Τοπικά

Τρ. Πλαστάρας: Οι προσωπικές επιθέσεις οδηγούν σε διάλυση του ΚΙΝΑΛ

«Οι δημόσιοι διαξιφισμοί, τα εσωκομματικά μαχαιρώματα και οι προσωπικές επιθέσεις ένθεν κακείθεν δε βοηθούν. Ρίχνουν «νερό στον μύλο» εκείνων που θέλουν το Κίνημα Αλλαγής να διαλύεται». Το μήνυμα αυτό εκπέμπει προς τους συνυποψηφίους του, τα μέλη και τους ψηφοφόρους του Κινήματος Αλλαγής στη σημερινή του συνέντευξη στη Θεσσαλία ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Τρύφωνας Πλαστάρας.
Ο κ. Πλαστάρας μιλά για το εκλογικό αποτέλεσμα της προηγούμενης Κυριακής, αναφέρεται στην επόμενη μέρα του ΚΙΝΑΛ και καταθέτει τις προτάσεις του για το πώς μπορεί το Κίνημα Αλλαγής να αυξήσει την εκλογική του επιρροή.

Συνέντευξη στη «Θ»

Πώς κρίνετε το αποτέλεσμα των εκλογών; Το Κίνημα Αλλαγής πέτυχε τον εκλογικό του στόχο;
Σαν παράταξη δώσαμε μία μάχη προκειμένου να ανεβάσουμε όσο το δυνατόν πιο ψηλά τα ποσοστά του Κινήματος Αλλαγής. Στην προσπάθειά μας αυτή όμως είχαμε να αντιμετωπίσουμε τη σκληρή πίεση από τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ που έβλεπαν το Κίνημα Αλλαγής ως «λάφυρο» και εφορμούσαν προκειμένου να αλιεύσουν ψήφους, με αποτέλεσμα να μην μπορέσουμε να διευρύνουμε το εκλογικό μας ακροατήριο.
Υπό αυτή την έννοια τα ποσοστά του Κινήματος Αλλαγής είναι ενθαρρυντικά. Δημιουργούν προϋποθέσεις ώστε το Κίνημα Αλλαγής να συνεχίσει την προσπάθεια για να εκφράσει ξανά τη μεγάλη προοδευτική και δημοκρατική παράταξη. Όμως πρέπει να επισημάνω ότι ο δικομματισμός ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, που προέκυψε από τις εκλογές δεν έχει καμία σχέση με τον μεγάλο δικομματισμό ΠΑΣΟΚ-ΝΔ των περασμένων δεκαετιών καθώς σήμερα βρίσκεται ανάμεσά τους το ΚΙΝΑΛ. Για αυτό και είμαστε αποφασισμένοι διατηρώντας την αυτονομία μας, να ενισχύσουμε την παρουσία μας .

Σε τοπικό επίπεδο ωστόσο τα ποσοστά του Κινήματος Αλλαγής είναι πιο χαμηλά σε σχέση με τα αποτελέσματα σε πανελλαδικό επίπεδο. Που οφείλεται αυτό;
Έχετε δίκιο να το επισημαίνεται αυτό. Δυστυχώς σε τοπικό επίπεδο, παρότι το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν υψηλότερο από τις ευρωεκλογές, δεν μπορέσαμε να μεγαλώσουμε την εκλογική μας βάση όσο επιθυμούσαμε ώστε να κερδηθεί η βουλευτική έδρα στη Μαγνησία. Αφενός δεν κατορθώσαμε να πείσουμε τους πολίτες να μας εμπιστευθούν ξανά και αφετέρου δεν κατορθώσαμε να «απαγκιστρώσουμε» πρώην συντρόφους οι οποίοι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ ή Νέα Δημοκρατία, καθώς ήταν εγκλωβισμένοι στα διλήμματα των δύο μεγάλων κομμάτων.
Ένα πρόσθετο μειονέκτημα που είχαμε ήταν η σύντομη προεκλογική περίοδος στην οποία δεν μπορέσαμε να αναπτύξουμε όσο θα θέλαμε το ΣΧΕΔΙΟ ΕΛΛΑΔΑ, ένα σχέδιο το οποίο δίνει ρεαλιστικές λύσεις προς πάσα κατεύθυνση.
Όσον αφορά στις ευθύνες και επειδή τις τελευταίες μέρες η εικόνα που εκπέμπει το Κίνημα Αλλαγής τοπικά αδικεί την όλη προσπάθεια, έχω να σας πω τούτο: Ασφαλώς η ευθύνη του χαμηλού αποτελέσματος βαραίνει αναλογικά όλους όσους ενεπλάκησαν άμεσα ή έμμεσα με την εκλογική διαδικασία. Πριν όμως σπεύσουμε να επιρρίψουμε ευθύνες στους άλλους, καλό θα είναι να κάνουμε όλοι την αυτοκριτική μας. Από κει και πέρα ότι παράπονα και πικρίες υπάρχουν που μπορεί να είναι δικαιολογημένες σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, κατά την προσωπική μου εκτίμηση, θα πρέπει να συζητηθούν στα όργανα που θα συγκληθούν για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Οι δημόσιοι διαξιφισμοί, τα εσωκομματικά μαχαιρώματα και οι προσωπικές επιθέσεις ένθεν κακείθεν δε βοηθούν. Ρίχνουν «νερό στον μύλο» εκείνων που θέλουν το Κίνημα Αλλαγής να διαλύεται. Προσωπικά όσο περνάει από το χέρι μου δεν θα το επιτρέψω αυτό να συμβεί. Και σας το λέω αυτό εγώ που από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά μου στο Κίνημα Αλλαγής δέχτηκα τόσο δημόσια όσο και υπόγεια έναν πρωτοφανή πόλεμο λάσπης. Και παρότι προκλήθηκα άπειρες φορές, προσπάθησα να αντιμετωπίσω την κατάσταση με φυγή προς τα εμπρός… συζήτηση με τους πολίτες για τα πραγματικά προβλήματα και την επόμενη μέρα. Ο κόσμος θέλει να μας ακούει να μιλάμε και να διεκδικούμε λύσεις για τα προβλήματά του και όχι με τις προσωπικές μας ανασφάλειες.

