Τοπικά

Τραγούδι- μήνυμα για την αποδοχή της διαφορετικότητας από μαθητές του Γυμνασίου Ιωλκού

Τα πρώτο βραβείο στην κατηγορία του τραγουδιού απέσπασε το Γυμνάσιο Ιωλκού στον διαγωνισμό του φεστιβάλ του μαθητικού ραδιοφώνου «Κάντο ν’ ακουστεί 2019». Ήταν μια συλλογική προσπάθεια με την οποία οι μαθητές έστειλαν ηχηρό μήνυμα για τη διασφάλιση της διαφορετικότητας και της αποδοχής του άλλου.

Στο Γυμνάσιο Ιωλκού λειτουργεί από φέτος Τάξη Υποδοχής στην οποία φοιτούν ανελλιπώς οκτώ μαθητές από τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν.
«Δημιουργήσαμε το τραγούδι «Πορεία προς την Ειρήνη» που το αφιερώνουμε όχι μόνο σε αυτούς τους συγκεκριμένους μαθητές αλλά σε όλα εκείνα τα παιδιά που με την ελπίδα και μόνο ως οδηγό τους, αναζήτησαν με δύναμη ψυχής την ελευθερία και την ειρήνη κάτω από τραγικές συνθήκες» τόνισε η φιλόλογος του σχολείου κ. Ευαγγελία Παρασκευά που είχε τη συνολική έμπνευση και ευθύνη για τη δημιουργία του τραγουδιού.
Σημειώνεται πως οι στίχοι του τραγουδιού βασίστηκαν στους στίχους των μαθητών της Τάξης Υποδοχής του Γυμνασίου με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Ελένη Νάκου. Οι μαθητές τής αφηγήθηκαν στην αγγλική γλώσσα τις εμπειρίες από την περιπετειώδη πορεία τους. Στη συνέχεια έγινε η μεταφορά τους στην ελληνική γλώσσα και η σύνθεση με στίχους που έγραψαν οι μαθητές της Β’ Γυμνασίου του σχολείου. Η μουσική σύνθεση ανήκει στον καθηγητή κ. Θωμά Οικονόμου.
Το τραγούδι ερμηνεύουν οι εξής μαθητές: Σαραντούλα Αναστασιάδη, Παναγιώτα-Αγάπη Θεοδώρου, Άννα Καρκαλιά, Έλλη Λαμπροπούλου, Άννα Σκοτίδα, Αικατερίνη Τερτίμπα, Φιλίτσα Γκούρι, Ελένη Στεφάνου, Ζηνοβία Παπαγεωργίου, Ζωή Σάννα, Δέσποινα Χαραλάμπους, Χρυσαφένια Θεοδώρου, Κωνσταντίνα Καψαλά, Αμαλία Μπόλη, ενώ συμμετέχει ο μαθητής από το Ιράκ Ζέιν.

Η διευθύντρια του σχολείου κ. Ευαγγελία Μπαλαμώτη εξήρε την προσπάθεια των καθηγητών και των μαθητών τονίζοντας πως το σχολείο έστειλε το μήνυμα της αποδοχής της διαφορετικότητας. Ήταν μια μεγάλη διάκριση για το σχολείο, όπου συμμετείχαν άλλα 100 Γυμνάσια από όλη την Ελλάδα.
Όπως ανέφεραν οι μαθήτριες «το τραγούδι αφηγείται την ιστορία ενός παιδιού που φεύγει κυνηγημένο από τον πόλεμο και σε δεύτερο πρόσωπο αποτυπώνει την αντίδραση όλων εμάς που το βρίσκουμε φοβισμένο και το παροτρύνουμε να μην απογοητευτεί και του απλώνουμε το χέρι μας. Στο τέλος του τραγουδιού ο μαθητής τραγουδάει στη γλώσσα του «Μετά τον πόλεμο βρήκα την ειρήνη εδώ», ενώ στη συνέχεια ο ίδιος στα ελληνικά απαγγέλλει τη φράση «Στο μίσος του κόσμου εγώ φωνάζω σ’ αγαπώ».
Τον ενθουσιασμό τους από τη συμμετοχή στον διαγωνισμό εξέφρασαν οι μαθήτριες.
Η Ζηνοβία Παπαγεωργίου είπε πως «ήταν πολύ σημαντικό να δείξουμε σε αυτούς τους μαθητές ότι ουσιαστικά δεν έχουν κάτι το διαφορετικό από εμάς».
Η Δέσποινα Χαραλάμπους τόνισε πως «περάσαμε στους εκατοντάδες μαθητές που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, το μήνυμα των δυσκολιών που συνάντησαν οι πρόσφυγες για να έρθουν στην Ελλάδα».

Από την πλευρά της η Ζωή Σάννα δήλωσε «πολύ περήφανη που συμμετείχε σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια», ενώ η Παναγιώτα-Αγάπη Θεοδώρου υπογράμμισε πως «στείλαμε το μήνυμα ότι όλοι είμαστε ίσιοι. Εμείς ως μαθητές υποδεχτήκαμε με αγάπη τους αλλοδαπούς».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το