Τοπικά

Τοπική γαστρονομία σε φάρμα στην Πορταριά

Με τον όρο γαστρονομία νοείται η τέχνη της παρασκευής καλού και νόστιμου φαγητού και αυτό μπορεί να προσφερθεί σε κάθε χώρο εστίασης, από μια μέση ταβέρνα μέχρι ένα εστιατόριο πολυτελούς ξενοδοχείου… ακόμα και σε μια φάρμα. Πρεσβευτής της τοπικής γαστρονομίας έγινε μια οικογένεια από την Πορταριά.
Ταξιδιώτες που δεν αγαπούν μόνο να δοκιμάζουν τις κουζίνες των περιοχών που επισκέπτονται, αλλά να μαγειρεύουν τοπικά φαγητά, συρρέουν στο κτήμα της οικογένειας Καραΐσκου στην Πορταριά. Το κτήμα των 16 στρεμμάτων μυρίζει δεντρολίβανο και θυμάρι , τα οπωροφόρα γεμίζουν την έκταση, όπως και τα αμπέλια, ενώ τουρίστες ακόμη και από το Μεξικό σπεύδουν να μάθουν να μαγειρεύουν γεμιστά και σπετζοφάϊ. Ανοίγουν φύλλο και με τα χόρτα που μάζεψαν και δημιουργούν τη δική τους χορτόπιτα. Την ψήνουν στον ξυλόφουρνο και μαζί με τις «δασκάλες τους» τρώνε το γεύμα που οι ίδιοι ετοίμασαν. Οικογένειες από πολλά μέρη του πλανήτη έχουν μάθει να ζυμώνουν και να ψήνουν ψωμί, και να μαγειρεύουν τοπικά φαγητά στο ιδιόκτητο κτήμα. Κεφτεδάκια, γεμιστά, πίτες, αρνάκι λεμονάτο , σούπες, στιφάδο, έρχονται πρώτα στις προτιμήσεις τους.

Η γαστρονομία αναβαθμίζει την ταξιδιωτική εμπειρία για όλους ανεξαιρέτως τους τουρίστες και αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης για τουρίστες ειδικού ενδιαφέροντος

Στο βιβλίο επισκέψεων βλέπει κανείς τις εντυπώσεις τουριστών από την Ελβετία να γράφουν για τα βότανα του Πηλίου που κάνουν τη διαφορά.
«Είναι μια μοναδική εμπειρία που δεν θα ξεχάσουμε» γράφουν οι Ελβετοί επισκέπτες.
Άνθρωπος του τουρισμού και με έμπνευση η Ελένη Καραΐσκου μαθαίνει στους επισκέπτες της τα μυστικά της μαγειρικής.
Από τις πρώτες περιοχές στη χώρα που εφάρμοσαν τα «μαθήματα μαγειρικής» ήταν η Κρήτη. Στη Μαγνησία, τα εφάρμοσε μια οικογένεια με πολύ αγάπη για τη δουλειά της.
«Τα μαθήματα μαγειρικής έχουν επίκεντρο τον ίδιο τον επισκέπτη και ξεκίνησαν πριν τέσσερα χρόνια με το κτήμα να χρησιμοποιείται για να συγκεντρώνονται τα λαχανικά και οι πρώτες ύλες που είχαμε ανάγκη στο εστιατόριο. Μετά δώσαμε μια άλλη διάσταση και έγινε ένας χώρος με οργανωμένη κουζίνα. Ο ξένος επισκέπτης επιλέγει τι θέλει να μαγειρέψει και συγκεντρώνει τα υλικά από τον λαχανόκηπο του κτήματος, όπως και τα μυρωδικά που είναι φυτεμένα παντού. Μαζεύουν τα αυγά από τις κότες, κόβουν χόρτα ή ότι άλλο τους χρειάζεται και μετά αρχίζει το μάθημα, αλλά η εμπειρία ξεκινά από την ώρα που περνούν την πόρτα», σημειώνει ο Στέφανος Καραΐσκος.

Τουρίστες ακόμη και από το Μεξικό ανοίγουν φύλλο και με τα χόρτα που μάζεψαν και δημιουργούν τη δική τους χορτόπιτα

Σύμφωνα με τον ίδιο οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι ταξιδιώτες είναι από το Ισραήλ, αλλά και από την Ολλανδία, την Αμερική και τη Γερμανία. Μαθαίνουν να φτιάχνουν χαλβά με σταφίδες, ανακαλύπτουν τα μυστικά του ελαιόλαδου, ενώ όλα τα προϊόντα είναι βιολογικά.
«Μαγειρεύουν όπως εμείς στο σπίτι μας , αυθεντικά, παραδοσιακά, νόστιμα και γεύονται το δικό τους χειροποίητο φαγητό. Η γαστρονομία μας είναι πλούσια και μπορεί να γίνει ένας από τους κύριους λόγους επιλογής του τόπου μας ως προορισμού διακοπών. Η καλή τοπική κουζίνα είναι η ραχοκοκαλιά της προσφοράς. Η γαστρονομία αναβαθμίζει την ταξιδιωτική εμπειρία για όλους ανεξαιρέτως τους τουρίστες και αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης για τουρίστες ειδικού ενδιαφέροντος, οι οποίοι συνθέτουν μια εξειδικευμένη ζήτηση για γαστρονομικό τουρισμό», κατέληξε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το