Πολιτισμός

Τρεις γενιές αναβίωσαν μαζί έθιμα του Πηλιορείτικου Γάμου

Εντυπωσίασε τον κόσμο η 45η αναβίωση του Πηλιορείτικου Γάμου το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Αυγούστου στην Πορταριά. Παραδοσιακοί ρυθμοί με το κλαρίνο, το λαούτο και το νταούλι συνόδεψαν την αγάπη και το μεράκι των μελών και χορευτών του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Πορταριάς ‘’Το Ορμίνιον’’ και η ζωντάνια τους, ταξίδεψε τους επισκέπτες σ’ έναν παλιό αυθεντικό πηλιορείτικο γάμο.


Στην αναβίωση του Πηλιορείτικου Γάμου συμμετείχαν 45 άτομα, τρία εκ των οποίων μόλις 2,5 ετών. Τρεις γενιές μαζί αναβίωσαν έθιμα του Πηλιορείτικου Γάμου, ζωντανεύοντας τις παραδόσεις τα ήθη και τα έθιμά τους.


“Εμείς στο Ορμίνιο, θέλουμε την ιστορία μας και την παράδοσή μας να την βάλουμε στη ζωή μας, να ποτίσει την ψυχή μας και να γίνει τροφή για τις επόμενες γενιές. Με αυτή τη σκέψη οδηγό μας, βγάλαμε τα προικιά από τα σκονισμένα μπαούλα, στολίσαμε τα άλογά μας, φρεσκάραμε τις παραδοσιακές μας φορεσιές, ζυμώσαμε το ψωμί του γάμου, ετοιμάσαμε τον μπακλαβά μας για τα κεράσματα και δώσαμε την ψυχή μας τιμώντας τους προγόνους μας”, τόνισαν σε δηλώσεις τους οι διοργανωτές.


Την αναβίωση του Πηλιορείτικου Γάμου που με μεράκι επιμελούνται τα μέλη του “Ορμινίου” με την καθοδήγηση του χοροδιδασκάλου Κωνσταντίνου Μούτου, συνόδευσε η υπέροχη παραδοσιακή ορχήστρα με τους Κερασιώτη Νίκο (κλαρίνο), Μαρίνα Μπαρούτα (τραγούδι), Μούτο Κωνσταντίνο (λαούτο), Αντώνη Βούλγαρη (λαούτο), Αναστασία Λύτρα και Λαυρέντη Νίτη (κρουστά).

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το