Τοπικά

Τον θυμήθηκε το ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ) 19 χρόνια μετά… «Θ»

oaee
Πήγε στον ΟΑΕΕ να κάνει έναρξη εργασιών ένας Βολιώτης υποψήφιος ελεύθερος επαγγελματίας, αλλά τον ενημέρωσαν πως οφείλει στο πρώην ΤΕΒΕ ένα σεβαστό ποσό από το 1997… Ωστόσο, όπως ο ίδιος απέδειξε και είναι αναγραμμένο και στο βιβλιάριό του, είχε λάβει ασφαλιστική ενημερότητα εκείνη τη χρονιά…

 

Από τα σύννεφα έπεσε Βολιώτης υποψήφιος ελεύθερος επαγγελματίας, όταν πηγαίνοντας τις προάλλες στον ΟΑΕΕ για να κάνει έναρξη εργασιών ατομικής επιχείρησης, τον ενημέρωσαν πως είχε οφειλές στο πρώην ΤΕΒΕ από το 1997… Μάλιστα οι οφειλές αυτές ίσως ξεπερνούν τις 3.000 ευρώ, χρήματα που φυσικά ο Βολιώτης δεν έχει να πληρώσει, αφού τώρα ξεκινάει δική του δουλειά, ενώ τα τελευταία χρόνια ήταν άνεργος.
Ο Βολιώτης ενημερώθηκε πως είχε οφειλές στο πρώην ΤΕΒΕ για τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο του 1997, ενώ είχε εξοφλήσει τον Ιανουάριο, ωστόσο το Ταμείο δεν τον είχε ενημερώσει τόσα χρόνια, καθώς σύμφωνα με έγκυρη πηγή του, «από ένα ποσό και κάτω δεν γινόταν τότε πράξη επιβολής και δεν ενημερωνόταν ο οφειλέτης»…
Τότε όμως οι ασφαλισμένοι του πρώην ΤΕΒΕ πλήρωναν σε δραχμές, ενώ σήμερα ο οφειλέτης Βολιώτης καλείται να πληρώσει σε ευρώ, με τα οφειλόμενα ποσά να είναι πολλαπλάσια, καθώς προστέθηκαν τόκοι και τέλη καθυστέρησης.
Εκτός των παραπάνω ο Βολιώτης ελεύθερος επαγγελματίας είχε λάβει τότε ασφαλιστική ενημερότητα με ημερομηνία 24 Ιουνίου 1997, αν και φαίνεται να μην είχε εξοφλήσει το πεντάμηνο Φεβρουαρίου-Ιουνίου… «Εφόσον χρωστούσα, γιατί μου έδωσαν ενημερότητα», ρώτησε ο υποψήφιος ελεύθερος επαγγελματίας.
Σημειώνεται ότι η οφειλή του παραγράφεται το 2017, ωστόσο ο Βολιώτης επείγεται να κάνει έναρξη εργασίας, καθώς έχει έτοιμη δουλειά. Αναζητεί τρόπους να ξεπεράσει τον σκόπελο, όπως π.χ. να ενταχθεί στη ρύθμιση των δώδεκα δόσεων. Αλλά να ξεκινήσει καινούργια δουλειά και να πληρώνει και παλιές οφειλές;

Το ΚΕΑΟ έχει πρόσβαση στην περιουσία των οφειλετών των Ταμείων
Πρόσβαση στην περιουσία των οφειλετών των ασφαλιστικών Ταμείων αποκτά το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).
Τα στελέχη του ΚΕΑΟ μπορούν κατά τη διάρκεια των ελέγχων, να καταγράφουν με μεγαλύτερη ακρίβεια το προφίλ των οφειλετών, εξετάζοντας τις κινήσεις των τραπεζικών τους λογαριασμών. Στο στόχαστρο είναι πάντα οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.
Από το πρώτο τρίμηνο του 2016 έχει ενεργοποιηθεί η αυτοματοποιημένη αποστολή ηλεκτρονικού μηνύματος προς οφειλέτες που δημιουργούν νέα χρέη. Με email το Κέντρο χτυπά καμπανάκι για τον καταλογισμό νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών και ενημερώνει για δυνατότητες εξόφλησης ή διακανονισμού.
Μέχρι τέλος Ιουνίου είχαν σταλεί χιλιάδες ατομικές ειδοποιήσεις σε οφειλέτες ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ για ενεργοποίηση της διαδικασίας αναγκαστικής είσπραξης. Στη διαδικασία αξιολογείται η στάση του οφειλέτη, η αξιοπιστία του, το ύψος και η παλαιότητα της οφειλής κ.ά.
Οι εισπράξεις από ρυθμίσεις καταγράφουν ανοδική τροχιά κυρίως επειδή οφειλέτες που έχασαν τη ρύθμιση των 100 δόσεων εντάσσονται στις 12 δόσεις μετά από έντονη πίεση.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το