Τοπικά

Τοποθέτηση Παπανάτσιου επί της συζήτησης του σχεδίου Νόμου των Μικροπιστώσεων

Η βουλευτής ξεκίνησε την τοποθέτησή της με μία αναφορά  στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για την ενίσχυση της ρευστότητας  και τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σημείωσε πως το συμπέρασμα που βγήκε από την συζήτηση στην επιτροπή είναι ότι η Κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο ασφυξίας της αγοράς και μαζικών λουκέτων, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της ρευστότητας που κατευθύνεται στις επιχειρήσεις, με διάφορα κυβερνητικά προγράμματα (επιστρεπτέα προκαταβολή, ΤΕΠΙΧ ΙΙ, Ταμείο Εγγυοδοσίας) απορροφάται από τις υγιείς και οικονομικά ισχυρές επιχειρήσεις.

Η κ. Παπανάτσιου υπογράμμισε πως ο ίδιος ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, αναγνώρισε το πρόβλημα, στη Βουλή. Τόνισε ότι «αν και τα ποσά ρευστότητας που διοχετεύονται στην οικονομία είναι μεγάλα, ο τραπεζικός δανεισμός δε θα φτάσει στα πιστοληπτικά ασθενέστερα στρώματα της οικονομίας. Και κατέληξε : «Καλό θα ήταν να δοθούν κρατικές εγγυήσεις σε αυτές τις μονάδες (επιχειρήσεις και καταναλωτές), όπως έχει γίνει σε ευρωπαϊκές χώρες.»

 Στη συνέχεια η βουλευτής αναφέρθηκε στον κορμό του υπό συζήτηση νομοσχεδίου λέγοντας, «φέρνετε προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο που δημιούργησε η Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ένα νομοσχέδιο που δημιουργεί ένα παράλληλο εναλλακτικό σύστημα και ένα ισχυρό εργαλείο χρηματοδότησης της οικονομίας.» Σημείωσε δε, πως το νομοσχέδιο έρχεται καθυστερημένα και προσπαθεί να καλύψει κενά που δημιούργησε η μη ενίσχυση της οικονομίας από την Κυβέρνηση. Απευθυνόμενη στους αρμόδιους Υπουργούς, διερωτήθηκε: «Σε τι εξυπηρετεί για παράδειγμα ο αποκλεισμός των ΚΑΛΟ / ΟΤΑ και των επιμελητηρίων από τους δικαιούχους των μικροχρηματοδοτήσεων;» και σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τροπολογίες για να διορθωθεί αυτό το κενό.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις τροπολογίες του Υπουργείου Οικονομικών. Σχετικά με την Ηλεκτρονική Τιμολόγηση, η βουλευτής ανέφερε πως είχε προχωρήσει από την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε δε πως ορθά δίνονται κίνητρα για την ενίσχυση της μεταρρύθμισης, παρ’ όλα αυτά, η επιλογή να προχωρήσει η διαδικασία μόνο μέσω παρόχων και η μη χρηματοδότηση του εγχειρήματος, θα δυσκολέψουν τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη μείωση του χρόνου παραγραφής των υποθέσεων  για την έκδοση εκτιμώμενου  διορθωτικού φόρου, λέγοντας πως δεν καταλαβαίνουμε πως βοηθάει αυτό την Ηλεκτρονική Τιμολόγηση. Επίσης, η βουλευτής ανέφερε πως διαφωνεί με τη διάταξη που αφαιρεί τη δυνατότητα σύστασης ειδικού συνεργείου από τον Υπουργό Οικονομικών, η οποία εξασφάλιζε μια  ευρύτερη συνεργασία φορέων.

Κλείνοντας η Βουλευτής επισήμανε ότι η Κυβέρνηση έχει βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο, εξαιτίας του σκανδάλου με τα χρήματα που δόθηκαν χωρίς κριτήρια, στα ΜΜΕ. Συνέχισε λέγοντας πως η Χώρα μας βρίσκεται στην 65η θέση σχετικά με την Ελευθερία του Τύπου και υπογράμμισε πως δημοσιεύθηκε επίσης, η Έρευνα Εισοδήματος και Συνθήκων Διαβίωσης των Νοικοκυριών και το Δελτίο Τύπου για την Οικονομική Ανισότητα της ΕΛΣΤΑΤ για το έτος 2018, όπου κι εκεί βλέπουμε μερικούς μύθους να καταρρέουν, σχετικά με το ποιος κατέστρεψε την οικονομία και τον παραγωγικό ιστό της χώρας. Η βουλευτής τόνισε πως, δυστυχώς οι προβλέψεις του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία φαίνεται πως θα βγουν αληθινές και κάλεσε την Κυβέρνηση να καταλάβει τη λάθος συνταγή και να συζητήσει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ακριβώς έκανε και με το παρόν νομοσχέδιο.

 

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το