Τοπικά

Τρεις νέοι αξιοποιούν το εύφορο έδαφος της Ζαγοράς μέσω της πολυκαλλιέργειας

Bικτωρία Αποστολοπούλου

Είναι νέοι, δραστήριοι, αγαπούν τον τόπο και τη γη τους, που παράγει τα φημισμένα μήλα ZAGORIN και είναι όλοι τους μέλη του αιωνόβιου Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου. Επίσης, ανήκουν σε εκείνους που εκτός από τα μήλα, επέλεξαν να ασχοληθούν και με άλλα προϊόντα, τα οποία συμπληρώνουν το προσωπικό τους εισόδημα και ενισχύουν τη διαθέσιμη γκάμα της Συνεταιριστικής Οργάνωσης. Ο Κυριαζής Βουζαράς, ο Γιάννης Γεωργούδης και ο Γιώργος Σχίζας εξηγούν στην «ΥΧ» τους λόγους για τους οποίους έχουν καταφέρει μέσω της συνεργασίας να γίνουν περισσότερο παραγωγικοί, να λαμβάνουν επιπλέον εισόδημα, αλλά και να καθοδηγούνται από στοχευμένη συμβουλευτική για το βέλτιστο αποτέλεσμα. Οι τρεις παραγωγοί έχουν επενδύσει και στην καλλιέργεια αχλαδιών, τα οποία μάλιστα συγκομίστηκαν λίγες μέρες πριν. Τα αχλάδια, ειδικά η ποικιλία Κρυστάλλι, αποτελούν μία από τις παραδοσιακές εναλλακτικές καλλιέργειες στην ευρύτερη περιοχή.

Οι νέοι πρέπει να αξιοποιούν τη δυναμική της συνεργασίας

Ο Κυριαζής είναι 35 χρονών και έγινε μέλος του Συνεταιρισμού το 2013. Το 2015 εκλέχθηκε μέλος της Διοίκησης του Συνεταιρισμού και φέτος επανεκλέχθηκε, κουβαλώντας αντίστοιχη οικογενειακή παράδοση. Εκτός από μήλα, καλλιεργεί κάστανα και αχλάδια. Ο ίδιος τονίζει ότι πέρα από «τα γευστικά μήλα της περιοχής μας, τα μέλη του Συνεταιρισμού παράγουν και αξιόλογες ποσότητες αχλαδιών, καστάνων, ακτινιδίων και κερασιών, οι οποίες, όπως γίνεται και με τα μήλα, διακινούνται ακολουθώντας πιστά τα πρότυπα των πιστοποιητικών AGRO 2, GLOBALG.A.P./G.R.A.S.P. και ISO. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που κάνει το αχλάδι ZAGORIN ξεχωριστό, είναι ακριβώς το μικροκλίμα της περιοχής, αλλά και το μεράκι των παραγωγών».

Όσον αφορά την αξία της συνεργατικής προσπάθειας στον αγροτικό τομέα, ο Κυριαζής τονίζει: «Η αγροτική ενασχόληση έχει μια αντικειμενική δυσκολία, καθώς πρόκειται για επιχείρηση χωρίς στέγη, που είναι ανοιχτή σε όλα τα φυσικά φαινόμενα. Ειδικά για έναν νέο άνθρωπο λοιπόν, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μην «παλεύει» μόνος και να εντάσσεται σε μια συλλογικότητα, εκμεταλλευόμενος τη δυναμική της, αλλά και τη βαθειά της παράδοση, ιδιαίτερα σε έναν Συνεταιρισμό όπως ο δικός μας.

Κρίνοντας όμως ότι οι νέοι πρέπει παράλληλα να διδάσκονται από τις προηγούμενες γενιές, αλλά και να αποδεικνύουν τις δικές τους ξεχωριστές ικανότητες, αποφάσισα το 2015 και το 2019 να διεκδικήσω μία θέση στη Διοίκηση της Οργάνωσης. Κατάφερα να εκλεγώ, αποτέλεσμα που αποδίδω στην εκτίμηση όλων των συναδέλφων μου, για την οποία είμαι ευγνώμων.

Με δεδομένο ότι ο φορέας μας αντιπροσωπεύει τα συμφέροντα του 99% των αγροτών της περιοχής, στην ουσία δίνεις λόγο σε όλο το χωριό και ευρύτερα. Πρέπει να κρίνεις με σύνεση και να λαμβάνεις αποφάσεις που πολλές φορές έρχονται σε αντίθεση με την τσέπη σου, αλλά είναι οι καλύτερες για το κοινό συμφέρον».

