Τοπικά

Τρ.Πλαστάρας: Μεγαλύτερες οι δυσκολίες όταν θα δούμε επιχειρήσεις να μην ανοίγουν

Ο Πρόεδρος Τρύφων Πλαστάρας εκπροσώπησε την Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών & Εμπόρων Ν.Μαγνησίας στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 24 Απριλίου, με τον Τομεάρχη Οικονομίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Παππά, και τον αναπληρωτή Τομεάρχη Γιώργο Τσίπρα. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν οι Βουλευτές Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, παραγωγικοί φορείς και εκπρόσωποι λογιστών και φοροτεχνικών ελεύθερων επαγγελματιών του Νομού Μαγνησίας.

Στην τηλεδιάσκεψη συζητήθηκε η κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Νομός Μαγνησίας συγκεκριμένα αλλά και η χώρα γενικότερα ενόψει της πανδημίας του Κορωνοϊού. Οι συμμετέχοντες αναφέρθηκαν στα μέτρα που έχει πάρει η Κυβέρνηση, ενώ ο καθένας προχώρησε και στην κατάθεση προτάσεων για την λήψη μέτρων που θα φέρουν λύσεις και θα βοηθήσουν τον επιχειρηματικό κόσμο και την κοινωνία την επόμενη μέρα, όπου η οικονομία πλέον θα βρίσκεται σε άλλη θέση.
Εκ μέρους της ΟΕΒΕΜ, ο Πρόεδρος Τρύφων Πλαστάρας έθιξε τα παρακάτω προβλήματα – σημεία:

  1. Προστασία πρώτης κατοικίας. Δεδομένου ότι πολλές επιχειρήσεις, προκειμένου να λάβουν κεφάλαια και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας χρησιμοποίησαν την πρώτη τους κατοικία ως υποθήκη, θα πρέπει να υπάρξει άμεση πρωτοβουλία να μην υπάρξει «επίθεση» στην πρώτη κατοικία, μάλιστα σε μια περίοδο που υπάρχει ακραίος οικονομικός «πόλεμος». Αυτό ξεπερνάει τα όρια του ηθικού και περιμένουμε άμεση νομοθετική πρωτοβουλία.
  2. Επιταγές. Ήταν λάθος να μην πληρώσουν επιχειρήσεις που είχαν την δυνατότητα. Θα έπρεπε να δοθεί η ευκαιρία σε όσους μπορούσαν να πληρώσουν και σε όσους δεν μπορούσαν να υπάρξει μία λύση εκτός Τειρεσία.
  3. Επιστρεπτέα προκαταβολή. Δυστυχώς έχουν μείνει εκτός οι ατομικές επιχειρήσεις και θα πρέπει να ληφθεί άμεση μέριμνα για αυτές, ενώ οι όροι και οι προϋποθέσεις που τίθενται δυσκολεύουν την πλειοψηφία των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Επίσης, αρκετές επιχειρήσεις έχουν πραγματοποιήσει τους τζίρους αλλά όχι τις αντίστοιχες εισπράξεις. Άρα μόνο ο τζίρος φέρνει λανθασμένα αποτελέσματα.
  4. Ανησυχία για την υπερφόρτωση σε μήνες υψηλών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Οι τελευταίοι μήνες κάθε έτους είναι μήνες στους οποίους και τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα καλούνται να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.
  5. Νέο παραγωγικό μοντέλο με δυνατή συμμετοχή όλων των βαθμίδων (πρωτογενής, δευτερογενής, τριτογενής τομέας) με αναλογική συμμετοχή του καθενός για την δημιουργία μιας «παραγωγικής αλυσίδας».
  6. Ζητήματα ρευστότητας και άτοκων δόσεων. Επικαιροποίηση 120 δόσεων (νομοθετική πρωτοβουλία της ΟΕΒΕΜ), χορήγηση άτοκων δανείων και ενίσχυση των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρηματιών, διευκόλυνση – μείωση των τόκων δανείων των επιχειρήσεων.
  7. «Εγκληματική» η απόφαση για τους παραγωγούς των Λαϊκών Αγορών. Οι Λαϊκές αγορές στήθηκαν για τους παραγωγούς, αυτούς δηλαδή που είναι όλη μέρα στο χωράφι και αυτοί θα έπρεπε να υπολογιστούν στη λήψη αποφάσεων.
  8. Οικονομική ενίσχυση ΝΠΔΔ για την πληρωμή των υποχρεώσεων των Δήμων, με άμεση πληρωμή των υποχρεώσεων των Δήμων προς τους προμηθευτές – κατασκευαστές. Οι Δήμοι θα πρέπει να πάρουν γενναίες αποφάσεις προς το κομμάτι ελάφρυνσης των βαρών των επιχειρήσεων για όλους τους κλάδους.
  9. Λανθασμένη η προσέγγιση βάσει ΚΑΔ. Θα ήταν φρονιμότερο το κριτήριο των Α.Φ.Μ.
  10. Δεν προστατεύονται οι επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν από 01.01.2020 και μετά.
  11. Ενεργοποίηση του δικαιώματος των επιχειρήσεων να προσλαμβάνουν μαθητευόμενους από 15 ετών και άνω με αμοιβή και ασφάλιση, προκειμένου να «βγάλουν» τους τεχνίτες της επόμενης εποχής, προσαρμοσμένες στις νέες συνθήκες. Τεχνίτες οι οποίοι δεν θα μείνουν ποτέ άνεργοι και θα είναι καλοπληρωμένοι.
  12. Μείωση του Φ.Π.Α. τουλάχιστον 2 μονάδες, όπως είχε εξαγγελθεί και προεκλογικά από την σημερινή Κυβέρνηση.
  13. Επιδότηση ενοικίων και υποχρεώσεων τραπεζικών για όλες τις επιχειρήσεις, ανεξάρτητα αν είναι κλειστές με υπουργική απόφαση ή όχι.
  14. Επιδότηση εισφορών εργαζομένων και μετατροπή επιδόματος ανεργίας σε επίδομα εργασίας.
  15. Να μην επιβαρυνθούν οι κλειστές επιχειρήσεις με ενοίκια, φόρους, ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές.

