Ελλάδα

Τρεις «ωρολογιακές βόμβες» στο δρόμο της κυβέρνησης

Μια σειρά από απρόσμενα γεγονότα έχουν φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, που δείχνει για πρώτη φορά να αδυνατεί να επιβάλει την δική της ατζέντα, όπως και να αντιμετωπίσει τα σημαντικά ζητήματα που προκύπτουν και αλλάζουν συνεχώς την επικαιρότητα, στριμώχνοντας στα «επικοινωνιακά σχοινιά» το Μαξίμου.
Μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες έχουν ανατραπεί όλοι οι σχεδιασμοί που υπήρχαν, με τον Αλέξη Τσίπρα να αναγκάζεται να προχωρήσει σε ανασχηματισμό με την υπόθεση των επιδοτούμενων ενοικίων, ακολούθησαν η εμπλοκή στο Σκοπιανό, η κλιμάκωση της προκλητικότητας του Ερντογάν με την σύλληψη των δύο στρατιωτικών και τα πρωτοφανή γεγονότα στο ποδόσφαιρο. Η κυβέρνηση συνεχίζει να ποντάρει στην σκανδαλολογία, αλλά το κλίμα που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα δείχνει πλέον ότι δύσκολα μπορεί να αλλάξει με τα συγκεκριμένα ζητήματα που προτάσσει το επικοινωνιακό επιτελείο.

Οι στρατιωτικοί, ο απρόβλεπτος Ερντογάν και ο άφαντος Καμμένος
Τα όσα συνέβησαν στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο με την σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, αποτελεί το νούμερο ένα πρόβλημα για την κυβέρνηση καθώς θα πρέπει να συνεννοηθεί με τον απρόβλεπτο και επικίνδυνο Ταγίπ Ερντογάν που αναζητά συνεχώς εχθρούς προκειμένου να συντηρήσει εθνικιστικό αφήγημα του στο εσωτερικό της χώρας του. Το ανησυχητικό είναι ότι σε αυτή την προσπάθεια το Μαξίμου αρχίζει να ξεμένει από συμμάχους, καθώς όλοι πλέον «νίπτουν τας χείρας τους» καλώντας τις δύο χώρες να τα βρουν μεταξύ τους.
Στο εσωτερικό της κυβέρνησης επικρατούν ισορροπίες τρόμου με τον κυβερνητικό εταίρο. Υπουργοί «αδειάζουν» τον υπουργό Άμυνας που έκανε λόγο για ομηρία των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ενώ ο Δημήτρης Καμμένος επιτέθηκε δημόσια στην Αννέτα Καββαδία προκαλώντας νέα αντιπαράθεση μεταξύ των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων. Παράλληλα το κλίμα σκανδαλολογίας που δημιουργεί η κυβέρνηση δηλητηριάζει οποιαδήποτε περίπτωση εθνικής συνεννόησης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Το Μαξίμου αναζητά την λύση απέναντι σε αυτή την ομολογουμένως δύσκολη εξίσωση, αλλά μέχρι στιγμής το μόνο που έχει καταφέρει είναι να θέτει χρονοδιαγράμματα επιστροφής των δύο στρατιωτικών χωρίς να γνωρίζει αν τελικά θα επιτευχθούν.

Υποτίμησαν τις αντιδράσεις στο Σκοπιανό
Ένα ακόμη απρόσμενο γεγονός που υποτίμησε αρχικά η κυβέρνηση – όπως έκανε και στα ελληνοτουρκικά – ήταν οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας για το Σκοπιανό. Η μεγάλη συμμετοχή στα συλλαλητήρια της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας τρόμαξε το Μαξίμου που αναζητούσε τρόπους να αλλάξει το κλίμα, ρίχνοντας παράλληλα τους τόνους στο επίμαχο ζήτημα. Η επίσκεψη του Νίκου Κοτζιά στα Σκόπια που πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί στις 22 Μαρτίου θα κρίνει σε σημαντικό βαθμό τις εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας.
Η κυβέρνηση έχει υποστεί ήδη σημαντικό πολιτικό κόστος κυρίως στην Μακεδονία, γεγονός που έχει αποτυπώθηκε και στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση ο κυβερνητικός εταίρος είναι ο αστάθμητος παράγοντας, καθώς όπως είναι γνωστό οι ΑΝΕΛ αρνούνται να στηρίξουν μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία». Η στάση του Πάνου Καμμένου έχει προκαλέσει εκνευρισμό στο Μαξίμου, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης φέρονται αποφασισμένα να μην βάλουν πλάτη.

