Τοπικά

“Τόσα χρόνια διδάσκουμε σκουπίδια στους μαθητές…”- Φωνή διαμαρτυρίας από τον Βολιώτη καθηγητή Φυσικής Θ. Μαχαίρα 

Την επόμενη φορά που ο καθένας μας θα αναρωτηθεί για το χρώμα του ουρανού, η εξήγηση μπορεί να αναζητηθεί μέσα από τους κανόνες της Φυσικής. Όπως και πολλά ακόμη φαινόμενα, με τη συγκεκριμένη επιστήμη να επινοήθηκε για να απαντήσει σε ερωτήματα που αφορούν στην καθημερινή μας ζωή. «Τα σημερινά παιδιά δεν γνωρίζουν γιατί ο ουρανός είναι μπλε. Δεν ξέρουν τι είναι η φωτιά ή γιατί ζεσταίνεται ένα σώμα», θα σημειώσει εύστοχα ο Βολιώτης φυσικός, Θρασύβουλος Μαχαίρας, θέλοντας με τρόπο απλό, αλλά συνάμα εύγλωττο, να δείξει τη σχέση που διέπει τη νεολαία με την επιστήμη που σπούδασε.

Κι επειδή ο ίδιος δίδαξε επί σειρά δεκαετιών στις σχολικές αίθουσες, μέχρι και πέρυσι που συνταξιοδοτήθηκε από το Γενικό Λύκειο Αγριάς, νιώθει συνυπεύθυνος για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην ελληνική εκπαίδευση και την απαξίωση του μαθήματος της Φυσικής. Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους μαθητές εντοπίζεται στα όσα διδάσκονται στο σχολείο κι έτσι ο κ. Μαχαίρας στο νέο βιβλίο που έγραψε και θα παρουσιάσει το Σάββατο 25/11, ανατέμνει κριτικά τα λάθη που εντόπισε στη διδακτέα ύλη της Φυσικής καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του στη δημόσια εκπαίδευση.

Μέσα από τις 300 περίπου σελίδες του καινούριου πονήματος του συνταξιούχου, πλέον, καθηγητή Φυσικής, με τίτλο «Θέματα Φυσικής-Παρανοήσεις και προτάσεις υπέρβασής τους – Τόμος ΙΙ: Κύματα», ακούγεται η φωνή διαμαρτυρίας ενός ανθρώπου με πίστη στην επιστήμη του και τα όσα πρεσβεύει. Ο Θρασύβουλος Μαχαίρας αναλύει τις παρανοήσεις που χρόνια τώρα ενδημούν στη διδασκαλία της Φυσικής στο λύκειο, μέσα από τη σειρά βιβλίων που ξεκίνησε να γράφει και πρόσφατα ολοκλήρωσε τον δεύτερο τόμο του.

«Το βιβλίο είναι ουσιαστικά μία διαμαρτυρία, για τα λάθη στο κεφάλαιο «Κύματα» του βιβλίου της Γ’ τάξης του Λυκείου στην ομάδα προσανατολισμού Θετικών Σπουδών. Ειδικά στα «Κύματα» έχει ένα πολύ κακό στήσιμο, τόσο που τελικά καταλήγει ένα μεγάλο επιστημονικό λάθος. Είμαι υποχρεωμένος να διαμαρτυρηθώ, γιατί αναγκάζομαι να διδάσκω λάθη, να διορθώνω λάθη στις πανελλαδικές, να βαθμολογώ τα σωστά για λάθος και τα λάθος για σωστά, να εξοικειώνομαι με το λάθος και να χαλάω τις σκέψεις των παιδιών, βάζοντας παράλληλα σε κίνδυνο και τη δική μου σκέψη», υπογράμμισε ο κ. Μαχαίρας.