“Αυτά είναι μόνο μερικά από τα σημεία που αναφέρθηκαν και συζητήθηκαν. Δυστυχώς η περίοδος την οποία διανύουμε είναι πιο δύσκολη και περισσότερη περίπλοκη από όσο φανταζόμαστε! Και με μεγάλη μας λύπη προβλέπονται ακόμα μεγαλύτερες οι δυσκολίες και τα εμπόδια της επόμενης μέρας, όταν θα δούμε επιχειρήσεις να μην ανοίγουν και εργαζόμενους να μετατρέπονται σε ανέργους!
Ευχαριστούμε θερμά για την ευκαιρία αυτής της πραγματικά πολύτιμης τηλεδιάσκεψης, όπου μας επετράπη να εκφράσουμε προβλήματα και ανησυχίες των επιχειρηματιών του Νομού μας και να θέσουμε τις προτάσεις μας! Θα επανέλθουμε με νέα τηλεδιάσκεψη.
Η ΟΕΒΕΜ βρίσκεται στη διάθεση των Σωματείων μελών της και  του επιχειρηματικού κόσμου της Μαγνησίας για να καταγράψει τα προβλήματα, να συζητήσει, να προτείνει και να υπερασπιστεί τον επιχειρηματία αλλά και τον εργαζόμενο! Στο πνεύμα της ΟΕΒΕΜ είναι να είμαστε χρήσιμοι και αυτό θα πράττουμε καθ’ όλη την διάρκεια της υγειονομικής αυτής κρίσης!” σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο κ. Πλαστάρας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το