρικά ταμεία είναι 350 εκατομμύρια, από τα οποία περίπου 110 εκατομμύρια μπορούν να βρεθούν από την πάταξη της εισφοροδιαφυγής. Μία από τις προτάσεις είναι να μπει ειδική εισφορά στις επικουρικές άνω των 300 ευρώ, που παίρνουν περίπου 25.000 άτομα.

Σε περίπτωση που δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ενδεχομένως να υπάρξουν μικρότερης έκτασης παρεμβάσεις και σε όσους παίρνουν κάτω από 300 ευρώ.

Τα «καυτά» θέματα που καλείται να εξετάσει η επιτροπή σοφών για το Ασφαλιστικό είναι τα εξής:

  • Η στενότερη σύνδεση εισφορών και παροχών.
  • Η εφαρμογή ενός κοινού συστήματος υπολογισμού των νέων συντάξεων, θέμα που συνδέεται και με τις ενοποιήσεις Ταμείων.
  • Η διεύρυνση της βάσης εισφορών στους αυτοαπασχολούμενους.
  • Η εξίσωση των εισφορών του ΟΓΑ με τα άλλα Ταμεία.
  • Η κατάργηση των κοινωνικών πόρων στα ασφαλιστικά ταμεία (περίπου 120 εκατομμύρια τον χρόνο).
  • Η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ μέσα στην επόμενη τετραετία και η αντικατάστασή του πιθανότατα με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Μεγάλο αγκάθι είναι το θέμα που έχει προκύψει από την απόφαση του ΣτΕ, που ουσιαστικά ακυρώνει τις περικοπές στις συντάξεις. Το κενό είναι 4,2 δισεκατομμύρια και θα πρέπει να βρεθεί φόρμουλα, καθώς τα Ταμεία σε καμία περίπτωση δεν έχουν τη δυνατότητα να «επιστρέψουν» αυτά τα ποσά.

2 Με διαδικασίες-εξπρές θα πρέπει η νέα κυβέρνηση να προχωρήσει σε μεγάλες ανατροπές στη φορολογία και να λάβει πρόσθετα εισπρακτικά μέτρα με βαρύ πολιτικό και κοινωνικό κόστος που θα διασφαλίζουν την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Η μεγάλη πρόκληση θα είναι να αποτρέψει επώδυνες και γενικευμένες αλλαγές στο φορολογικό με ισοδύναμα μέτρα καθώς και να προχωρήσει σε δικαιότερη κατανομή των βαρών στους πολίτες. Με βάση το χρονοδιάγραμμα και τα προαπαιτούμενα του μνημονίου το φορολογικό πακέτο περιλαμβάνει:

Φορολογία εισοδήματος
Ενσωμάτωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των φυσικών προσώπων από το 2016 και συνολική αλλαγή των κλιμακίων και των συντελεστών με ταυτόχρονη κατάργηση φοροαπαλλαγών, εκπτώσεων και εξαιρέσεων που ισχύουν για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.

Αγρότες
Σταδιακή αύξηση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για τους αγρότες από το 13% στο 20% για το 2016 και στο 26% για το 2017 και αύξηση σε δύο δόσεις του συντελεστή του ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου από το 0,066 ευρώ το λίτρο στο επίπεδο του ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης, δηλαδή στο 0,330 ευρώ το λίτρο, μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2016.

?Ενοίκια. Αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια. Ο χαμηλός συντελεστής για ετήσιο εισόδημα από ακίνητα έως 12.000 ευρώ θα αυξηθεί από το 11% στο 15% και ο υψηλός, για ποσά εισοδημάτων από ακίνητα πάνω από τις 12.000 ευρώ, θα αυξηθεί από το 33% στο 35%.

Ακίνητα
Διατήρηση του εισπρακτικού στόχου των 2,65 δισ. ευρώ για τον ΕΝΦΙΑ και το 2016 ακόμα και σε περίπτωση που υπάρξει μείωση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων μετά την εξομοίωσή τους με τις αγοραίες, πράγμα που θα οδηγήσει σε αλλαγές στους συντελεστές και τα τις ισχύουσες εκπτώσεις ή απαλλαγές. Αλλαγές στα κλιμάκια φορολόγησης για κληρονομιές, δωρεές και γονικές παροχές και επανεξέταση των διατάξεων που διέπουν τις ανωτέρω φορολογίες.

