Κόσμος

Τουρκία: Επτά φωτιές σε τρεις περιοχές της χώρας – Ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών

Τους οκτώ έχουν φτάσει οι νεκροί από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Τουρκία. Στη γείτονα χώρα μαίνονται ακόμη επτά φωτιές σε τρεις νομούς. Υπό έλεγχο έχουν θέσει οι πυροσβέστες 122 από τις 129 πυρκαγιές που είχαν ξεσπάσει την περασμένη εβδομάδα σε 35 από τις 81 επαρχίες της Τουρκίας.

«Ήταν σαν τη Χιροσίμα όταν έπεσε η ατομική βόμβα», έγραφε σήμερα δημοσιογράφος της εφημερίδας «Χουριέτ», ο οποίος περπάτησε –όπως αναφέρει- μέσα σε ένα τοπίο-στάχτη, όπου κάποτε ήταν γεμάτο δέντρα στη Μαρμαρίδα, στις ακτές του Αιγαίου. «Όλα τα δέντρα κάτω. Όλα κάηκαν και έγιναν στάχτη. Όλα σε χρώματα μαύρο και γκρι. Είναι σαν νεκροταφείο χωρίς αρχή και τέλος… Αδύνατο να μην λυπηθώ, αδύνατο να μην κλάψω», σημείωσε.

Στις πυρόπληκτες περιοχές βρέθηκε σήμερα και ο υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο οποίος υποστήριξε πως το 90% όσων γράφονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ψέματα, λέγοντας ότι γίνεται προσπάθεια να διχαστεί ο λαός. «Παρακαλώ μείνετε μακριά από αυτή τη γλώσσα του μίσους. Οι πολιτικοί που θέλουν να κάνουν πολιτική ας μην το κάνουν χρησιμοποιώντας τις πυρκαγιές», ανέφερε, αφήνοντας αιχμές για την αντιπολίτευση.

Σε σημερινό του άρθρο στην ιστοσελίδα «Χαμπέρτουρκ» ο γνωστός δημοσιογράφος Φατίχ Αλταϊλί αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση του ΑΚΡ σταμάτησε το πρόγραμμα κατασκευής εγχώριων πυροσβεστικών αεροσκαφών το 2002. Υπενθυμίζει ότι το πρώτο εγχώριο πυροσβεστικό αεροσκάφος είχε χρησιμοποιηθεί στην Τουρκία κατά τον σεισμό του 1999 για να σβήσει την πυρκαγιά που ξέσπασε στο διυλιστήριο Τürpaş. Μάλιστα υπήρξε και αίτημα αγοράς αεροσκάφους πυρόσβεσης από τις ΗΠΑ.

Ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τουντζάι Οσκάν έγραψε στο twitter «υπάρχουν χρήματα για στρατό φύλαξης 13 αεροσκαφών (του Ερντογάν), αλλά για δεν υπάρχουν χρήματα για αγορά ενός αεροσκάφους κατάσβεσης πυρκαγιών». Για τα τσάγια που πετούσε πάλι ο Τούρκος πρόεδρος στη Μαρμαρίδα, ο βουλευτής του CHP, Τσετίν Οσμάν Μπουντάκ, αναρωτιόταν για τον Ερντογάν: «Μας κοροϊδεύεις αδελφέ»;

«Η πολιτική και το μπαλάκι της απόδοσης ευθυνών βλάπτουν τις προσπάθειες κατάσβεσης, καθώς η έλλειψη συντονισμού μεταξύ των δημάρχων της κυβέρνησης Ερντογάν και αυτών που ελέγχονται από τη συμμαχία της αντιπολίτευσης, βρίσκονται σε μία διαρκή αντιπαράθεση», δήλωσε η Μεράλ Ακσενέρ, ηγέτης του ακροδεξιού Καλού Κόμματος, που βρέθηκε στις πληγείσες περιοχές.

Στο Twitter, έχουν δημιουργηθεί δύο hashtags, που εκπροσωπούν δύο αντίθετες απόψεις σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της καταστροφής.

Το hashtag #helpturkey είχε 5,75 εκατομμύρια re-tweets, ενώ το #WeDontNeedHelp έχει 61.000 re-tweets και το #StrongTurkey 161.000 φορές.

Πηγή: Έθνος

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το