Πως πιστεύετε ότι μπορείτε να δράσετε από εδώ και πέρα ως παράταξη αλλά και ατομικά;
Πάγια αρχή μου είναι το Εμείς και όχι το Εγώ. Η εξωστρέφεια και όχι η εσωστρέφεια. Επιδιώκω πάντα να αμβλύνω αντιθέσεις. Είμαι υπέρ της σύνθεσης και όχι της διαίρεσης. Στόχος μου είναι η διεύρυνση του χώρου μας και όχι η συρρίκνωση. Πιστεύω ότι δουλεύοντας συλλογικά πάνω σε αυτές τις αρχές, μπορούμε να προσεγγίσουμε τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα και να πείσουμε να μας εμπιστευτούν ξανά. Αναγνωρίζοντας όμως τα λάθη και τις αδυναμίες μας και προχωρώντας στην επόμενη μέρα για το καλό της κοινωνίας και μόνο.

Πιστεύετε πως η ΝΔ κέρδισε την αυτοδυναμία επειδή έπεισε τους πολίτες ή τιμωρήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ;

Καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και από τις προσωπικές συζητήσεις που κάναμε με αρκετούς Μαγνησιώτες και Μαγνησιώτισσες, διαπιστώσαμε ότι το δίπολο Αντι-ΣΥΡΙΖΑ και Αντί-ΝΔ, τα διλήμματα που τέθηκαν και η πόλωση είχε επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την ψυχολογία των ψηφοφόρων. Έτσι αρκετοί ψήφισαν με σκοπό να τιμωρήσουν την ασυνέπεια λόγων και πράξεων του ΣΥΡΙΖΑ , ενώ άλλοι πίστεψαν στις προεκλογικές «επιταγές» που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Κάπως έτσι λοιπόν διαμορφώθηκε το εκλογικό αποτέλεσμα.

