Ελλάδα

Τραγικές παραμένουν οι συνθήκες στα προαναχωρησιακά κέντρα κράτησης

Σε τραγικές συνθήκες εξακολουθούν να κρατούνται οι μετανάστες που βρίσκονται στα προαναχωρησιακά κέντρα κράτησης. Σύμφωνα με την έκθεση της ΜΚΟ «Αίτημα», οι περισσότεροι χώροι είναι ακατάλληλοι, ενώ παρατηρούνται ελλείψεις σε υποδομές και υπηρεσίες.
«Στα προαναχωρησιακά κέντρα κρατούνται αυτή τη στιγμή περίπου 2.000 άτομα, ενώ πέρυσι ο αριθμός δεν ξεπερνούσε τις λίγες εκατοντάδες. Εκτιμώ ότι το επόμενο διάστημα, οι κρατούμενοι θα αυξηθούν «, σημείωσε ο συντονιστής της οργάνωσης Σπύρος Ριζάκος, που το τελευταίο διάστημα, πραγματοποίησε επιτόπια έρευνα στα κέντρα κράτησης.
Παρά τις βελτιώσεις που έχουν επέλθει από το 2015, εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις, που αφορούν στις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων μεταναστών. «Πολλοί κρατούνται για πολλές ημέρες σε αστυνομικά τμήματα, που δεν έχουν υποδομές, ενώ ορισμένοι χώροι είναι παντελώς ακατάλληλοι για χρήση», ανέφερε ο κ. Ριζάκος. Ιδιαίτερα κακές είναι οι συνθήκες στην Αμυγδαλέζα, στο Αστυνομικό Τμήμα Δραπετσώνας, και στις Διευθύνσης Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη και τη Θεσσαλονίκη, όπου οι κρατούμενοι δεν έχουν καν τη δυνατότητα προαυλισμού. Αντίθετα, στην Ξάνθη και τη Δράμα διαπιστώθηκε ότι οι συνθήκες είναι πιο ικανοποιητικές, καθώς παρέχεται η δυνατότητα άσκησης δραστηριοτήτων.
Ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι ελλείψεις που αφορούν στη σίτιση, την ένδυση και υπόδηση, αλλά και στην πρόσβαση στις ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες. Στην Αμυγδαλέζα και στην Κόρινθο, όπου πλέον οδηγείται μεγάλος όγκος των υπό κράτηση μεταναστών, δεν γίνεται ιατρικός έλεγχος κατά την εισαγωγή, αντίθετα με ότι προβλέπεται, ενώ δεν παρέχεται ψυχοκοινωνική υποστήριξη. Την ίδια ώρα, το μέτρο της παρατεταμένης κράτησης έχει περιοριστεί, ωστόσο δεν έχει εκλείψει, γεγονός που αποδόθηκε στα συστημικά προβλήματα της Αστυνομίας.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στους ασυνόδευτους ανήλικους, που λόγω της έλλειψης χώρων φιλοξενίας, αλλά και των ελλείψεων που υπάρχουν, παραμένουν κρατούμενοι σε δύσκολες συνθήκες, μέχρι να γίνει εφικτή η μεταφορά τους σε κάποια δομή. «Πολλές φορές, οι ανήλικοι είναι κάτω από το ραντάρ, ενώ εξακολουθεί να παρουσιάζει προβλήματα η διαδικασία διαπίστωσης της ανηλικότητάς τους», ανέφερε από την πλευρά της η εκπρόσωπος του Συνηγόρου του Πολίτη, Χρύσα Χατζή.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το