ΦΠΑ
Η νέα κυβέρνηση θα κληθεί να διαπραγματευτεί και την κατάργηση του μέτρου της επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Αδήλωτες καταθέσεις
Εως τον Νοέμβριο έρχεται πλέγμα μέτρων για τις αδήλωτες καταθέσεις. Νομοσχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη «χωρίς αμνηστευτική διάταξη», αίτημα παροχής πληροφοριών σε όλα τα κράτη της ΕΕ αναφορικά με καταθέσεις και άλλα περιουσιακά στοιχεία Ελλήνων στο εξωτερικό, καθιέρωση περιουσιολο­γίου. Νωρίτερα, τον Σεπτέμβριο, προ­βλέ­πεται η επέκταση του Μητρώου Τήρησης Τραπεζικών Λογαριασμών, ώστε οι ελεγκτές να έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν ά­μεσα ό­λες τις κινήσεις των τραπεζικών λο­­γα­ριασμών των ελεγχόμενων σε βάθος δεκαετίας.

Πρόστιμα
Εως τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να καταργηθούν όλα τα πρόστιμα του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (τα παλιά) και θα αλλάξουν τα πρόστιμα για τη μη έκδοση ή την ανακριβή έκδοση αποδείξεων. Οι παραβάσεις αυτές θα αντιμετωπίζονται από σκοπιάς προστίμων ως «απλές αλλά σοβαρές» και θα σχετίζονται με τον ΦΠΑ.

Ελεγχοι
Αρση των νομικών εμποδίων για την πρόσβαση των φορολογικών αρχών στις εγκαταστάσεις των φορολογουμένων, ακόμη και στις κατοικίες τους, εφόσον έχουν δηλωθεί ως επαγγελματική στέγη.

3 Στον δημόσιο τομέα η νέα κυβέρ­νηση θα πρέπει να προχωρήσει στην καθιέρωση νέου ενιαίου μισθολογίου από 1/1/2016 με μειώσεις για 90.000 υπαλλήλους που λαμβάνουν την προσωπική διαφορά, παρεμβάσεις στα ειδικά μισθολόγια με ενσωμάτωση των επιδομάτων στον βασικό μισθό, νέο κύμα κινητικότητας από τον προσεχή Οκτώβριο καθώς και νέο σύστημα αξιολόγησης των υπαλλήλων.

Η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου θα γίνει κατά τρόπο δημοσιονομικά ουδέτερο και με πλήρη εφαρμογή σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα, συμπεριλαμβανομένης και της αποσυμπίεσης της κατανομής των μισθών μέσω της σύνδεσής τους με την ικανότητα, την απόδοση και την ευθύνη του προσωπικού, καθώς έχει τεθεί πλαφόν στο μισθολογικό κόστος και μείωσή του σε σχέση με το ΑΕΠ, έως το 2019.

Στην ατζέντα βρίσκεται το άνοιγμα της μισθολογικής ψαλίδας μεταξύ των ανώτερων στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης και των χαμηλόμισθων και η εξοικονόμηση πόρων μπορεί να επιτευχθεί με άλλους τρόπους, όπως περιορισμούς σε επιδόματα, άδειες, έξοδα ταξιδίων κ.λπ.

Σχετικά με το μέτρο της κινητικότητας, αυτή θα στοχεύει στην καλύτερη κατανομή του προσωπικού στις δημόσιες υπηρεσίες και στον εξορθολογισμό στην κατανομή των πόρων.

Το πρόγραμμα θα προωθήσει τη χρήση της περιγραφής εργασίας και θα πρέπει να συνδέεται με μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων που θα περιλαμβάνει όλες τις τρέχουσες κενές θέσεις εργασίας.

Η τελική απόφαση σχετικά με την κινητικότητα των εργαζομένων θα πρέπει να λαμβάνεται από κάθε σχετική υπηρεσία.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το