Τοπικά

Τρεις έως τέσσερις κακοποιημένες γυναίκες στη Μαγνησία περνούν κάθε μήνα την πόρτα της Αστυνομίας

Τρεις με τέσσερις γυναίκες στη Μαγνησία περνούν κάθε μήνα την πόρτα της Αστυνομίας για να καταγγείλουν τη βία που έχουν δεχθεί.  Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα στην εκδήλωση για τη “Γυναίκα του Σήμερα” στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας η δημοσιογράφος της Εφημερίδας “Θεσσαλία” Κατερίνα Τασσοπούλου.
Το ανησυχητικό βέβαια είναι ότι τα περιστατικά βίας σε γυναίκες αυξήθηκαν κατά 27% συγκριτικά με το 2018. Σημειώνεται ότι περιστατικά βίας που ποτέ δεν φτάνουν στην αστυνομία, στην πόρτα της εισαγγελίας ή στην διαμεσολάβηση για ψυχιατρική παρακολούθηση είναι 8 φορές περισσότερα από τις επίσημες καταγραφές. Μια γυναίκα με εμπειρία που ασχολείται με το ζήτημα στην Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας η κ. Κοσμά συμφωνεί απόλυτα με τον αριθμό, έναν αριθμό που κρύβεται στο σκοτάδι κάθε σπιτιού και κανείς δεν ενημερώνεται για τις συνθήκες που επικρατούν πίσω από τις κλειστές πόρτες.

Το 40% του άνδρα-θύτη έχει πανεπιστημιακή εκπαίδευση
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η κ. Τασσοπούλου στη σημερινή εκδήλωση, κάθε μήνα την πόρτα της αστυνομίας περνούν στον Νομό της Μαγνησίας τρεις με τέσσερις γυναίκες, συνήθως με τα παιδιά τους αγκαλιά. Την ίδια πόρτα πέρασαν και μητέρες που ανελέητα χτυπήθηκαν από τα ίδια τα παιδιά τους.
Σε 56 περιστατικά βίας -που έλαβε γνώση -και παρενέβη η αστυνομία στη Μαγνησία το 2018 , τα 50 κατέληξαν μέσω της ποινικής διαμεσολάβησης και στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας για παρακολούθηση. Σε σύγκριση με το 2017 η αύξηση καταγράφηκε στο 27%.
Ως προς το μορφωτικό επίπεδο του άνδρα-θύτη: Το 40% έχει πανεπιστημιακή εκπαίδευση και το 40,7% υποχρεωτική εκπαίδευση.

35 επεισόδια πριν καταγγείλει η γυναίκα τη βία
Για να φτάσει μια γυναίκα στο αστυνομικό τμήμα και να καταγγείλει το γεγονός έχει υποστεί προηγουμένως 35 επεισόδια βίας, σύμφωνα με τα στατιστικά.
Η πλειονότητα των γυναικών που αποφασίζουν να ζητήσουν βοήθεια ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 40 έως 55 ετών. Είναι παρήγορο ότι τα στοιχεία καταγράφουν και μικρότερες ηλικίες, γεγονός που δείχνει ότι νέες γυναίκες κάτω των 35 αποφασίζουν να βάλουν τέλος στην ανοχή.
Οι γυναίκες που αποφασίζουν να προχωρήσουν σε καταγγελίες έχουν υποστεί όλες τις μορφές βίας. Το 75% περίπου έχει υποστεί σωματική και ψυχολογική βία, ενώ στα υπόλοιπα ποσοστά περιλαμβάνεται και η σεξουαλική.

Οι συνέπειες
Οι στατιστικές προκαλούν τη φρίκη γιατί αναφέρονται σε ανθρώπινες τραγωδίες πίσω από τις οποίες κρύβεται μια τραγική πραγματικότητα. Αυτές της λεκτικής βίας, της απειλής, της χειροδικίας, του ξυλοδαρμού, του βιασμού.
Αυτή δεν είναι η μόνη παράμετρος καταγραφής των κρουσμάτων τυφλής βίας μέσα στο σπίτι, υπάρχουν και οι άλλες. Οπως οι συνέπειες που αφορούν στον κλονισμένο ψυχικό κόσμο των παιδιών των οικογενειών, στις οποίες η βία αποτελεί στοιχείο της καθημερινότητας, ενώ συνήθης είναι και η εγκληματική συμπεριφορά που έχει ως αφετηρία τη βία.

Δύο περιστατικά τον μήνα αφορούν ηλεκτρονική βία
Δύο επίσημα περιστατικά τον μήνα καταγράφονται στην Μαγνησία για ηλεκτρονική βία. Γυναίκες, δέχονται απειλές και παρενόχληση ηλεκτρονικά. Σε αυτό το νέο αχαρτογράφητο περιβάλλον τα περιστατικά παρενόχλησης και απειλών είναι 20 φορές περισσότερα από εκείνα που καταγγέλλονται. Και δεν καταγγέλλονται γιατί το θύμα αισθάνεται πως δεν κινδυνεύει άμεσα.
Κυβερνο-εκφοβισμός, απειλές σεξουαλικής βίας και «χυδαία σχόλια» που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι το νέο περιβάλλον.
Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών δεν πρέπει ωστόσο να διαχωρίζεται από τη βία εκτός της σύνδεσης στο διαδίκτυο.

14 γυναίκες- θύματα της βίας φιλοξενούνται στον Ξενώνα 
Ο Ξενώνας γυναικών θυμάτων της βίας, που δημιούργησε στον Βόλο η προηγούμενη διοίκηση του δήμου, ήταν ένα θετικό βήμα. Σήμερα φιλοξενεί 14 γυναίκες, κάποιες με τα παιδιά τους.
Το μοντέλο όμως χρηματοδότησης δεν φαίνεται να είναι βιώσιμο. Εάν σταματήσει το ΕΣΠΑ, ο κίνδυνος να υπολειτουργήσει ή ακόμα να βάλει λουκέτο είναι ορατός.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το