Τοπικά

Τράπεζα αίματος από τους φαρμακοποιούς στον Βόλο

Τη δική του τράπεζα αίματος δημιουργεί ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Μαγνησίας μετά από πρωτοβουλία του αλλά και τη μεγάλη ανταπόκρισή των μελών του. Χθες η Κινητή Μονάδα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Βόλου βρέθηκε έξω από τα γραφεία του Φαρμακευτικού Συλλόγου στην οδό Ξενοφώντος και η συμμετοχή χαρακτηρίζεται περισσότερο από ικανοποιητική. Ειδικότερα, περισσότερα από 20 μέλη του Συλλόγου, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό, πρόσφεραν το αίμα τους ενώ στην εθελοντική αιμοδοσία συμμετείχαν και πολίτες που δεν είναι φαρμακοποιοί αλλά ήθελαν να δώσουν λίγο από τον χρόνο τους για να βοηθήσουν συνανθρώπους τους. Συνολικά χθες συγκεντρώθηκαν περισσότερες από 25 φιάλες αίματος.

«Από την προ-covid εποχή είχαμε αποφασίσει την αιμοδοσία αλλά η διαδικασία επισπεύσθηκε» δήλωσε ο γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας Κυριαζής Παπακυριαζής και σημείωσε ότι η συμμετοχή ήταν σημαντική και πολύ ικανοποιητική.
Αναφερόμενος στην τράπεζα αίματος του Φαρμακευτικού Συλλόγου ο κ. Παπακυριαζής τόνισε πως αποτελούσε μέλημα του Συλλόγου. «Με αυτό τον τρόπο βοηθούμε συναδέλφους μας αλλά και τις οικογένειές τους». Στο εξής κάθε μέλος του Συλλόγου μπορεί να προσέρχεται στο Νοσοκομείο και να δηλώνει τα στοιχεία του Συλλόγου για να πηγαίνει στην τράπεζα αίματος η φιάλη που θα προσφέρει.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Μαγνησίας «Η Αλληλεγγύη» Ιγνάτιος Γελαγώτης ανέφερε ότι η χθεσινή αιμοδοσία, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο, αποτελεί την πρόθεση του Συλλόγου να δημιουργήσει μία τράπεζα αίματος.

«Τα μέλη του Φαρμακευτικού Συλλόγου θα έχουν τη δική τους τράπεζα σε περίπτωση που χρειαστούν αίμα» σημείωσε και υπογράμμισε την καλή συμμετοχή. «Λόγω του καλοκαιριού έχουμε ανάγκη από αίμα. Ευτυχώς ο κόσμος ανταποκρίνεται στην προσπάθεια που γίνεται και θα μας βοηθήσει να περάσουμε και αυτή την περίοδο χωρίς προβλήματα, ειδικά για τους συνανθρώπους μας που χρειάζονται αίμα».
Όπως πρόσθεσε ο κ. Γελαγώτης η κατάσταση με τα αποθέματα δεν είναι ποτέ ίδια. «Μπορεί σήμερα να είναι αρκετά και σε λίγες ημέρες να μην είναι. Εξαρτάται από τη ζήτηση. Αν υπάρχουν απρόοπτα ή ατυχήματα τότε οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες. Εμείς θέλουμε τους αιμοδότες κοντά μας και αυτό το καλοκαίρι για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες, για να μην αναβληθεί καμία επέμβαση που χρειάζεται συνάνθρωπός μας αλλά και για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε όπου απαιτηθεί» σημείωσε. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αιμοδοτών υπογράμμισε πως οι άνθρωποι με μεσογειακή αναιμία χρειάζονται δύο φορές τον μήνα αίμα.
Ακόμη επισήμανε τη μεγάλη συμβολή της κινητής μονάδας. «Μπορεί να εξυπηρετηθεί ο κόσμος» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τον Αύγουστο προγραμματίζονται τουλάχιστον ακόμη δύο αιμοδοσίες στο Κεραμίδι και στον Πτελεό. Από τον Σεπτέμβριο ο Σύλλογος προγραμματίζει από τώρα τρεις αιμοδοσίες προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε αίμα για τις προγραμματισμένες εγχειρήσεις.
Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση του κόσμου και στις δύο εθελοντικές αιμοδοσίες που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στη Σκόπελο και στην Αλόννησο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το