Τοπικά

Τρέχουν να προλάβουν τον Νόμο Κατσέλη – Εκατοντάδες αιτήσεις από υπερχρεωμένα νοικοκυριά στο Ειρηνοδικείο Βόλου

Πανικός επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στο Ειρηνοδικείο Βόλου με τις δεκάδες αιτήσεις από υπερχρεωμένα νοικοκυριά, που κατατίθενται για υπαγωγή στον νόμο Κατσέλη. Η ισχύς του νόμου λήγει στις 31 Δεκεμβρίου και όλοι σπεύδουν να επωφεληθούν της προστασίας του. Ωστόσο μόλις μία στις δύο αιτήσεις γίνεται αποδεκτή.
Αν και η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για παράταση του Νόμου Κατσέλη (Νόμος 3869/2010, όπως τροποποιήθηκε με τον Νόμο 4336/2015), με άλλες ωστόσο προϋποθέσεις, οφειλέτες ιδιοκτήτες ακινήτων ή δικηγόροι τους, σπεύδουν κατά δεκάδες καθημερινά στο Ειρηνοδικείο Βόλου, για να καταθέσουν αιτήσεις υπαγωγής στην προστασία του Νόμου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη Πέμπτη, 20 του μήνα, κατατέθηκαν στη Γραμματεία του Ειρηνοδικείου Βόλου 16 αιτήσεις, ενώ ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες τέσσερις εργάσιμες ημέρες που απομένουν, μέχρι τέλος του έτους.
Ωστόσο, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Ειρηνοδικείου, μία στα δύο αιτήσεις γίνεται αποδεκτή από το Δικαστήριο, έναντι δύο στις τρεις που γίνονταν αποδεκτές μέχρι πέρυσι και πρόπερσι.

Μέχρι τις 20 του τρέχοντα μήνα είχαν κατατεθεί στο Ειρηνοδικείο του Βόλου 419 αιτήσεις, έναντι 263 που είχαν κατατεθεί πέρυσι την αντίστοιχη περίοδο (αύξηση 59%)… Ολόκληρο το 2016 οι αιτήσεις που είχαν κατατεθεί, ανέρχονταν σε 290.
Βάσει της διαδικασίας που ορίζει ο Νόμος, κάθε Τρίτη και Πέμπτη συζητούνται στο Ειρηνοδικείο οι προσωρινές διαταγές, εντός χρονικού διαστήματος ενός μήνα από την κατάθεσή τους.
Αναφορικά με τις αποφάσεις που εκδίδονται, μία στις δύο αιτήσεις περίπου απορρίπτεται, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ειρηνοδικείου, ενώ οι υπόλοιπες γίνονται δεκτές εν μέρει. Στη Γραμματεία του Ειρηνοδικείου γίνεται προέλεγχος των δικαιολογητικών και τυπικός έλεγχος των απαιτούμενων εγγράφων εντός δύο ημερών από την κατάθεση της αίτησης από τον οφειλέτη. Σε περίπτωση που ο φάκελος της αίτησης είναι πλήρης, η Γραμματεία προσδιορίζει τις ημερομηνίες συζήτησης, τόσο της κύριας αίτησης όσο και της προσωρινής διαταγής. Εντούτοις, σε περίπτωση που ο φάκελος του οφειλέτη παρουσιάζει ελλείψεις σε έγγραφα, η Γραμματεία καλεί τον αιτούντα να συμπληρώσει τις ελλείψεις αυτές εντός 15-30 ημερών. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης του οφειλέτη προς τις υποδείξεις της Γραμματείας του Ειρηνοδικείου, και μετά την παρέλευση των 15-30 ημερών, η Γραμματεία θέτει την υπόθεση στο αρχείο. Όλη αυτή η εργασία, όπως και οι υπόλοιπες, αποποιήσεις κληρονομιών, πιστοποιητικά, διαθήκες, υλοποιείται από μόλις οκτώ υπαλλήλους του Ειρηνοδικείου Βόλου…

Στο βάθος πλειστηριασμοί
Ο τρέχων και ο προηγούμενος μήνας είχαν την τιμητική τους στους πλειστηριασμούς ακινήτων από τη Μαγνησία, στα συμβολαιογραφεία κυρίως της Λάρισας, αλλά και της Αθήνας. Σε διάστημα σχεδόν ενός έτους έχουν εκποιηθεί περίπου 200 ακίνητα οφειλετών στη Μαγνησία, ενώ ο εφιάλτης των πλειστηριασμών επιστρέφει και για τους φορολογουμένους που χρωστούν στην Εφορία, καθώς θα αρχίσουν να εκποιούνται και από τις Δ.Ο.Υ. κατοικίες, γραφεία, καταστήματα, οικόπεδα και αγροτεμάχια. Σχεδόν οκτώ στα δέκα ακίνητα που εκποιήθηκαν, κατέληξαν στα χέρια των τραπεζών και λίγα είναι αυτά που βρίσκουν αγοραστή. Οι υπόλοιποι πλειστηριασμοί είτε κηρύσσονται άγονοι, λόγω έλλειψης αγοραστικού ενδιαφέροντος, είτε αναστέλλονται, λόγω ρύθμισης της τράπεζας με τον οφειλέτη, πριν το ακίνητο βγει στο σφυρί ή κάποιας νέας δικαστικής απόφασης. Υπολογίζεται ότι το 2019 θα βγουν στο σφυρί περίπου 600 ακίνητα στη Μαγνησία. Παράλληλα ενεργοποιούνται διαδικασίες εξπρές, για επανάληψη των άκαρπων πλειστηριασμών. Με τις νέες διαδικασίες, τα ακίνητα εκποιούνται γρηγορότερα σε νέες μειωμένες τιμές, πολύ κάτω από τις εμπορικές. Η νέα διαδικασία προβλέπει ότι εάν ένας πλειστηριασμός κηρυχθεί άγονος, γίνεται νέος πλειστηριασμός μέσα σε 40 ημέρες και αν στον δεύτερο πλειστηριασμό δεν γίνει και πάλι κατακύρωση, τότε το αρμόδιο δικαστήριο, έπειτα από σχετική διαδικασία, μπορεί να διατάξει νέο πλειστηριασμό μέσα σε οκτώ εργάσιμες ημέρες (από 30 ημέρες που προέβλεπε το προηγούμενο καθεστώς), με την ίδια ή κατώτερη τιμή. Δηλαδή, ένα ακίνητο μπορεί πλέον να βγει για τρίτη φορά σε πλειστηριασμό γρηγορότερα εντός 48 ημερών, από 70 ημέρες που προέβλεπε το προηγούμενο καθεστώς και σε πολύ χαμηλότερη τιμή.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το