Κόσμος

Toυρκικό ΥΠΕΞ κατά Δένδια: Τραγικό η Ελλάδα να μιλά για μειονότητες

Στις δηλώσεις του Νίκου Δένδια στην κοπή της πίτας του συλλόγου των Ιμβρίων στην Αθήνα απαντά με ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ. Χαρακτηρίζει «κωμικοτραγικό» ο υπουργός Εξωτερικών μιας χώρας που έχει καταδικαστεί τρεις φορές από το ΕΔΑΔ να μιλάει για δικαιώματα μειονοτήτων και καλεί την Ελλάδα να κοιτάξει πρώτα στον καθρέφτη τον εαυτό της, πριν μιλήσει για την Τουρκία.

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ
«Είναι κωμικοτραγικό το γεγονός ότι ο υπουργός Εξωτερικών μιας χώρας που έχει καταδικαστεί τρεις φορές από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την πολιτική αφομοίωσης και καταστολής που εφαρμόζει στην τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης, να επικρίνει τη χώρα μας σχετικά με τις μειονότητες.

Στη χώρα μας, έχουν γίνει πολλά εποικοδομητικά βήματα για την επίλυση των προβλημάτων της Ελληνορθόδοξης Μειονότητας σε συνεργασία με τους Ελληνορθόδοξους πολίτες μας τα τελευταία χρόνια. Ενώ όσον αφορά την επίλυση των προβλημάτων της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης, στην Ελλάδα, που είναι μέλος της ΕΕ, και θεωρεί τον εαυτό της «λίκνο της δημοκρατίας», δεν υπάρχει πρόοδος, αλλά οπισθοδρόμηση.

Η Ελλάδα παραβιάζει συνεχώς τα δικαιώματα της Τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάνης και άλλες πολυμερείς συμφωνίες. Εξακολουθεί να μην εφαρμόζει τις αποφάσεις του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απορρίπτοντας ακόμη και την τουρκική ταυτότητα της μειονότητας. Πρόσφατες αποφάσεις σχετικά με τους μεντρεσέδες στη Δυτική Θράκη δείχνουν ότι όχι μόνο η έκφραση «τουρκική», αλλά και η έκφραση «Μειονότητα» δεν είναι αποδεκτή από την Ελλάδα.

Μπακογιάννη: Άφωνος ο Μάας στις απειλές Τσαβούσογλου – Να ζητήσουμε εξηγήσεις
Την ώρα που η Τουρκία έχει ανοίξει σχολεία με μόνο 4 μαθητές στην Ίμβρο ανταποκρινόμενη στα αιτήματα των Ελληνορθόδοξων πολιτών, η Ελλάδα συνεχίζει να κλείνει τα μειονοτικά σχολεία στη Δυτική Θράκη. Τα τελευταία 25 χρόνια ο αριθμός των μειονοτικών σχολείων στη Δυτική Θράκη μειώθηκε από 231 σε 115 από την Ελλάδα και αυτό είναι το πιο απτό παράδειγμα για το πώς οι δύο χώρες βλέπουν τις μειονότητες.

Πριν προβεί σε αυτές τις θλιβερές δηλώσεις, ο Eλληνας υπουργός Εξωτερικών, θα έπρεπε να κοιτάξει πρώτα στον καθρέφτη και να σκουπίσει πρώτα τα πόδια του πριν μπει σε ένα σπίτι. Η Ελλάδα πρέπει να λύσει τα προβλήματα της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη, ιδίως τις θρησκευτικές ελευθερίες, το θέμα της άρνησης αναγνώρισης της τουρκικής ταυτότητας και την εκπαίδευση, ανοίγοντας διάλογο με τους ομογενείς μας, ακολουθώντας τα εποικοδομητικά βήματα της χώρα μας απέναντι στις μειονότητες».

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το