Ελλάδα

Τούρκος βουλευτής στη Βουλή: Πόσο δυτική χώρα αισθάνεται η Ελλάδα;

Τον προβληματισμό του για τη σχετικά ήπια αντίδραση της Ελλάδας απέναντι στη Ρωσία για ζητήματα που έχουν προκύψει και το γεγονός ότι η χώρα μας έχει ταχθεί υπέρ της χαλάρωσης των μέτρων προς τη Μόσχα, εξέφρασε ο Βρετανός εκπρόσωπος και ειδικός εισηγητής Πολιτικής Ασφάλειας κατά τη συζήτηση των διακοινοβουλευτικών επιτροπών του ΝΑΤΟ στη Βουλή των Ελλήνων.

Ο Βρετανός λόρδος ανέφερε αρχικά πως «έχει ακουστεί ότι η Ρωσία έχει παρεισφρήσει σε μυστικές υπηρεσίες και η στάση της είναι μια ελλοχεύουσα πρόκληση… Εκπλήσσομαι και κάπως προβληματίζομαι με την αντίδραση που έχετε δείξει στην πρόκληση αυτή της Ρωσίας. Η Ελλάδα έχει ταχθεί υπέρ της χαλάρωσης των μέτρων προς τη Ρωσία. Η Βρετανία έχει εκπλαγεί σχετικά με το γιατί η Ελλάδα δεν συμπαραστέκεται.

Στην ίδια σημερινή συζήτηση που ήταν και η τελευταία της διακοινοβουλευτικής συνόδου και είχε ως αντικείμενο τις ελληνορωσικές σχέσεις, ο επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας, Οσμάν Ασκίν Μπακ, έθεσε στο μεταξύ το ερώτημα αν «η Ελλάδα βλέπει τον εαυτό της ως δυτική χώρα».

Στη συζήτηση μετείχαν φορείς, καθηγητές και διπλωμάτες που έδωσαν την απάντηση ότι η Ελλάδα ως προς τους θεσμούς της είναι δυτική χώρα με επιρροές από πολλούς πολιτισμούς ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Καραγιαννίδης, επεσήμανε πως η Ελλάδα προϋπήρχε τέτοιων σχηματικών διακρίσεων. Απάντησε, επίσης, στον προβληματισμό που ανέπτυξε άλλο μέλος της τουρκικής αντιπροσωπείας, ο Αχμέτ Γιλντίζ περί του ότι η Τουρκία αντιμετωπίζεται κάποιες φορές ως εξωτερικός παράγοντας στα Βαλκάνια με διάθεση να παρεισφρήσει, πως δεν τίθενται τέτοια ζητήματα στο βαθμό που «κανένας στο ΝΑΤΟ δεν θεωρεί ότι μια χώρα μέλος μπορεί να θέλει να παρεισφρήσει κάπου. Στη Συμμαχία όλοι είναι ισότιμοι, γι’ αυτό είναι συμμαχία», είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το