Τοπικά

Τοποθετούνται τεχνητές φωλιές για κιρκινέζια στη Θεσσαλία

Σταθμός επανένταξης Κιρκινεζιών_Στεφανοβίκειο_2012

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά οι ερευνητές ορνιθολόγοι του προγράμματος LIFE που υλοποιείται στην περιοχή του Θεσσαλικού κάμπου για το Κιρκινέζι (Κιρκινέκα) θα τοποθετήσουν τεχνητές φωλιές Κιρκινεζιών για μελέτη και παρακολούθηση.
Όσοι ιδιοκτήτες σπιτιών και αποθηκών ενδιαφέρονται να τοποθετήσουν τεχνητές φωλιές καλούνται να επικοινωνήσουν με τους υπεύθυνους του προγράμματος από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (κ. Χρήστο Χρηστάκη) στα τηλέφωνα 2421093280, 6931937220 και στο email [email protected] ή από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (κ. Πάνο Κορδοπάτη) στα τηλέφωνα 6974886234, 6978442990 και στο e-mail [email protected]

egatastasi folias_Stefanovikeio_2012
Τα Κιρκινέζια είναι μεταναστευτικά πουλιά και τις ερχόμενες εβδομάδες θα αρχίσουν να καταφθάνουν στην περιοχή μας, αναζητώντας κατάλληλα μέρη για να φτιάξουν τη φωλιά τους. Έτσι, με την τοποθέτηση τεχνητών φωλιών μπορούμε να βοηθήσουμε τα ζευγάρια να βρουν ένα ασφαλές μέρος, συμβάλλοντας κι εμείς με τον τρόπο αυτό στην αύξηση του πληθυσμού του είδους. Οι τεχνητές φωλιές διατίθενται στους ενδιαφερόμενους δωρεάν από το πρόγραμμα και η εγκατάστασή τους γίνεται από ειδικούς ορνιθολόγους, για να διασφαλιστεί ότι θα τοποθετηθούν με τρόπο ασφαλή και κατάλληλο για τα πουλιά.
Εξάλλου, όσοι ιδιοκτήτες εκδηλώσουν ενδιαφέρον μπορούν να ενημερωθούν από το προσωπικό του προγράμματος για τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από τη μελέτη των φωλιών στις ιδιοκτησίες τους, καθώς και να λάβουν οδηγίες για το πώς μπορούν να βοηθήσουν το Κιρκινέζι στο σπίτι και τον αγρό.
Το Κιρκινέζι είναι ένα μικρόσωμο γεράκι, το οποίο φωλιάζει σε κοιλότητες σε στέγες σπιτιών και αποθηκών. Περνάει το διάστημα Οκτωβρίου – Φεβρουαρίου σε χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, ενώ καταφθάνει στη χώρα μας νωρίς την άνοιξη για να φωλιάσει. Ειδικά στη Θεσσαλία, συγκεντρώνεται το 75% του ελληνικού πληθυσμού, έναν από τους σημαντικότερους στην Ευρώπη, κάνοντας την περιοχή μας τη σημαντικότερη για το είδος αυτό σε ολόκληρη τη χώρα.
Το πρόγραμμα LIFE+ Φύση: “Διατήρηση και διαχείριση του Κιρκινεζιού (Falco naumanni) σε τρεις Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) της Ελλάδας” (LIFE11NAT/GR/001011) υλοποιείται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, την NCC ΕΠΕ, τον Φορέα Διαχείρισης της Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου – Βελεστίνου και τον Δήμο Ρήγα Φεραίου, με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε εδώ: www.life-kirkinezi.gr, facebook/LifeKirkinezi

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το