Τοπικά

Τουρισμός δύο ταχυτήτων – Αύξηση 20% στο κόστος λειτουργίας των ξενοδοχείων

O Ιούλιος σηματοδοτεί την αρχή των μεγάλων αδειών και γενικότερα τη μεγαλύτερη περίοδο διακοπών. Όταν γίνεται λόγος για καλοκαιρινές διακοπές στη Μαγνησία, το μυαλό κατευθείαν πηγαίνει σε παραθαλάσσιους προορισμούς και τις παραλίες του Πηλίου.

Ρεπορτάζ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΗΤΣΙΑΚΗΣ

Ο ξενοδόχος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, μέλος της Ελεγκτικής Επιτροπής Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (Π.Ο.Ξ) και Α’ αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, κ. Βασίλης Καραουλάνης, ανέφερε χαρακτηριστικά στη διαδικτυακή εκπομπή «Θεσσαλία Παντού» πως «ο τουρισμός έχει δύο ταχύτητες. Η μια ταχύτητα είναι τα πολυσύχναστα τουριστικά θέρετρα σχεδόν αποκλειστικά σε περιοχές με πρόσβαση σε αεροδρόμιο, όπου, όπως γίνεται αντιληπτό, βρίσκονται πολλοί ξένοι τουρίστες. Αυτή η μια ταχύτητα έχει συνδεθεί με τα νησιά και γενικά τις περιοχές που διαθέτουν θάλασσα».
Η άλλη ταχύτητα αφορά σύμφωνα με τον κ. Καραουλάνη «μια άλλη Ελλάδα», όπου τα ξενοδοχεία και τα καταλύματα ανήκουν σε τοπικούς μεμονωμένους ξενοδοχειακούς πράκτορες και αυτά είναι που συνήθως προσφέρουν τις μορφές εναλλακτικού τουρισμού και ειδικότερα τις καλοκαιρινές διακοπές στο βουνό.
Σύμφωνα με τον κ. Καραουλάνη, οι ξενοδόχοι φυσικά δεν αποτελούν εξαίρεση στις οικονομικές δυσκολίες. Πιο συγκεκριμένα αναφέρει πως το κόστος λειτουργίας ενός ξενοδοχείου παρουσιάζει αύξηση 20%, γεγονός φυσικά που αναγκάζει τους επαγγελματίες να αυξήσουν τις τιμές τους.
Σε ένα γενικότερο πλαίσιο, οι ειδικοί ψυχολόγοι χαρακτηρίζουν τις διακοπές περισσότερο ως ανάγκη και όχι ως επιβράβευση μετά από μεγάλα διαστήματα εργασίας. Ειδικότερα, μας προτρέπουν να «απεγκλωβιστούμε» από την κοινωνική πίεση του να επιλέξουμε συγκεκριμένου είδους διακοπές και αντ’ αυτού να εστιάσουμε σε προορισμούς και μορφές τουρισμού που θα έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, τη χαλάρωση, την ξεκούραση και την ενδυνάμωση των σχέσεων, από τις οποίες η καθημερινότητα «κλέβει» χρόνο.
Ένας από τους κύριους παράγοντες που οι διακοπές στο βουνό γίνονται ολοένα και πιο ελκυστικές είναι το γεγονός ότι αποτελούν μια ξεκάθαρα οικονομικότερη λύση. Όχι απλά στους τομείς της διαμονής, αλλά ακόμη περισσότερο στο ότι το καθημερινό κόστος μειώνεται σημαντικά, όταν ο τουρίστας δεν αναγκάζεται να πληρώσει υπεραξίες σε φαγητό και ποτό λόγω της περιοχής που διαμένει. Σε μια καθημερινότητα όπου οι συνθήκες που βιώνουμε, καθιστούν τις διακοπές ως πολυτέλεια, μια οικονομικότερη, αλλά εξίσου διασκεδαστική λύση βρίσκεται στο βουνό.
Ο κ. Καραουλάνης ανέφερε πως μετά από δύο καλοκαίρια κορωνοϊού, παρατηρήθηκε μεγάλη κοσμοσυρροή στα ελληνικά νησιά, με τη χερσαία Ελλάδα και δη τη Μαγνησία να παρουσιάζουν σημαντική πτώση σε θέματα πληρότητας ξενοδοχείων. Ειδικότερα, ο κ. Καραουλάνης τόνισε ότι «στο Πήλιο δεν υπάρχει μαζικός τουρισμός, συγκριτικά με προορισμούς σαν τη Σκιάθο».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το