Τι κι εάν η Φυσική είναι μία επιστήμη που έχει μαθηματική αυστηρότητα και ορισμούς, αλλά και έννοιες που δεν διαπραγματεύονται. Για τους συγγραφείς των σχολικών εγχειριδίων ελάχιστα τηρούνται, γεγονός που υποχρεώνει τον κ. Μαχαίρα να πει: «Πολλοί αναρωτιούνται πώς φτάσαμε στο σημείο οι κανόνες της Φυσικής να έχουν εγκλωβιστεί στα σφάλματα ενός σχολικού βιβλίου, να μην μπορούμε να τα ξεπεράσουμε, και να μας αναγκάζουν επί 16 χρόνια και όχι μόνο, να διδάσκουμε το λάθος για σωστό. Κατ’ εμέ, όλη αυτή η ιστορία, την οποία δεν τη χωράει το μυαλό μου, πρέπει να ξεκίνησε από αμερικανικά βιβλία φυσικής, παγκόσμιας κυκλοφορίας, τα οποία κακομεταφράστηκαν, είτε μεταφράστηκαν με τα λάθη τους από Έλληνες συγγραφείς. Κι εκεί άρχισε το κακό. Χωρίς έλεγχο. Φέτος για παράδειγμα στις πανελλήνιες εξετάσεις, στο πεδίο Γ υπήρξε ένα εξόφθαλμο λάθος. Ξεκίνησε η εκφώνηση της άσκησης με ένα λάθος και μετά ζητήθηκαν από τους μαθητές πράγματα ανισσόροπα».

Ο συγγραφέας του βιβλίου επιχειρεί με τη γραφίδα του να ορθώσει το ανάστημά του κόντρα στους… μαθητευόμενους μάγους του υπουργείου Παιδείας, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την ύλη που διδάσκονται οι μαθητές στα σχολεία της χώρας. «Όλο αυτό το λάθος ξεκινάει από το σχολικό βιβλίο. Δεν αρκεί να γράφεται μόνο από άξιους φυσικούς, αλλά και να εξασφαλίζονται ισχυρότατοι μηχανισμοί ελέγχου και συνεχούς βελτίωσής του. Δεν μπορεί ένα βιβλίο να γράφεται πριν από 16 χρόνια και έκτοτε να αλλάζει μόνο εξώφυλλα», κατήγγειλε ο κ. Μαχαίρας και πρόσθεσε το πώς ένας εκπαιδευτικός υποχρεώνεται να αναπαράγει τα λάθη των σχολικών εγχειριδίων: «Το σχολικό βιβλίο έχει ένα λάθος. Γράφει πως 1+1 ισούται με 3. Το παίρνει μετά ένας ολόκληρος μηχανισμός πανελλαδικών εξετάσεων, είτε λέγονται φροντιστήρια, είτε ιδιαίτερα, είτε ψηφιακά σχολεία και τι γίνεται; Το λάθος διογκώνεται και το άθροισμα από το 1+1 γίνεται 4. Την επόμενη χρονιά το 1+1 αθροίζεται σε 7. Το λάθος του σχολικού βιβλίου διογκώνεται σε τέτοιο βαθμό, που στο τέλος γίνεται διαστροφή. Φτάσαμε σήμερα που σας μιλάω, τα παιδιά να λύνουν ασκήσεις, όχι Φυσικής, αλλά διαστροφής. Κι έχω αποδείξεις γι’ αυτά τα πράγματα στο βιβλίο που έγραψα. Αργότερα στη σχολή του αν έχει σχέση με Φυσική, ξέρετε πόσος χρόνος θα απαιτηθεί για να βγάλει τα σκουπίδια από το μυαλό του ένας φοιτητής; Κοντά στον ενάμιση χρόνο, ανάλογα με τις δυνατότητές του. Έπειτα να μην απορούμε που ο μέσος όρος για να τελειώσει κάποιος κυμαίνεται πλέον στα επτά χρόνια, από τα τέσσερα που είναι κανονικά η σχολή».