Παραγωγή προϊόντων καλύτερης ποιότητας

Ο Γιάννης φέτος κλείνει τα 39. Ξεκίνησε τα επαγγελματικά του βήματα με τη μεμονωμένη προώθηση των αγροτικών προϊόντων του και της οικογένειάς του στις λαϊκές αγορές. Στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς έγινε μέλος το 2012, κάνοντας μια συνειδητή επιλογή. Εκτός από μήλα, καλλιεργεί κεράσια, κάστανα και αχλάδια, τα οποία σκοπεύει να επεκτείνει.

«Σε καλλιεργητικό επίπεδο είναι μεγάλο όφελος για τους παραγωγούς να αποτελούν μέλη του Συνεταιρισμού, καθώς μπορούν να αγοράζουν γεωργικά εφόδια, απαραίτητα για τις καλλιέργειες, δια μέσου της Οργάνωσης, ειδάλλως θα έπρεπε να διαθέτουν υψηλότερα ποσοστά ρευστότητας», αναφέρει. Ωστόσο, έχει την άποψη ότι το κόστος αυτών των αγορών για τον παραγωγό – μέλος θα μπορούσε να είναι ακόμα πιο χαμηλά. «Σημαντικές όμως είναι επίσης οι συμβουλές των γεωπόνων του Συνεταιρισμού που, όσα γνωρίζουν, φροντίζουν διαρκώς να μας τα μεταδίδουν», συμπληρώνει.

Το κυριότερο όφελος από την ένταξή του στον Συνεταιρισμό, όπως τονίζει, είναι κοινωνικοοικονομικό. «Η μεμονωμένη προώθηση προϊόντων είναι πολύ απαιτητική, με αδιάφορα οικονομικά αποτελέσματα, τα οποία τείνουν έως και αρνητικά στην ίδια την παραγωγή, όπως εμπειρικά έμαθα.

Αντίθετα, η κοινή εμπορία μέσω της Οργάνωσης μου επιτρέπει να απασχολούμαι αποκλειστικά με τα χωράφια μου, περισσότερες ώρες, πιο ξεκούραστα, αφού δεν τρέχω από τη νύχτα στους δρόμους να προλάβω καλλιέργεια και διακίνηση ταυτόχρονα. Το αποτέλεσμα είναι να παράγω καλύτερης ποιότητας προϊόντα, γιατί και ο Συνεταιρισμός εφαρμόζει αυστηρούς κανόνες ποιοτικού ελέγχου».

Ο Γιάννης επέλεξε να ασχοληθεί, εκτός από τα μήλα, και με την καλλιέργεια αχλαδιών, καθώς μπορεί να έχει ένα αξιοπρεπές εισόδημα και μάλιστα σε διαφορετικές φάσεις της χρονιάς από αυτές που γίνεται η πληρωμή για τα μήλα.

Χαμηλότερο το κόστος παραγωγής

Ο Γιώργος είναι 38 ετών και έγινε μέλος του Συνεταιρισμού το 2003, λίγο μετά την ενηλικίωσή του. Ανήκει στους παραγωγούς αχλαδιών, με μεγάλη ποσότητα για τα δεδομένα της περιοχής, καθότι ο μέσος όρος ατομικού κλήρου είναι τα 10 στρέμματα. «Φυσικά καλλιεργώ μήλα, αλλά επέλεξα να ασχοληθώ συστηματικά και με τα αχλάδια γιατί είναι χρονικά μικρότερη η απαιτούμενη καλλιεργητική περίοδος, συνεπώς χαμηλότερο και το κόστος παραγωγής αναλογικά με τα μήλα, δεδομένου ότι και οι καλλιεργητικές φροντίδες είναι λιγότερο απαιτητικές.

Παράλληλα, οι τιμές παραγωγού που λαμβάνουμε από τον Συνεταιρισμό για τα αχλάδια είναι ένα ακόμα κίνητρο για μένα. Στους νέους ανθρώπους που θέλουν να ενταχθούν στον αγροτικό τομέα θα συμβούλευα να το κάνουν άφοβα, ειδικά με το αχλάδι, που προσωπικά θεωρώ ότι μπορεί να γίνει σχετικά πιο εύκολη καλλιέργεια, ιδίως αν κάποιος επενδύσει σε χαμηλού ύψους δέντρα». Εντός λίγων ημερών, οι καταναλωτές θα μπορούν να προμηθεύονται τα αχλάδια ZAGORIN από διάφορα σημεία, καθώς οι διαθέσιμες ποσότητες διακινούνται από τα πρατήρια της Οργάνωσης στις λαχαναγορές Αθήνας και Θεσσαλονίκης αλλά προφανώς και από αλυσίδες σούπερ μάρκετ με τις οποίες συνεργάζεται ο Συνεταιρισμός.

ypaithros.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το