Παρ’ όλες τις ασυνέπειες όπως αναφέρατε παραπάνω που βάρυναν το πρώην κυβερνών κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να πάρει τη δεύτερη θέση και μάλιστα με ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό. Πώς το σχολιάζετε αυτό;
Τα υψηλά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσαν πραγματικά έκπληξη ειδικά στην περιοχή μας. Μία περιοχή η οποία πλήττεται από υψηλά ποσοστά ανεργίας, επιχειρήσεις που κλείνουν η μία μετά την άλλη, υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις και ενώ όπως έχουν δείξει διάφορες έρευνες σε τοπικό επίπεδο, όπως στα προηγούμενα χρόνια της κρίσης έτσι και σε αυτά της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ δεν δόθηκαν ρεαλιστικές λύσεις. Εκτιμώ ότι τα τέσσερα τελευταία χρόνια είχε δημιουργηθεί «μία εκλογική πελατεία» στην οποία βρήκε αποκούμπι ο ΣΥΡΙΖΑ μοιράζοντας επιδόματα και παροχές, που προέρχονταν όμως από «ματωμένα πλεονάσματα» και τον ιδρώτα των φορολογούμενων πολιτών. Αυτό το τμήμα της κοινωνίας λοιπόν εκτιμώ ότι επέλεξε τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πως σχολιάζετε τις «μεταγραφές» που γίνονται και τη μεταπήδηση υποψηφίων – βουλευτών από το ένα κόμμα στο άλλο;
Είναι πολιτικός τυχοδιωκτισμός και δυστυχώς το τελευταίο διάστημα έχουμε παραδείγματα, που δικαιώνουν σε μεγάλο βαθμό την αποστροφή που νιώθουν ειδικά οι νέοι άνθρωποι για την πολιτική. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Για μένα προσωπικά οι τέσσερις πυλώνες πάνω στους οποίους πατάει κάποιος που θέλει να ασχοληθεί με την πολιτική πρέπει είναι οι ακόλουθοι: 1. Ιδεολογία. Ανήκω κάπου ιδεολογικά και προσπαθώ να εφαρμόσω την ιδεολογία στην πολιτική. 2. Φιλοσοφία. Τη φιλοσοφία που διέπει τη ζωή μου και επιθυμώ να την εφαρμόσω στην πολιτική. 3. Γνώση των θεμάτων για να ασχοληθώ με την πολιτική. 4. Ικανότητα στη διαχείριση των θεμάτων.
Όταν κάποιος λοιπόν έχει συγκεκριμένη ιδεολογία, συγκεκριμένα φιλοσοφία, καλή γνώση των θεμάτων και ικανότητα διαχείρισης των προβλημάτων, δεν μεταπηδά από τον έναν χώρο στον άλλο. Αγωνίζεται και παλεύει ώστε οι αρχές και οι αξίες που διέπουν τον πολιτικό χώρο που υπηρετεί να γίνουν «κτήμα» όλων.

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η πιο ρεαλιστική λύση που θα δοθεί από τη νέα κυβέρνηση σύμφωνα και με όσα δήλωσε προεκλογικά, προς όφελος των επαγγελματιών;
Αυτά που περιμένουμε σήμερα να γίνουν και τα οποία έχει υποσχεθεί ο σημερινός πρωθυπουργός είναι η μείωση της φορολογίας, η ρεαλιστική ρύθμιση υπερχρεωμένων νοικοκυριών και επιχειρήσεων καθώς επίσης και μέτρα τα οποία θα ενισχύσουν την απασχόληση και θα μειώσουν την ανεργία. Μέτρα τα οποία θα πρέπει να αποτελέσουν εφαλτήριο για τους εργοδότες προκειμένου να προσλάβουνε εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης και πραγματικών αμοιβών ούτως ώστε να ξεκινήσει το γρανάζι της αγοράς να λειτουργεί κανονικά μετά από δέκα χρόνια. Φυσικά μέριμνα θα πρέπει να δοθεί και στη νέα γενιά. Χρέος μας είναι να κόψουμε τις αεροπορικές – επαγγελματικές πτήσεις των νέων μας προς άλλες χώρες. Εάν δεν γίνουν αυτά θα είναι μία νέα «περαστική» κυβέρνηση και όχι μία μεταρρυθμιστική – τεχνοκρατική κυβέρνηση όπως θα πρέπει να είναι.
Ως πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Νομού Μαγνησίας αλλά και μέλος της Διοίκησης του Επιμελητηρίου, τι θα προτείνατε στη νέα κυβέρνηση για την επιβίωση των Σωματείων και για τη διατήρηση της συνδικαλιστικής φωνής μιας και η περιοχή μας έχει παράδοση σε αυτό τον τομέα;
Στα πρέπει της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στη στήριξη πρωτοβάθμιων σωματείων και Ομοσπονδιών θα πρέπει να είναι η μέριμνα ως προς το οικονομικό σκέλος τους. Τα περισσότερα σωματεία δυσκολεύονται ως προς την είσπραξη των εισφορών τους πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να δοθεί συγκεκριμένη δικλείδα υποστήριξης των συνδικαλιστικών δομών κυρίως οικονομικά. Φλέγον είναι και το θέμα στέγασης των Σωματείων και εδώ η κυβέρνηση θα πρέπει να ζητήσει τη συνδρομή των Επιμελητηρίων τα οποία θα πρέπει να ανοίξουν την ομπρέλα τους και να εντάξουν κάτω από αυτή όλους αυτούς που ματώνουν άμεσα ή έμμεσα για τη στήριξη τους. Θεωρώ ότι δεν θα πρέπει να αγνοηθεί η συνδικαλιστική παράμετρος από την κυβέρνηση.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το