Οι επιπτώσεις μοιάζουν ολέθριες για τον Θρασύβουλο Μαχαίρα, ο οποίος είπε στη συνέχεια: «Ο μαθητής απ’ όλα αυτά, όχι απλά ζημιώνεται, αλλά χάνει την ψυχή και τον συλλογισμό του. Και οι γονείς πληρώνουν γι’ αυτό το πράγμα, ώστε τα παιδιά τους να μαθαίνουν σκουπίδια; Ε, όχι, αυτό είναι εξωφρενικό. Το σχολικό βιβλίο είναι μία ανήθικη υπόθεση. Καταρχάς είναι ανυπόληπτο και δεν είναι ικανό να αντιμετωπίσει τις εξετάσεις του παιδιού. Τι χειρότερο μπορεί να υπάρξει; Και πάει μετά έξω για να αντιμετωπίσει πανελλαδικές και οι φυσικοί, μεταξύ των οποίων κι εγώ, είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε ακόμη περισσότερα λάθη για να προλάβουμε τις πανελλαδικές. Κι όμως, ένας φυσικός πάντοτε είναι έτοιμος να διδάξει το σωστό».

Όσο για την κατάληξη αυτής της ιστορίας; Ο Βολιώτης καθηγητής, ο οποίος το 1978 που σπούδαζε στην Αθήνα ήταν πρώτος στη σχολή του, δεν εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος: «Εκείνα τα χρόνια, όταν δίναμε εξετάσεις και πηγαίναμε στο Πανεπιστήμιο, ξέραμε Φυσική. Μπαίναμε μέσα στην αίθουσα και γνωρίζαμε πολλά φαινόμενα. Αντίθετα σήμερα τα παιδιά έχουν στερέψει, αναλώνονται σε ένα στείρο πράγμα, μια ασκησιολαγνεία, παρότι στο σχολικό αναλυτικό πρόγραμμα δεν έχουν αλλάξει πολλά πράγματα από τότε μέχρι σήμερα. Άλλαξε μόνο η έκταση της ύλης. Και πού θα βγάλει αυτό; Εξοβελίζεται η Φυσική από τα σχολεία ως ανεπαρκής, ως σκουπίδι. Όταν τόσα χρόνια οι φυσικοί αναγκάζονταν, κι εγώ προσωπικά, τόσα χρόνια μπαίναμε στις αίθουσες και διδάσκαμε λάθος, δεν μπορούσα να κάνω κάτι διαφορετικό, γιατί αλλιώς θα προξενούσα καταστροφές στα παιδιά. Κι όταν διδάσκεις σκουπίδια, φτάνει το πλήρωμα του χρόνου που η φυσική πετάγεται σαν σκουπίδι από το σχολείο».

* Η παρουσίαση του βιβλίου «Θέματα Φυσικής-Παρανοήσεις και προτάσεις υπέρβασής τους – Τόμος ΙΙ: Κύματα» είναι προγραμματισμένη για το προσεχές Σάββατο και ώρα 18:30 στο Κοινωφελές Ίδρυμα Νικολάου και Ελένης Πορφυρογένη στην Αγριά. Θα μιλήσουν ο Χρήστος Τρικαλινός-ομότιμος καθηγητής Φυσικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, Χρίστος Ξενάκης-επίτιμος σχολικός σύμβουλος Φυσικών Επιστημών, ο Παναγιώτης Σαραντόπουλος-σχολικός σύμβουλος φυσικών επιστημών και ο Θωμάς Καρανίκας-διευθυντής του Γενικού Λυκείου Αγριάς. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι τα έσοδα από τις πωλήσεις του βιβλίου θα δοθούν στο «Χαμόγελο του Παιδιού». Η διακίνηση του βιβλίου δεν θα γίνει από βιβλιοπωλεία, αλλά μόνο από το Γενικό Λύκειο Αγριάς, ενώ ο συγγραφέας δεν θα έχει το παραμικρό οικονομικό όφελος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το