Τοπικά

«Του Πηλίου τα ζυμώματα…της Συκής τα ανταμώματα»… Παραδοσιακή γιορτή αφιερωμένη στην Πηλιορείτικη πίτα 

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Συκής «Γεώργιος Ρηματισίδης», σε συνεργασία με τον φορέα Πολιτισμού της Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτός για τη διάσωση του Πολιτιστικού Αποθέματος», διοργανώνει την Κυριακή 18 Αυγούστου 2018, στην κεντρική πλατεία της Συκής, την παραδοσιακή γιορτή προϊόντων της Συκής, αφιερωμένη στην Πηλιορείτικη πίτα, υπό τον τίτλο «Του Πηλίου τα ζυμώματα…της Συκής τα ανταμώματα».
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Συκής «Γεώργιος Ρηματισίδης», θα συνεργαστεί και σε τούτη την παραδοσιακή γιορτή τοπικών προϊόντων, και πάλι με την «Μαγνήτων Κιβωτό», προσδοκώντας να αποσπάσει το μέγιστο αποτέλεσμα και να καθιερώσει για πρώτη φορά στην περιοχή τον «Διαγωνισμό Πηλιορείτικης πίτας».
Παραμένει ως στόχος η προβολή των προϊόντων της περιοχής, των συνεταιρισμών, των παραγωγών όχι μόνο από την Συκή αλλά και από την ευρύτερη περιοχή του Νοτίου Πηλίου, προπάντων όμως, σκοπό έχει να κάνει γνωστές στο κοινό όλες τις παραμέτρους που συντηρούν την τεράστιας λαογραφικής και διατροφικής αξίας, ιστορία της Πηλιορείτικης πίτας.
Επιδίωξη των οργανωτών είναι η καθιέρωση του «Διαγωνισμού Πηλιορείτικης πίτας» ως «Γιορτής του χωριού» για τα επόμενα χρόνια με περισσότερες συμμετοχές, και απώτερο στόχο αυτή η εκδήλωση να αποτελέσει προβολή για την Συκή και συνολικά το Πήλιο.

Οι πηλιορείτικες πίτες θα παρουσιαστούν από τις νοικοκυρές του χωριού, αλλά και από άλλες περιοχές της Μαγνησίας που τις ετοίμασαν, στην Κεντρική Πλατεία του χωριού στις 18.30 το απόγευμα και η «Επιτροπή Γευσιγνωσίας», που την αποτελούν έγκριτοι γευσιγνώστες, με περγαμηνές στον χώρο, θα δοκιμάσουν και θα αναδείξουν τις καλύτερες από γεύση, πρωτοτυπία, παρουσίαση και περιεχόμενο υλικών.
Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα γίνει στις 20.00 και θα ακολουθήσει η βράβευση. Βέβαια, όσοι παρευρεθούν, θα έχουν τη δυνατότητα να γευτούν, να γνωρίσουν από κοντά τις παρασκευάστριες και να ….ζητήσουν τεχνικές και συνταγές!!!
Το ξεχωριστό στην περίπτωση αυτή είναι ότι το Δ.Σ. του Συλλόγου, αφουγκραζόμενο τις δυσκολίες και τις ανάγκες των συνανθρώπων και ειδικότερα των παιδιών, θα παραδώσει ένα σημαντικό μέρος από τις πίτες που θα διαγωνιστούν στα παιδάκια του Ορφανοτροφείο Βόλου.
Θα ακολουθήσει χαιρετισμός του Προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Συκής «Γεώργιος Ρηματισίδης», Ευστάθιου Μπουρσιάκη, ενώ την κεντρική ομιλία της εκδήλωσης, τις προοπτικές και τους στόχους του Συλλόγου θα αναπτύξει η Αντιπρόεδρος Ευδοκίας Παπαμαρκάκη.


Στη συνέχεια το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει παραδοσιακούς χορούς από τα χορευτικά τμήματα:
Πολιτιστικού Συλλόγου Συκής «Γεώργιος Ρηματισίδης»
Πολιτιστικού Συλλόγου Αργαλαστής «Τα Σπάλαθρα»
Πολιτιστικού Αθλητικού Συλλόγου Αγίου Γεωργίου Βόλου
Συλλόγου «Φίλων Νέων Αγίου Γεωργίου Φερών
Για να κλείσει με λαϊκό Πηλιορείτικο πανηγύρι με την παραδοσιακή ορχήστρα στην οποία συμμετέχουν οι Μουσικοί:
Νίκος Κερασιώτης (κλαρίνο), Φανή Μπαρμπή (τραγούδι), Γιάννης Σκαμπαρδώνης (Βιολί), Κωνσταντίνος Μούτος (λαούτο – τραγούδι) και Αναστασία Λύτρα (κρουστά).

Σημειώνεται ότι το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου, που έχει μόλις δύο μήνες θητεία, προσπαθεί να δώσει το δικό του στίγμα στις εκδηλώσεις και δράσεις του Συλλόγου της Συκής.
Το νέο Δ.Σ. συγκροτήθηκε από νέους της Συκής, και το αποτελούν οι παρακάτω:
Πρόεδρος ΜΠΟΥΡΣΙΑΚΗΣ Ευστάθιος, Αντιπρόεδρος ΠΑΠΑΜΑΡΚΑΚΗ Ευδοκία, Γραμματέας ΚΩΣΤΟΥΛΙΑ Ελένη, Ταμίας ΚΟΥΚΟΥΜΒΡΗΣ Ευστάθιος, και Μέλη ΜΑΛΙΟΚΑΠΗΣ Ηλίας, ΖΑΧΑΡΟΣ Δήμος και ΚΟΥΚΟΥΜΒΡΗΣ Δήμος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το