Τοπικά

Τρεις οικογένειες στην συνοικία του Αγίου Νεκταρίου ζουν χωρίς ρεύμα

Η φτώχεια που έχει φέρει η πανδημία «γονατίζει» τα νοικοκυριά που δυσκολεύονται να πληρώσουν λογαριασμούς για να εξασφαλίσουν το πολύτιμο αγαθό του ρεύματος, ειδικά τώρα αυτή την περίοδο που επικρατεί παγωνιά και η θέρμανση είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ.
Οι Ενορίες της περιοχής μας είναι αποδέκτες της κοινωνικής φτώχειας. Στην Ενορία του Αγίου Νεκταρίου Νέας Ιωνίας το Σπίτι Γαλήνης λειτουργεί ξανά. Εκτός από τη διάθεση δωρεάν μερίδων φαγητού σε άπορους υπάρχουν και άλλες ανάγκες. Όπως επισήμανε ο προϊστάμενος του ναού π. Ιωάννης Σωτηρόπουλος μιλώντας στη διαδικτυακή εκπομπή «Θεσσαλία Παντού», «σε γνώση μας είναι τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις σπιτιών που δεν έχουν ρεύμα. Οι λογαριασμοί δεν έχουν πληρωθεί και οι οφειλές είναι μεγάλες. Σε εμάς έρχονται οι οικογένειες να ζητήσουν βοήθεια, όταν η οφειλή έχει «φουσκώσει» πολύ. Μπορεί να αγγίξει ακόμη και τα 2.000 ευρώ. Διαφορετικά θα μπορούσαμε να βοηθήσαμε μια κατάσταση, αν η οφειλή είναι στα 100-200 και να δώσουμε 20-30 ευρώ για να πληρώνεται κάτι, και άλλο, όταν έχει φτάσει η οφειλή τα 2.000 ευρώ, οπότε δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Βέβαια τις οικογένειες αυτές τις συνδράμουμε με τη διάθεση φαγητού». Ένα σημαντικό κομμάτι της Ενορίας Αγίου Νεκταρίου καλύπτεται από τα εργατικά στρώματα.

Οι ναοί κάποιες φορές προσπαθούν να συνδράμουν στη μερική ή και την ολική εξόφληση ενός λογαριασμού ΔΕΚΟ. Αυτό συνέβαινε πιο έντονα πριν την πανδημία, όταν υπήρχαν και έσοδα από την παρουσία πιστών στους ναούς. Για αρκετούς μήνες, όμως τον τελευταίο χρόνο είτε δεν προσέρχονταν καθόλου πιστοί στις εκκλησίες είτε ο αριθμός των παρευρισκομένων είναι περιορισμένος. Τα έσοδα έχουν μειωθεί και οι Ενορίες αδυνατούν να επιτελέσουν το ευρύτερο κοινωνικό έργο, ενώ με δυσκολία διαθέτουν και το φαγητό.
«Εδώ και έναν μήνα ανοίξαμε πάλι το Σπίτι Γαλήνης και προσφέρουμε καθημερινό συσσίτιο σε περίπου 80 άτομα και ο αριθμός τους είναι ίδιος σε σχέση με την προ πανδημίας κατάσταση. Μας βοηθούν οι εθελόντριες, ενώ παράλληλα προσφέρουμε και τα πρωινά στα σχολεία που ανέρχονται στα 50» επισήμανε ο ιερέας.

Και πρόσθεσε πως «μέσα στις άλλες υποχρεώσεις έχουμε να πληρώσουμε και τους δικούς μας λογαριασμούς ΔΕΚΟ. Πριν τον Νοέμβριο είχαμε και εμείς ως Ενορία ένα μεγάλο λογαριασμό προς τη ΔΕΗ και περιμέναμε το πανηγύρι του Αγίου Νεκταρίου για να αντλήσουμε έσοδα, το οποίο τελικά δεν τελέστηκε. Επίσης πρέπει να καλύψουμε τη μισθοδοσία τριών εργαζομένων που έχουν πάλι πίσω τους οικογένειες και αναμένουν αυτό το βοήθημα από την εκκλησία. Προς το παρόν πορευόμαστε με τα απολύτως απαραίτητα, γιατί δεν ξέρουμε, πού θα οδηγήσει αυτή η κατάσταση. Τώρα οι ναοί είναι ανοικτοί για τους πιστούς, αλλά, αν κλείσουν πάλι, τότε χαθήκαμε. Άλλωστε, δεν έχουμε κάποια βοήθεια από το κράτος, ενώ την ίδια στιγμή θα πρέπει να επιτελούμε και το κοινωνικό έργο που προϋποθέτει έσοδα».
Αναφορικά με τις αναστολές εργαζομένων στις ενορίες, είπε ότι «δεν είναι εύκολο να βγει ένας ιεροψάλτης ή μια νεωκόρος σε αναστολή, γιατί τότε ποιος θα ψάλλει ή ποιος θα καθαρίζει τον ναό;».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το