Θ Plus

Τούρτα λαχανικών με γριβάδι – Η συνταγή της ημέρας από τους BLUE GREY Cooks

Μία τούρτα λαχανικών μπορεί να διαμορφωθεί ανάλογα με τα λαχανικά της κάθε εποχής και με το ψάρι της αρεσκείας σας. Ίσως είναι ένας από τους γευστικότερους τρόπους για να χρησιμοποιήσετε ξεχασμένα προϊόντα στο συρτάρι των λαχανικών του ψυγείου. Εκτός αν είστε από τους πιο φανατικούς πότες χυμών από λαχανικά και το συγκεκριμένο συρτάρι είναι το πρώτο που αδειάζει!

Υλικά για την τούρτα λαχανικών
1 κιλό σελινόριζα
2 γλυκοπατάτες
3 κρεμμύδια φρέσκα
1 μικρή πιπεριά καυτερή
200 γρ γριβάδι φιλέτο ξεψαχνισμένο
3 μεγάλες σκελίδες σκόρδο
2 φύλλα σφολιάτα
125ml ελαιόλαδο
2 αυγά και έναν κρόκο με λίγο γάλα για την επικάλυψη
200 γρ φέτα θρυμματισμένη
50 γρ παρμεζάνα τριμμένη
1 κ.κ. σκόνη κάρυ
Μια χούφτα μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κ.κ ρίγανη
Αλάτι, πιπέρι και λίγο δεντρολίβανο αποξηραμένο

Ξεκινήστε με την προθέρμανση του φούρνου στους 180°c.
Καθαρίστε και πλύντε καλά την σελινόριζα για να φύγει το χώμα. Επίσης αφαιρέστε την φλούδα από τις γλυκοπατάτες και κόψτε και τα τρία σε χοντρές φέτες 7 περίπου χιλιοστών. Ξεφλουδίστε τα κρεμμύδια, τα σκόρδα και ψιλοκόψτε τα μαζί με την πιπεριά. Βάλτε όλα τα λαχανικά σε ένα ταψί, λαδώστε, βάλτε τα μπαχάρια, το δεντρολίβανο και ανακατέψτε καλά με τα χέρια σας για να πάνε παντού. Σκεπάστε με ένα φύλλο αλουμινόχαρτο και φουρνίστε για 25 λεπτά. Κατόπιν αφήστε το μείγμα λαχανικών να κρυώσει.
Ραντίστε με λάδι ένα κεραμικό σκεύος για τάρτες και στρώστε στον πάτο το πρώτο φύλο σφολιάτας, αφήνοντας ένα μέρος να προεξέχει και με το οποίο θα κλείσετε στην τελευταία φάση την τούρτα σας. Προσέξτε ιδιαιτέρως ώστε η τρυφερή ζύμη να εφάπτεται καλά στα τοιχώματα του σκεύους. Τοποθετήστε κυκλικά επάνω της τα λαχανικά, μετά τα κομματάκια του ψαριού, τα θρύμματα φέτας, την παρμεζάνα και τέλος τον μαϊντανό. Χτυπήστε ελαφρά τα αυγά με λίγο αλάτι και πιπέρι και περιχύστε τα επάνω στα υπόλοιπα υλικά. Σκεπάστε την τούρτα με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας και ενώστε το με την βοήθεια ενός πιρουνιού με τις άκρες του πρώτου. Με το ίδιο πιρούνι κάντε τρύπες στην επιφάνεια. Χτυπήστε τον κρόκο με το γάλα και αλείψτε γενναιόδωρα την ζύμη.
Ψήστε την τούρτα σας στον φούρνο στους 180°c για 30 λεπτά ή μέχρι να χρωματιστεί καλά η επιφάνεια της. Σερβίρετέ την πολύ ζεστή!

Προετοιμασία 35 λεπτά
Ψήσιμο 30 λεπτά

BLUE GREY Cooks
Facebook BLUE GREY COTTAGE

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το