Ο κίνδυνος της «κόκκινης κάρτας» στο ποδόσφαιρο
Η εισβολή του Ιβάν Σαββίδη με το όπλο στο γήπεδο της Τούμπας συνεχίζει να προκαλεί έντονες αντιδράσεις στην κοινωνία και τριγμούς στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Η κυβέρνηση μετά την αμηχανία των πρώτων ημερών αποφάσισε να μην έρθει σε μετωπική σύγκρουση με το αφεντικό του ΠΑΟΚ, βάζοντας στο «τσουβάλι των ευθυνών» τα όσα έχουν γίνει όλα τα χρόνια στο ελληνικό ποδόσφαιρο, γενικεύοντας την κατάσταση, καθώς δεν επιθυμεί το Μαξίμου να στοχοποιήσει τον Ιβάν Σαββίδη που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ γιγάντωσε.
Η απόφαση για διακοπή του πρωταθλήματος έφερε το Μαξίμου απέναντι σχεδόν όλες τις ομάδες οι οποίες δεν δέχονται να πληρώσουν την πρωτοφανή έφοδο του Ρώσου επιχειρηματία στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας. Το Μαξίμου επιχειρεί να κατευνάσει τα πνεύματα εκτιμώντας πως το χρονικό διάστημα που θα υπάρξει μέχρι να ξανανοίξουν τα γήπεδα η υπόθεση θα έχει ξεχαστεί ενώ παράλληλα θα έχει βγει και απόφαση του αθλητικού δικαστηρίου για τις ποινές που θα επιβληθούν στον Ιβάν Σαββίδη αλλά και τον ΠΑΟΚ. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση είχε βάλει ψηλά τον πήχη, μιλώντας για το καλύτερο και ανταγωνιστικότερο πρωτάθλημα, κατάφερε να περάσει σε ένα ακόμη ζήτημα από κάτω.

Πηγή: The TOC

Share

Πρόσφατα άρθρα

Γενική είσοδος 10 ευρώ στο Νίκη-ΑΕΚ Β’ στη Νεάπολη

Στα 10 ευρώ όρισε τη γενική είσοδο η ΠΑΕ Νίκη, η οποία καλεί τους φιλάθλους…

4 Φεβρουαρίου 2024

5 μέτρα προστασίας από μηνύματα εξαπάτησης στις ταχυμεταφορές

Το τελευταίο διάστημα υπήρξαν καταγγελίες που αφορούν στην παραπλανητική ενημέρωση συμπολιτών μας μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων…

4 Φεβρουαρίου 2024

Στην Κρήτη απέναντι στον ΟΦΗ αγωνίζεται ο Βόλος 2004

Στην Κρήτη δοκιμάζεται σήμερα ο Α.Σ. Βόλος 2004 για την 14η αγωνιστική της Α’ Εθνικής…

4 Φεβρουαρίου 2024

«Βόμβες» στην υγεία των νέων από παχυσαρκία και νευρογενή ανορεξία – Συγκλονιστικές μαρτυρίες στη «Θ»

Η παχυσαρκία είναι νόσος σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και θεωρείται εξαιρετικά απειλητική, οδηγεί…

4 Φεβρουαρίου 2024

Αναπτυξιακές προοπτικές της νοτιοδυτικής Μαγνησίας

«Ο Δήμος Αλμυρού δύναται να αποτελέσει σημαντικής σπουδαιότητας διαμετακομιστικό κέντρο» τονίζει ο καθηγητής Οικονομικής και…

4 Φεβρουαρίου 2024

Το σημερινό πρόγραμμα στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΘ

Το σημερινό πρόγραμμα των αγώνων της ΕΠΣΘ είναι το εξής:   Α’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Αγριάς, 15.00,…

4 Φεβρουαρίου 2024