Η Απτυχίωτη

Τουαλέτες με… μπερντέ στο 2ο ΕΠΑΛ Εσπερινό (Photos)

Οι κυβερνήσεις πέφτουνε μα οι ελλείψεις μένουν…

Κάθε νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα, περίπου από τη μεταπολίτευση και μετά, έχει θεωρήσει ιερό της καθήκον να κάνει και από μια ριζική αλλαγή στην παιδεία. Μεγαλεπήβολα σχέδια,  ατελείωτες ώρες συζήτησης σε τηλεοπτικές εκπομπές, διαμάχες με πηχυαίους τίτλους και συχνά ισχνή ουσία, φέρνουν  το ζήτημα της παιδείας στο προσκήνιο,  όσο κρατάει ένας καφές  (η μία παρέλαση -διαλέγετε και παίρνετε).

Εν τω μεταξύ δάσκαλοι και μαθητές όλων των βαθμίδων παλεύουν καθημερινά να επιβιώσουν, να μάθουν και να προοδεύσουν σε ένα σύστημα που βρίσκεται συνεχώς υπό αλλαγή και υπό αίρεση. Το μόνο που μένει σταθερό όλα αυτά τα χρόνια είναι οι ελλείψεις στην υλικοτεχνική υποδομή των σχολείων.  Άλλες εγκαταστάσεις είναι κρύες,  άλλες δεν έχουν τους απαιτούμενους χώρους,  άλλες στεγάζονται σε ακατάλληλα κτίρια.  Η περίπτωση που διάλεξα να παρουσιάσω σήμερα -ενδεικτική μιας γενικότερης κατάστασης που επικρατεί στα σχολικά κτίρια- είναι αυτή του 2ου ΕΠΑΛ Βόλου (Εσπερινό).

Στις φωτογραφίες που ακολουθούν θα παρακολουθήσετε κάποιες ειδυλλιακές στιγμές ανθρώπων που διψούν για μάθηση αλλά παλεύουν για τα αυτονόητα όπως παραδείγματος χάρη να είναι μόνοι τους εκεί που και ο ¨Βασιλιάς πηγαίνει μόνος¨ .

Οι μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Εσπερινού (Πολυμέρη με Κασσαβέτη) εκφράζουν το παράπονο και την αμηχανία τους για τις τουαλέτες του σχολείου και αναρωτιούνται με ποιον τρόπο θα μπορούσε να παραμείνει απαραβίαστη η ιδιωτικότητα του συγκεκριμένου χώρου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το θέμα χρονίζει από την περσινή σχολική χρονιά, οι «αρμόδιοι» έχουν ενημερωθεί και οι μαθητές περιμένουν πότε οι «αρμόδιοι»   θα τιμήσουν την αρμοδιότητά τους, επιτρέποντας τους να μην έχουν θεατές σε τόσο προσωπικές στιγμές.

Αν οι «αρμόδιοι» δεν έχουν σκοπό να λύσουν άμεσα το πρόβλημα, τουλάχιστον ας προμηθεύσουν το σχολείο με μπερντέδες κι ας ελπίσουμε οι μαθήτριες να δουν με θετική ματιά την είσοδό τους στις τούρκικες τουαλέτες ως άλλες… Χιουρέμ Χατούν!

Αγαπητοί ιθύνοντες κάθε σχετικής υπηρεσίας που εμπλέκεται σε αυτή την υπόθεση: Οι μαθητές, ειδικά των ΕΠΑΛ, δεν είναι δεύτερης κατηγορίας πολίτες.  Η ανισότητα ξεκινάει  από την κούνια.  Το ξέρουμε δα όλοι.  Ελπίζουμε όμως ότι δεν είναι θεσμοθετημένη. Κάντε κάτι να το αποδείξετε ξεκινώντας από τα απλά.  Πόρτες στις τουαλέτες που να… κλείνουν ας πούμε.  Δεν είναι και διαφορική εξίσωση!

Η πόρτα από το εσωτερικό της τουαλέτας.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το