Πολιτισμός

Οι τοπικοί οίνοι Νοτίου Πηλίου «συναντούν» τις ποικιλίες της Σαντορίνης – Ενδιαφέρουσα εκδήλωση της «Μαγνήτων Κιβωτού»

Συνεχίζονται και τη νέα χρονιά οι δράσεις του φορέα πολιτισμού της Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού Αποθέματος», στο πλαίσιο του Θεματικού έτους, «Μάγνητες και ο πολιτισμός των γεύσεων».

Την Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017, στις 7.00 το απόγευμα, στο Ξενοδοχείο «ΞΕΝΙΑ» Βόλου, ο οινοποιός Αντώνης Αργυρός από την Σαντορίνη θα παρουσιάσει τα προϊόντα του παγκοσμίως γνωστού αμπελώνα της Σαντορίνης και θα προβάλει ανέκδοτες φωτογραφίες από την οινική πορεία του νησιού από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερα. «Ο Αμπελώνας της Σαντορίνης και τα προϊόντα του στην πορεία του χρόνου», είναι το θέμα της παρέμβασής του. Επίσης θα κάνει σύνδεση των καλλιεργούμενων ποικιλιών αμπέλου της περιοχής Νοτίου Πηλίου με τις ποικιλίες της Σαντορίνης.
Και αυτή η δραστηριότητα της «Μαγνήτων Κιβωτού», έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα και στοχεύει να αναδείξει τα οινικά προϊόντα της περιοχής του Νοτίου Πηλίου, τις ιδιαιτερότητες της καλλιέργειας του αμπελώνα και τις προοπτικές των παραγόμενων κρασιών.
Έτσι θα δοθεί η δυνατότητα στους Πηλιορείτες οινοποιούς να καταθέσουν τις εμπειρίες, την ποιότητα και τις προοπτικές των παραγόμενων προϊόντων τους. Όσοι παραστούν στην εκδήλωση θα πραγματοποιήσουν μαζί τους ένα ταξίδι στο χρόνο, γνωρίζοντας και τους ανθρώπους που σημάδεψαν την πρόσφατη ιστορία του κρασιού στο Νότιο Πήλιο.


Το κλίμα του Νοτίου Πηλίου ευνοεί την ανάπτυξη αμπελώνων γιατί επηρεάζεται από τους υγρούς ανέμους που φυσούν από το Αιγαίο, με αποτέλεσμα να έχουν οι ανατολικές πλαγιές πιο δροσερά καλοκαίρια και πιο ψυχρούς χειμώνες από τις δυτικές. Στη χαμηλότερη ζώνη του βουνού επικρατεί τυπικά μεσογειακό κλίμα, με ήπιο και βροχερό χειμώνα αλλά παρατεταμένο και ξηρό καλοκαίρι.
Ο Λάζαρος Καριπίδης από το «Κτήμα Μηλέα», ο Νίκος Ρακής από τους «Αμπελώνες Ρακή» και ο Οινολόγος Ανδρέας Πατιστής, η νέα γενιά από του «Βιολογικούς Αμπελώνες, Οινοποιείο Οικογένειας Πατιστή» θα αναφερθούν στις εμπειρίες τους και θα αναλύσουν στο κοινό τις ποικιλίες και την ποιότητα των προϊόντων του.
Η «Μαγνήτων Κιβωτός», το αμέσως προσεχές διάστημα, θα πραγματοποιήσει εκδήλωση και για την περιοχή της Νέας Αγχιάλου και Αλμυρού, όπου δραστηριοποιούνται ανάλογες επιχειρήσεις, ενώ καταληκτική θα είναι η παρέμβαση του Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου, Προέδρου του φορέα.
Εξαιρετική σημασία έχουν και δύο γεγονότα που θα λάβουν χώρα στη διάρκεια της εκδήλωσης, όχι και τόσο συνηθισμένα στην περιοχή μας.
Ο οινοποιός Αντώνης Αργυρός, θα μυήσει τους παρευρισκόμενους σε μια κεντρική γευστική δοκιμή του Ασύρτικου κρασιού Σαντορίνης, της ετικέτας «Άγιος Αύγουστος».
Επί πλέον θα απονεμηθεί το «Βραβείο του Κοινού», αποτέλεσμα από την τυφλή επιλογή του κρασιού μεταξύ των καταναλωτών. Το βραβείο, που θα απονεμηθεί σε δύο τυχερούς, αντιπροσωπεύει τρεις φιάλες κρασιού επιλογής με υπογραφή του παραγωγού.
Οι διοργανωτές προσκαλούν τους φίλους του εκλεκτού κρασιού, να ανακαλύψουν τον πολυδιάστατο χαρακτήρα του Ασύρτικου και τη δυναμική των terroir της Σαντορίνης, αλλά και των ποικιλιών του Νοτίου Πηλίου μέσα από τη δοκιμή των οίνων του συνόλου των παραγωγών της περιοχής, συνοδεία τοπικών εδεσμάτων. Το κρασί είναι φτιαγμένο για να συνοδεύει και να συνοδεύεται από φαγητό. Για τον λόγο αυτό, το Ξενοδοχείο Ξενία έχει επιλέξει εξαιρετικές γεύσεις για να ανοίξει την όρεξη των παρευρισκόμενων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το