Οικονομία

Τρέχουν να δηλώσουν τα Airbnb στην εφορία – Φορολογικοί έλεγχοι και με… κλήρο το 2019

«Κι ο Άγιος φοβέρα θέλει», λέει η γνωστή παροιμία, η οποία μάλλον ταιριάζει γάντι στους ιδιοκτήτες ακινήτων, που τα διαθέτουν σε πλατφόρμες τύπου Airbnb, προσδοκώντας υψηλά και αφορολόγητα κέρδη.
Μετά από τις προειδοποιήσεις της ΑΑΔΕ, το άνοιγμα της ειδικής πλατφόρμας δήλωσης αυτών των ακινήτων και κυρίως τις συστάσεις του ίδιου του Airbnb για συμμόρφωση με τη φορολογική νομοθεσία, φαίνεται ότι πολλοί είναι εκείνοι που θορυβήθηκαν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Γ. Πιτσιλής στο συνέδριο της Capital Link στη Νέα Υόρκη, ως τις 30 Νοεμβρίου είχαν δηλωθεί στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, 49.000 τέτοια ακίνητα. Το πιο σημαντικό είναι ότι τα έσοδα που δηλώθηκαν από τη βραχυχρόνια μίσθωση των εν λόγω ακινήτων, έφτασαν στα 176 εκατ. ευρώ, δηλαδή 160% περισσότερα από τα περσινά των 68 εκατ. ευρώ!

Αν ανατρέξει, πάντως, κανείς στα στοιχεία της μελέτης του ΚΕΠΕ, θα διαπιστώσει ότι χιλιάδες άλλοι ιδιοκτήτες αποφάσισαν να ρισκάρουν. Από επεξεργασία στοιχείων της διεθνούς βάσης δεδομένων AirDNA, η οποία καταγράφει τις δραστηριότητες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων μέσω της Airbnb, προκύπτει ότι από τα μόλις 132 ακίνητα του 2010, η δραστηριότητα άρχισε να αναπτύσσεται με εντυπωσιακά υψηλούς ρυθμούς από χρόνο σε χρόνο και μέχρι το 2018 περισσότερα από 126.000 καταλύματα είχαν διατεθεί για βραχυχρόνια μίσθωση! Αν ισχύουν αυτοί οι αριθμοί, τότε δηλώθηκαν στην εφορία λιγότερα από τα μισά.

Εξετάζοντας τις εξελίξεις στη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων στην Περιφέρεια Αττικής, η οποία εμφανίζει τον μεγαλύτερο αριθμό καταλυμάτων, ο κεντρικός τομέας Αθηνών φαίνεται να συγκεντρώνει το 53,3% των αντίστοιχων καταλυμάτων στα τέλη της εξεταζόμενης περιόδου, από τα οποία το 93% συγκεντρώνεται στον ∆ήμο Αθηναίων. Ακολουθεί η Ανατολική Αττική, στην οποία περιλαμβάνονται αρκετοί παραθαλάσσιοι δήμοι και η οποία διαθέτει το 19,3% των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης της Αττικής. Στην περιοχή αυτή ο ∆ήμος Σαρωνικού συγκεντρώνει το 20,3% των καταλυμάτων, ο ∆ήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης το 19,8%, ενώ στο 9,8% ανέρχονται τα ποσοστά των ∆ήμων Μαραθώνος και Μαρκοπούλου-Μεσογαίας. Στο 11% ανέρχονται τα καταλύματα στον Νότιο Τομέα Αττικής, στον οποίο οι ∆ήμοι Γλυφάδας, Παλαιού Φαλήρου και Καλλιθέας συγκεντρώνουν το 25,2%, 18,2% και 16%.των καταλυμάτων του τομέα, αντίστοιχα.

Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ αποκάλυψε και τους βασικούς άξονες των ελεγκτικών προτεραιοτήτων του 2019. Αυτό που ξεχωρίζει είναι ότι η ΑΑΔΕ θέλει να αιφνιδιάσει. Με ποιόν τρόπο; Με τυχαίους ελέγχους, βάσει δείγματος. «Ο καθένας μπορεί να ελεγχθεί» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Γ. Πιτσιλής, συμπληρώνοντας ότι πέρα από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους- που αποτελούν γνώρισμα και του IRS- θα αξιοποιηθούν οι κλαδικές αναλύσεις για ΦΠΑ- Εισόδημα, με βάση τις οποίες θα εντοπίζονται περιπτώσεις φυσικών και νομικών προσώπων που αποκλίνουν, ενώ όσοι έχουν εγγραφεί στη «μαύρη» λίστα για φορολογικές παραβάσεις, θα έχουν την… τιμητική τους.
Όσον αφορά στις επιστροφές φόρων, με φόντο τα στοιχεία του ΓΛΚ που δείχνουν ότι 627 εκατ. ευρώ είναι σε αναμονή άνω των 90 ημερών, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ ανέφερε ότι προτεραιότητα είναι το 2019 να μην υπάρχει καμία αίτηση σε αναμονή άνω των τριών μηνών.

Πηγή: iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το