Ελλάδα

Τουρκικές προκλήσεις: 39 παραβιάσεις την ώρα των επαφών Αποστολάκη-Ακάρ (video)

Σε 39 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου προχώρησαν τουρκικά αεροσκάφη την Τετάρτη σε Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Συνολικά, οκτώ τουρκικά αεροσκάφη (έξι F-16 και δύο CN-235) προέβησαν και σε έξι παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών. Τέσσερα τουρκικά μαχητικά ήταν οπλισμένα, ενώ τα παραπάνω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

Όλα αυτά ενώ σε καλό κλίμα ξεκίνησε -λίγο μετά τις 4 ώρα Ελλάδας- η συνάντηση του Έλληνα υπουργού Άμυνας Ευάγγελου Αποστολάκη με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ. Η συνάντηση των δυο υπουργών Άμυνας πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και κράτησε περίπου 40 λεπτά. Στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκαν όλα τα διμερή θέματα, από τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και το Αιγαίο, μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο και τις τελευταίες εξελίξεις.

Στη δήλωση που έκανε ο κ. Αποστολάκης, μετά τη συνάντηση, ανέφερε – ανάμεσα στα υπόλοιπα: «Θέλουμε την αποφυγή έντασης. Αυτόν το σκοπό έχουν εξάλλου οι συζητήσεις μεταξύ των τεχνικών ομάδων γύρω από δράσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Για τις οποίες συζητήσεις έγινε, κακώς κατά την άποψή μου, κάποια φασαρία. Είναι πάντα προτιμότερο να συζητάς και να έχεις ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας. Αυτές οι ομάδες λοιπόν συζήτησαν σε θετικό κλίμα και έχουν καταλήξει σε μια σειρά δράσεων για το 2019 και το 2020, στο πλαίσιο των ήδη συμφωνηθέντων ΜΟΕ. Καλό είναι, στο μέλλον και οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν στην υλοποίηση αυτών των δράσεων».

Αντίστοιχα, σκληρή γλώσσα -σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του OPEN TV Μαρία Ζαχαράκη, χρησιμοποίησε ο ηγέτης των εθνικιστών στην Τουρκία, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, κατά του Αλέξη Τσίπρα, χαρακτηρίζοντάς τον έναν πρωθυπουργό χωρίς εξουσίες πλέον, που λέει ανοησίες, και απειλώντας τον ότι η Τουρκία θα πετάξει στη θάλασσα πάλι τους Έλληνες που την προκαλούν και της κουνούν το δάχτυλο.

«Η υπομονή μας έχει εξαντληθεί. Η Ελλάδα ειδικά παίζει με τη φωτιά. Ο πρωθυπουργός της χώρας ο Τσίπρας δήλωσε θρασύτατα ότι αν επιμείνουμε στις γεωτρήσεις στην ανατ. Μεσόγειο θα υπάρξει τίμημα. Η ‘κουτσή πάπια’ ο Τσίπρας, (ο χωρίς εξουσίες πλέον) κάνοντας λόγο για κίνδυνο πολέμου στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, παραδέχτηκε ότι θα εμποδίσει την Τουρκία. Επιπλέον, έφτασαν ταβάνι οι ανοησίες του κάνοντας έκκληση να μπει τέλος στις εγγυήσεις μας στην Κύπρο. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να γνωρίζει ότι δεν έχει γεννηθεί ακόμη από την κοιλιά της μάνας του ο πειρατής που θα ανακόψει την πορεία μας στη Μεσόγειο και το Αιγαίο».

Ο ίδιος, μάλιστα, συνέστησε στον Έλληνα πρωθυπουργό να διαβάσει Ιστορία, γιατί διαφορετικά θα βρεθεί κι ο ίδιος στον βυθό της θάλασσας όπως οι πρόγονοί του στη Σμύρνη.
Την ίδια χώρα συνεχίζονταν οι τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το