Τοπικά

Τράπεζα πήρε το σπίτι ελεύθερου επαγγελματία από τον Βόλο

Οι τράπεζες πήραν ήδη τρία ακίνητα βολιώτικων επιχειρήσεων και ιδιωτών που «βγήκαν στο σφυρί» στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς σε άλλες πόλεις της χώρας.

Χθες ήταν η σειρά της πρώτης κατοικίας ενός Βολιώτη ελεύθερου επαγγελματία, να βγει στο σφυρί και να την πάρει η ίδια η τράπεζα, ενώ χθες και το ακίνητο βολιώτικης επιχείρησης στην οδό Λαρίσης το πήρε η τράπεζα.
Ο πρώτος πλειστηριασμός διενεργήθηκε σε συμβολαιογραφικό γραφείο της Λάρισας και ο δεύτερος του Πειραιά. Και στους δύο πλειοδότησε η επισπεύδουσα τράπεζα με τιμές πρώτης προσφοράς, για μεν την πρώτη κατοικία το ποσό των 213.000 ευρώ, για δε την επιχείρηση το ποσό του 1.045.000 ευρώ.
Προφανώς οι τράπεζες συγκεντρώνουν ακίνητα στα χαρτοφυλάκιά τους, προκειμένου να τα πουλήσουν σε ξένα επενδυτικά σχήματα (funds) σε πολύ χαμηλές τιμές, χαμηλότερες ακόμη και από τις εμπορικές…

Ο πρώτος πλειστηριασμός ακινήτου βολιώτικης επιχείρησης που κατακυρώθηκε στην επισπεύδουσα τράπεζα, είχε διενεργηθεί την προηγούμενη εβδομάδα.
Στη Λάρισα χθες ισχυρή αστυνομική δύναμη είχε παραταχθεί στην οδό Κούμα, απέναντι στους διαμαρτυρόμενους πολίτες, που ζητούσαν να μην βγει στο σφυρί πρώτη κατοικία Βολιώτη ελεύθερου επαγγελματία, για χρέος προς τράπεζα, ύψους 42.395 ευρώ.

Η τράπεζα ήταν ανένδοτη και κατέθεσε προσφορά στον πλειστηριασμό. Τόσο ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας Τάσος Τσιαπλές, ο δημοτικός σύμβουλος των «Δρόμων Συνεργασίας» Μαργαρίτης Πατσιαντάς και ο δανειολήπτης, ζήτησαν από την Τράπεζα Πειραιώς τη ματαίωση του πλειστηριασμού, αλλά το αίτημα δεν έγινε δεκτό.
Οι διαμαρτυρόμενοι – πολλοί από τον Βόλο – βρέθηκαν έξω από την είσοδο της πολυκατοικίας όπου στεγάζεται το συμβολαιογραφείο, που θα «έτρεχε» τον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό, φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης και ζητώντας να μην εκπλειστηριαστεί το σπίτι, όπου μένει ο ελεύθερος επαγγελματίας με την οικογένειά του.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του ιδίου, όλο αυτό ξεκίνησε με ένα στεγαστικό δάνειο που πήρε το 2005, το οποίο αποπλήρωνε μέχρι το 2012. Πριν από ένα μήνα έκανε μια αίτηση στον νόμο Κατσέλη, αλλά δεν έγινε δεκτή, λόγω του ότι δεν είναι μισθωτός ή συνταξιούχος, ωστόσο ο ίδιος απευθύνθηκε στην τράπεζα, για να κάνει διακανονισμό. Η τράπεζα φάνηκε να είναι συνεργάσιμη και του πρότεινε να καταβάλει το ποσό των 1.000 ευρώ σαν προκαταβολή, για να υπογράψουν νέο δανειακό συμβόλαιο, των 420 ευρώ μηνιαίως, για 34 χρόνια. Παρόλο που η δόση ήταν μεγάλη, ήταν έτοιμος να το δεχθεί, γιατί είναι η πρώτη κατοικία του. Στην πορεία όμως η τράπεζα άλλαξε στάση και του ζήτησε επιπλέον 4.000 ευρώ και μετά από επικοινωνία που είχε ο δικηγόρος του με την τράπεζα, ενημερώθηκε πως το ποσό των 420 ευρώ, ισχύει μόνο για τα τρία πρώτα χρόνια, στη συνέχεια κάθε τρία χρόνια το ποσό θα αυξάνεται κατά 15%.
Αντιπροσωπεία των διαμαρτυρόμενων έλαβε άδεια και ανέβηκε στο συμβολαιογραφείο, ζητώντας από τη συμβολαιογράφο να έρθει σε επαφή με την τράπεζα, με στόχο τη ματαίωση του πλειστηριασμού, αλλά η τράπεζα δεν έκανε δεκτό το αίτημα.
Μιλώντας χθες στην πρωινή ζώνη του Ράδιο Ακρόαμα ο ελεύθερος επαγγελματίας δήλωσε πως είχε τηλεφωνική επικοινωνία με το γραφείο της υφυπουργού κ. Παπανάτσιου, προκειμένου να κάνει παρέμβαση στον κ. Δραγασάκη, γιατί έβγαινε στο σφυρί πρώτη κατοικία, χωρίς τελικά να επιτευχθεί αναβολή του πλειστηριασμού. Από το γραφείο της υφυπουργού ενημέρωσαν πάντως τον ελεύθερο επαγγελματία, ότι η πρώτη κατοικία προστατεύεται.
Ισχυρή αστυνομική δύναμη είχε παραταχθεί χθες και έξω από το συμβολαιογραφείο του Πειραιά, όπου βγήκε στο σφυρί το ακίνητο βολιώτικης επιχείρησης.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το