Κόσμος

Τουρκία: Ο Τσαβούσογλου απείλησε τον Ερντογάν με παραίτηση για την απόφαση με τους πρέσβεις

Τεταμένες φαίνεται πως είναι οι σχέσεις ανάμεσα στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαιτίας της εντολής του προέδρου να κηρυχθούν personae non gratae 10 πρέσβεις στην Τουρκία μετά τη δήλωση συμπαράστασης προς τον προφυλακιστέο Τούρκο ακτιβιστή, Οσμάν Καβάλα. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής έκδοσης της Deutsche Welle, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας απείλησε τον Ερντογάν με παραίτηση όταν ενημερώθηκε για την απόφασή του.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου βρισκόταν στην Νότια Κορέα το Σάββατο. Από εκεί επικοινώνησε με τον Τούρκο πρόεδρο και είπε στον Ερντογάν ότι αν όντως κηρύξει τους πρέσβεις ανεπιθύμητους, τότε εκείνο θα εγκατέλειπε το πόστο του στο υπουργείο Εξωτερικών.

Όταν ο Ερντογάν εμφανίστηκε ανένδοτος, ο Τσαβούσογλου του ζήτησε τουλάχιστον να περιμένει λίγο μέχρι να επιστρεψει και εκείνος από την Κορέα στην Άγκυρα για να συζητήσουν πρόσωπο με πρόσωπο κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου.

Πιέσεις από το εσωτερικό του AKP
Επίσης το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι ο πρόεδρος Ερντογάν δέχθηκε και άλλες πιέσεις από το εσωτερικό του κόμματός του για να μην προχωρήσει με τη συγκεκριμένη απόφαση. Μάλιστα τα μέλη του AKP προειδοποίησαν για τις συνέπειες που θα είχε η απόφαση αυτή στις διπλωματικές σχέσεις της Τουρκίας με χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία, η Γαλλία και ο Καναδάς και του ζήτησαν να βρει μια συμβιβαστική λύση στο ζήτημα.

Στη συνέχεια υπήρξαν επαφές της τουρκικής προεδρίας και του υπουργείου Εξωτερικών με τις πρεσβείες με μήνυμα πως δεν θα πρέπει να αναμειγνύονται στα εσωτερικά θέματα της Τουρκίας.

Η απάντηση της Άγκυρας
Ο υπεύθυνος επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, αντέδρασε στην είδηση της Deutsche Welle για απειλή παραίτησης του Τσαβούσογλου. Με ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Twitter αναφέρει ότι «δεν δίνετε μόνο ψευδείς ειδήσεις, αλλά δηλητηριάζετε και τις σχέσεις Τουρκίας-Γερμανίας».

Ο Αλτούν διέψευσε την είδηση της τουρκικής υπηρεσίας της DW, που ισχυρίζεται ότι «ο Τσαβούσογλου είπε στον Ερντογάν ότι θα πρέπει να φύγω από το υπουργείο, μετά τη δήλωση για persona non grata», λέγοντας ότι: «Ο υπουργός των Εξωτερικών μας διέψευσε αυτήν τη δήθεν είδηση xθες το βράδυ. Παρόλα αυτά, επιμένετε σε αυτό το ψέμα. Εάν ο στόχος σας ήταν να είστε δημοσιογράφοι, θα αποσύρατε αυτές τις ειδήσεις και θα ζητούσατε συγγνώμη. Δεν μεταδίδετε μόνο “ψευδείς ειδήσεις”, δηλητηριάζετε και τις σχέσεις Τουρκίας-Γερμανίας».

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το