Θ Plus

Τώρα θα καταλαβαίνουμε τι μας λένε τα… γουρούνια; Επιστήμονες χρησιμοποίησαν AI και δημιούργησαν κάτι φοβερό!

Ευρωπαίοι επιστήμονες ανέπτυξαν μέσω της τεχνητής νοημοσύνης έναν αλγόριθμο ικανό να ερμηνεύει τη «γλώσσα» των χοίρων, με σκοπό να δημιουργήσουν ένα εργαλείο που θα μπορούσε να βοηθήσει τους κτηνοτρόφους να βελτιώσουν την ευημερία των ζώων τους.

Ο αλγόριθμος θα μπορούσε να προειδοποιεί τους χοιροτρόφους για τα αρνητικά συναισθήματα των γουρουνιών τους, ώστε να φροντίζουν για την ψυχοσωματική κατάστασή τους, εξήγησε η Έλοντι Μάντελ-Μπρίφερ, συμπεριφορική βιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και εκ των συγγραφέων της μελέτης.

Οι επιστήμονες, από πανεπιστήμια της Δανίας, της Γερμανίας, της Ελβετίας, της Γαλλίας, της Νορβηγίας και της Τσεχίας, χρησιμοποίησαν χιλιάδες ηχογραφημένους ήχους γουρουνιών σε διάφορες περιστάσεις -όπως στο παιχνίδι τους, όταν ανταγωνίζονταν για το φαγητό ή όταν ήταν απομονωμένα- για να εξακριβώσουν αν οι γρυλισμοί, τα σκουξίματα και τα στριγκλίσματα αποκαλύπτουν θετικά ή αρνητικά συναισθήματα.

Μολονότι πολλοί αγρότες γνωρίζουν ήδη καλά πώς να φροντίσουν τα γουρούνια τους, παρακολουθώντας τα στο χοιροστάσιο, τα εργαλεία που υπάρχουν σήμερα μετρούν κυρίως τη σωματική υγεία των ζώων, είπε η Μάντελ-Μπρίφερ. «Τα συναισθήματα των ζώων παίζουν κεντρικό ρόλο στην ευημερία τους, αλλά δεν τα μετράμε και πολύ στα αγροκτήματα», πρόσθεσε.

Ο αλγόριθμος δείχνει ότι τα γουρούνια που ζουν στο ύπαιθρο, σε βιολογικές φάρμες ή ελευθέρας βοσκής, εκείνα που έχουν τη δυνατότητα να περιπλανιούνται και να κυλιούνται στη λάσπη, έβγαζαν λιγότερους ήχους στρες σε σχέση με όσα εκτρέφονταν με τον «παραδοσιακό» τρόπο. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η μέθοδος αυτή, αφού αναπτυχθεί πλήρως, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για τη σήμανση των αγροκτημάτων, βοηθώντας έτσι τους καταναλωτές να κάνουν τις επιλογές τους.

«Από τη στιγμή που θα έχουμε το εργαλείο εν λειτουργία, οι αγρότες θα μπορούν να έχουν μια εφαρμογή στο κινητό τους που θα μεταφράζει τι λένε τα γουρούνια όσον αφορά τα συναισθήματά τους», είπε η Μάντελ-Μπρίφερ.

Τα κοφτά γρυλίσματα συνήθως υποδηλώνουν θετικά συναισθήματα ενώ τα μεγαλύτερης διάρκειας συχνά εκφράζουν δυσφορία, όπως όταν τα γουρούνια αλληλοσπρώχνονται για να περάσουν από κάπου. Οι τσιρίδες υψηλής συχνότητες συνήθως εκφράζουν άγχος, για παράδειγμα, όταν τα ζώα πονούν, τσακώνονται ή χωρίζονται το ένα από το άλλο. Με τα ευρήματα αυτά οι επιστήμονες δημιούργησαν έναν αλγόριθμο με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.

«Η τεχνητή νοημοσύνη πραγματικά μας βοηθά να επεξεργαστούμε τον τεράστιο όγκο των ήχων που λαμβάνουμε αλλά και να τους κατατάξουμε αυτόματα», κατέληξε η Μάντελ-Μπρίφερ.

Πηγή: ethnos.gr

Share

Πρόσφατα άρθρα

Στο Νοσοκομείο Βόλου 6χρονος

Στο Νοσοκομείο Βόλου, μεταφέρθηκαν χθες ένας 6χρονος κι ένας 42χρονος από Σκόπελο και Σκιάθο αντίστοιχα.…

28 Οκτωβρίου 2024

28η Οκτωβρίου: Με αίθριο καιρό οι παρελάσεις σε όλη τη χώρα

Με καλό καιρό θα πραγματοποιηθούν οι μαθητικές παρελάσεις σε όλη τη χώρα, αλλά και η…

28 Οκτωβρίου 2024

Θρίλερ με 45χρονο Λαρισαίο που εξαφανίστηκε – Εκδόθηκε Silver ALert

Αγωνία επικρατεί στη Λάρισα για την εξαφάνιση του 45χρονου Λαρισαίου Σπύρου Πετρενίτη. Αγνοείται από τις…

28 Οκτωβρίου 2024

Χίος: Τεράστια ελληνική σημαία υψώθηκε στο λιμάνι για την 28η Οκτωβρίου

Παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής (27/10), στον νότιο λιμενοβραχίονα του κεντρικού λιμένα…

27 Οκτωβρίου 2024

Μυστήριο με τις σορούς που εντοπίζονται στον Jamaica Bay – 8 μέσα σε μόλις έναν χρόνο

Μυστήριο επικρατεί στη Νέα Υόρκη και συγκεκριμένα στα πέριξ της περιοχής του Κόλπου Τζαμάικα καθώς…

27 Οκτωβρίου 2024

Συγκινεί 90χρονη ομογενής: Χαρίζει το οικόπεδό της στην Ελλάδα για να χτιστεί νηπιαγωγείο

Σε μια σπουδαία κίνηση προχώρησε μια 90χρονη από την Αυστραλία, καθώς αποφάσισε να χαρίσει ένα…

27 Οκτωβρίου 2024